Merkezi ısıtmayla yaktığın kadar öde

Bir buçuk yıl önce çıkan Enerji Verimliliği Yasası ile 1000 metrekare ve üzerindeki binalarda kombi yerine merkezî ısıtma sistemi zorunlu hale getirildi.

Yasanın gerektirdiği şartların 5 yıl içerisinde her yerde sağlanması gerekiyor. Yasa ile ısı kontrol ve payölçer sistemlerinin kullanımı zorunlu hale geldi. Yasaya göre apartmanlarda her dairedeki radyatörlere yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan akıllı cihazlar takılacak. Merkezi ısıtma sistemiyle herkes yaktığı kadar ödeme yapacak.

Yasa ve gerektirdiği değişikliklerle ilgili olarak Cemil Bozkurt Isı Sanayi ve Ticaret  Ltd. Şti. Sahibi Cemil Bozkurt, gazetemize yaptığı değerlendirmede, bu sistemin Konya’da yeni yeni uygulanmaya başladığını belirtti.
Sistemin nasıl işlediğiyle ilgili olarak da bilgi veren Cemil Bozkurt, “Radyatörlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanalar takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor. Termostatik vananın üzerindeki sensörlar odanın sıcaklığını ölçüyor ve istenilen derece yakalandığında, radyatöre giden sıcak su otomatik olarak kesiliyor. Pay ölçer ise ne kadar harcama yapıldığı bilgilerini depoluyor. Sistemle istenilen oda istenilen sıcaklığa ayarlanabiliyor. Sistem monte edildikten sonra çalışanlar, her ay binaya yakın bir yere gelip evin içine girmeden, radyo frekanslı okuma cihazları ile her dairenin harcama bilgilerini alıyor. Gelen fatura buradan toplanan bilgiler ışığında değerlendiriliyor ve her daireye ayrı bir döküm gönderiliyor” diye konuştu.
Cemil Bozkurt, bu sistemin maliyetinin de ferdi sisteme göre çok uygun olduğuna dikkat çekerek, ferdi sisteme geçiş bir daire için 3 bin TL ise bu sistemin maliyetinin ise 700 TL olduğunu belirtti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri