Merkezî randevu sistemindeki aksaklığa el koydu

Sağlık Bakanlığı, Zaman'ın gündeme getirdiği merkezi randevu sistemindeki tıkanıklığı gidermek için harekete geçti.

Bakanlık, günde 200 bin hastanın kullandığı sistemdeki aksaklıkların hızla giderileceğini açıkladı. Üzerinde çalışılan yeni düzenlemeye göre endokrinoloji, romatoloji, gastroenteroloji, çocuk kardiyolojisi gibi özellikli branşlarda muayene randevularını hasta yerine aile hekimleri ya da diğer doktorlar alacak. Merkezi randevu sistemine bir ay önce geçilmişti.

Merkezî sistemde hastane randevuları 30'ar günlük planlamayla veriliyor. İstanbul başta olmak üzere özellikle büyük şehirlerde hastalar endokrinoloji, romatoloji, gastroenteroloji, çocuk kardiyolojisi gibi ileri uzmanlık gerektiren alanlarla bazı temel branşlarda boş yer kalmadığı için randevu alamıyor. Haftalar sonrasına sıra alabilen vatandaşların günü gelince muayeneye gitmemesi de problemi büyütüyor.

Zaman'ın haberi üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, ileri uzmanlık gerektiren özellikli branşlarda ve yan dal uzmanlıklarında vatandaşların doğrudan randevu almaları halinde, hatalı seçimler yapabildiklerini bildirdi. Açıklamada, "Bu sebeple üst uzmanlık gerektiren bu branşların randevularının aile hekimlerince veya bir başka doktor tarafından alınabilmesine yönelik çalışma yapılmıştır. Yakın bir zamandan itibaren yan dal ve ileri uzmanlık alanlarında vatandaşlarımızın, hastalıkları ile ilgili doğru uzmanlarca muayenesinin sağlanması mümkün olacaktır." denildi. Bakanlığa göre, vatandaş özellikle ve mutlaka belirli bir hastane ve doktor ismi için randevu almaya çalışınca, sadece o noktaya özgü gecikmeler olabiliyor. Fakat bu genele yayılmıyor.

Merkezî randevu sisteminde hastalar TC kimlik numaraları ile randevu aldıkları için suistimallerin tespit edildiğini kaydeden bakanlık yetkilileri, "Geçmiş yıllarda kurulan ve sıra numarası almaya dayalı ve başkalarına devredilebilen, bu sebeple de şaibeli durumlar oluşturan randevu sistemlerindeki suistimaller, bu sayede engellenmektedir. Herhangi bir sebeple randevusuna gidemeyecek vatandaşlarımızın da randevularını iptal ettirmeleri kolayca mümkündür. Aksi halde diğer vatandaşlarımızın mağduriyeti oluşmaktadır." diye konuştu.

Merkezî sistemin Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin önemli bileşenlerinden birisi olduğunu vurgulayan Bakanlık, "Bu amaçla oluşturulan Alo 182 çağrı merkezimiz ve merkezî hastane randevu sistemi web sistemimizden tüm Türkiye'deki hastanelerimize günde ortalama 200 bin muayene randevusu verilmektedir. Vatandaşlarımız Alo 182 hattını arayarak operatörlerimiz yardımı ile veya internet sitesinden ücretsiz olarak randevularını alabilmektedir." bilgisini verdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri