Merkez Bankası: 2014’te İşçi Döviz Hesabı Açılmayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 1970’li yıllarında Türkiye’nin yaşadığı döviz darboğazının yurtdışındaki Türk vatandaşlarının tasarruflarının ülke ekonomisine kazandırılarak aşılması amacıyla açılan Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı (KMDTH)’nı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 1970’li yıllarında Türkiye’nin yaşadığı döviz darboğazının yurtdışındaki Türk vatandaşlarının tasarruflarının ülke ekonomisine kazandırılarak aşılması amacıyla açılan Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı (KMDTH)’nın artık açılmayacağını duyurdu.

Söz konusu hesap ilk açıldığında, yurtdışındaki vatandaşların çok büyük ilgi gösterdiğini belirten Merkez, 1976 yılında 65 milyon Euro olan KMDTH toplamının 1980 yılında 369 milyon Euro'ya, 1990 yıllında ise 5,8 milyar Euro'ya yükseldiğini kaydetti. Ancak 2003 yılında 13,8 milyar Euro olan işçi dövizi hesapları toplamının bu yıl 4,2 milyar Euro düzeyine kadar gerilediğini belirten Merkez, söz konusu hesabın eskisi kadar önem arz etmediğine değinerek 2014 yılında hesapların yenilenmeyeceğini bildirdi. Merkez Bankası yaptığı açıklamada, "İşçi dövizi hesaplarının Bankamız döviz rezervlerine oranı, 2003 yılından itibaren belirgin bir şekilde azalarak, Eylül 2013 itibarıyla yüzde 5,2’ye düşmüştür. Dolayısıyla, işçi dövizi hesaplarının, Bankamız para ve kur politikaları açısından önemi azalmıştır. Diğer yandan, işçi dövizi hesaplarındaki çekilişlerin asıl olarak ülkemiz bankacılık sistemine yöneldiği, bir kısmının da yurt içinde diğer yatırım ve harcamalarda kullanıldığı, dolayısıyla, Bankamızın işçi dövizi hesaplarını azaltma stratejisinin, ülkemiz açısından önemli bir kaynak kaybına neden olmadığı gözlemlenmiştir. Bankamız, işçi dövizi hesapları uygulamasına 2014 yılından başlayarak aşamalı olarak son verecektir." ifadelerine yer verdi.

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE:

-2014 Ocak ayından itibaren yeni hesap açılmayacak.

-2014 yılının sonuna kadar vadesi dolan ve hesap sahiplerince kapatılmayan hesapların vadeleri, aynı vade ve vade bitim tarihinde yürürlükte olan faiz oranları ile bir defaya mahsus olmak üzere yenilenecek.

-2015 Ocak ayından itibaren vadesi dolan hiçbir hesabın vadesi yenilenmeyecek, vadesi dolan hesaplar tahakkuk ettirilen faizleriyle birlikte, sıfır faizli vadesiz hesap olarak takip edilecek.

-2015 Ocak ayından itibaren hak sahipleri tarafından kapatılmayan hesaplar, vadelerini de dikkate alınarak Borçlar Kanunu hükümlerine göre 10 yıl sonra zamanaşımına uğrayacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri