Merkel'in Partisinden Yeşiller İle Koalisyona Yeşil Işık

Almanya Başbakan Angela Merkel'in, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile büyük koalisyon kurmak için girişimde bulunduğu sırada partisi Hıristiyan Demokratların (CDU) önemli isimlerinden Yeşiller ile koalisyonun gündeme gelebileceği açıklaması geldi.

Almanya Başbakan Angela Merkel'in, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile büyük koalisyon kurmak için girişimde bulunduğu sırada partisi Hıristiyan Demokratların (CDU) önemli isimlerinden Yeşiller ile koalisyonun gündeme gelebileceği açıklaması geldi. Yeşiller’den ise birlikte iktidara yürüme konusunda henüz olumlu ifadeler gelmiş değil.

Federal seçim sonrası Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında büyük koalisyon görüşmelerinin yapılmasının beklendiği bir sırada CDU’lu önemli siyasetçilerden Yeşiller ile görüşme yapılabileceği açıklamaları geldi. Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Birlik Partileri CDU/CSU’nun karşı çıktığı ve Yeşillerin ısrar ettiği vergi artışında geri adım atılabileceği sinyalini verdi.

Yeşiller ile koalisyon görüşmesi yapılabileceğini ifade eden Schäuble, Almanya’nın yeniden federal seçime gideceğine ihtimal vermiyor. Yeşiller’in seçim sonrası nerede hata yaptıklarını tartıştıklarını hatırlatan CDU’lu politikacı, “Tartışmanın sonucunu beklemeliyiz. Yeşiller’li Baden-Württemberg Başbakanı Winfired Kretschmann ve bazı Yeşil Partili politikacılar federal yönetimin uygulamalarından memnun değil. Vergi politikası gibi birçok konuda değişim yaşanabilir. Bu durumda koalisyon gerçekçi bir ihtimal olabilir.” dedi.

Yeniden seçime gitme ihtimalinin olmadığını söyleyen Schäuble, “Farklı seçim sonuçlarına rağmen demokratik partiler birbirleriyle çalışabilmeliler” sözleriyle Yeşiller ve SPD ile koalisyon seçeneklerinin gündemde olduğunu kaydetti.

CDU’nun Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başkanı ve Federal Yönetim Kurulu Üyesi Armin Laschet ise koalisyon görüşmelerinde bütün konuları tartışıp orta yol bulmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Aksi takdirde hiçbiriyle koalisyon yapamayız” dedi. Yeşiller Grup Başkanı Jürgen Tritten’in istifasının Yeşiller ile koalisyon görüşmesi için önemli bir sinyal olduğunu söyleyen Laschet, “Eğer gelecekte Yeşiller yönetim kadrosunda değişiklik yapıp ve siyasi olarak yeni konulara ağırlık verirse, bu koalisyon görüşmesini kolaylaştıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de yeniden seçime gitme ihtimalinin olmadığını belirterek, büyük koalisyon ihtimalinin yüksek olduğunu ileri sürdü. Büyük koalisyon görüşmeleri için Merkel’den cuma gününe kadar müsaade isteyen SPD çevresinde ise çoğunluğun acele edilmemesi yönünde fikir beyan ettiği ifade ediliyor. 2005-2009 yılları arasında CDU ile gerçekleştirilen büyük koalisyondan SPD’nin zararlı çıktığını düşünen bazı SPD’lilerin CDU ile yeni bir adım atılması için 14-16 Kasım 2013 tarihinde Leipzig’de yapılacak kurultayın beklenmesinde ısrar ettikleri kaydediliyor.

KRAFT SOL PARTİ’YLE ORTAKLIĞI KABUL ETMİYOR

Yoğun geçen seçimin ardından Berlin’den Kuzey Ren Vestfalya eyaletine geri dönen Sosyal Demokrat Parti SPD Başkan Yardımcısı ve Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft , “SPD içerisinde hiç kimse Kırmızı-Kızıl-Yeşil’i düşünmüyor.” diyerek Yeşiller ile birlikte Sol Parti’yle bir ortaklık içerisine girmeyeceklerini seçimin ardından da net bir şekilde yinelemiş oldu.

Büyük koalisyona da pek sıcak bakmayan Kraft, önemli olanın hükümette olma değil, içeriklere göre hareket etme olduğunu söyledi. Kraft, gerekirse muhalefet olmaya devam edeceklerini; muhalefetin bir ayıp değil, demokrasi için ihtiyaç olduğunu dile getirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri