Merkez Bankası: Enflasyondaki Düşüş Önümüzdeki Dönemde De Sürecek

Merkez Bankası, Eylül ayına ati fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini yayınladı.

Merkez Bankası, Eylül ayına ati fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini yayınladı. Değerlendirmede, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de vurgulandığı üzere yıllık enflasyonun işlenmemiş gıda ve enerji fiyatları kaynaklı olarak azalışını sürdürdüğü kaydedildi. Bununla birlikte Türk Lirası'ndaki değer kaybının yansımaları ile temel enflasyon göstergelerinin yükseldiği ancak enflasyondaki düşüşün önümüzdeki dönemde de süreceği belirtildi.

Fiyat gelişmeleri ile ilgili durum değerlendirmesi yapılan açıklamada, Eylül ayında enerji fiyatlarının yüzde 1,38 oranında arttığı, bu gelişmede büyük ölçüde TL'deki değer kaybı sonucunda sırasıyla yüzde 2,82 ile yüzde 4,68 oranında artan yurt içi akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarının etkili olduğu kaydedildi. Bu doğrultuda enerji grubunun yıllık enflasyonunun özellikle tüp gaz ve akaryakıt fiyatlarındaki baz etkisiyle 1,12 puan azalarak yüzde 8,04 olarak gerçekleştiği aktarıldı. Eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,77 oranında arttığı ancak yıllık enflasyonun yüzde 7,88’e gerilediğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya kıyasla gıda ve enerji gruplarının katkısı sırasıyla 0,38 ve 0,17 puan azalırken temel mal grubunun katkısı 0,29 puan arttı. Hizmet gruplarının katkısında ise bir önceki aya kıyasla belirgin bir değişim gözlendi. Hizmet fiyatları Eylül ayında yüzde 0,90 oranında artarken grup yıllık enflasyonu sınırlı bir artış göstererek yüzde 8,22’ye yükseldi. Bu dönemde hizmet grubu fiyatlarındaki artışta özel üniversite ücretleri etkili oldu. Temel mal grubu yıllık enflasyonu Eylül ayında 1,16 puanlık artışla yüzde 5,74’e yükseldi. Bu artışta, büyük ölçüde Türk lirasındaki değer kaybının etkilerini içeren dayanıklı tüketim malları grubu belirleyici oldu. Grup fiyatlarında Temmuz ayından itibaren gözlenen artış eğilimi paralelinde yıllık enflasyon yüzde 5,92’ye yükselirken, grup detayında otomobil ve beyaz eşya fiyatlarındaki belirgin artışlar dikkat çekti. Giyim grubu fiyatları ise Eylül ayında mevsimsel ortalamaların altında geriledi."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri