Merkez Bankası duyurdu! Faiz tek haneye indi

Merkez Bankası'nın faiz indirimi politikasında yeni bir gelişme yaşandı. Faiz tek haneye indirildi.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında politika faizini bugün 150 baz puan indirimle yüzde 9’a düşürdü.

Açıklamada “Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir” dendi ve aralık ayında ek faiz indirimi yapılmayacağı mesajı verildi.

TCMB, ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puan, ekim ve kasım aylarında 150’şer baz puan olmak üzere toplamda 500 baz puanlık indirim yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, politika faizinin tek haneye indirileceğini önceden açıklamıştı.

Bankanın Eylül 2021’de başlayan faiz indirimleriyle birlikte dolar kuru 8,30’dan 18,60’a yükselirken, resmi tüketici enflasyonu da yüzde 19’dan yüzde 85’e yükseldi. Türkiye, dünya genelinde enflasyon artarken faiz indiren tek ülke oldu.

Öte yandan, son dönemde kredi büyümesini ve döviz alımlarını sınırlayan düzenlemeler, kur korumalı mevduat uygulaması, kaynağı belirsiz para girişleri ile döviz işlemlerinde TCMB ile kamu bankalarının belirleyici olduğu mekanizmalarla döviz kurlarında yatay bir seyir yakalandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri