Merkez Bankası iki ayda tonlarca altın sattı!

Merkez Bankası'nın son iki ayda sattığı altın miktarı şaşırttı.

Merkez Bankası’nın (TCMB) yurt içinde altın talebini karşılamak üzere rezervlerinden altın satışı devam ediyor.

3 Mart-28 Nisan dönemindeki sekiz haftada bankanın brüt altın rezervi 115,9 ton düşüşle 728,1 tona, swap dahil net altın rezervi 106 ton düşüşle 507,4 tona, swap hariç net altın rezervi ise 102,4 ton düşüşle 456 tona geriledi.

Bankanın 22-28 Nisan haftasında brüt altın rezervi 40,2 ton azaldı. Swap dahil altın rezervindeki düşüş 34,1 ton, swap hariç net altın rezervindeki düşüş ise 32,4 ton oldu.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın rezervinden piyasaya altın satışı olduğu yönündeki haberleri doğrulamıştı.

Bugün yılın ikinci enflasyon raporu bilgilendirme toplantısı için kameraların karşısına geçen Kavcıoğlu, “Merkez Bankası olarak kendi rezerv gücümüzle piyasaya girdik ve altın ithalatı iki aydır çok düşük seviyelere geriledi” demişti.

REZERVLERDEKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

TCMB’nin toplam rezervlerindeki düşüş de geçen hafta devam etti.

Bankanın brüt rezervi geçen hafta 1,2 milyar dolarlık düşüşle 114,9 milyar dolara, net rezervi 1,9 milyar dolarlık düşüşle 6,4 milyar dolara, swap hariç net rezerv pozisyonu ise 3,2 milyar dolarlık düşüşle -52,7 milyar dolara geriledi.

TCMB’nin swap ve Hazine dövizi hariç net döviz pozisyonu 1 Mayıs itibarıyla -69 milyar dolarla tarihi dibe gerilemişti.

TCMB’nin swap dahil net rezervi geçen yıl 8 Temmuz’da 6,1 milyar dolara kadar gerilemiş ve 20 yılın dibini görmüştü. Bu kalem, tekrar dip seviyeye yaklaştı.

Yılbaşından 28 Nisan’a kadar olan dönemde brüt rezerv 13,9 milyar dolar, net rezerv 21,2 milyar dolar, swap hariç net rezerv 9,2 milyar dolar azaldı.

28 Nisan itibarıyla TCMB’nin bilançosunda swap (takas) ile ödünç aldığı 55,8 milyar dolarlık döviz, 3,3 milyar dolarlık altın bulunuyor.

59 milyar dolarlık swap stokunun 35,1 milyar doları yurt içi bankalarla, 24 milyar doları yurt dışı bankalarla yapılan işlemlerden kaynaklanıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri