Merkelin geri adımı piyasaları yükseltti

Piyasalar, AB liderler zirvesinde sorunlu ülkelere yardım koşullarını gevşetme, istihdam ve büyümeye yönelik teşvik paketi konusunda liderlerin anlaştığı yönündeki açıklamalarla yükseliyor

Piyasaların yoğun baskısı altındaki İspanya ve İtalya’nın AB zirvesinden talepleri, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geri adımıyla büyük ölçüde karşılandı.
Merkel’in son günlerdeki açıklamalarına yansıyan katı tutumu nedeniyle piyasaların zirveden beklentisi azalmış, avro dün dolar karşısında son haftaların en düşük düzeyine inmişti.
Bu ortamda başlayan zirvede İspanya’nın ısrarcı olduğu, Avro Bölgesi kriz fonları aracılığıyla bankalara doğrudan sermaye takviyesine, tutum değiştiren Almanya’dan gelen yeşil ışık piyasalar için olumlu sürpriz oldu. Liderler ayrıca, bütçe disiplinine bağlı ülkelere kurtarılmaya ihtiyaç duymaları halinde daha esnek koşullarda kredi verilmesi konusunda uzlaştı.
Bugüne gelindiğinde Brüksel’deki zirvede AB liderlerinin ekonomiyi desteklemek için 120 milyar avroluk acil teşvik paketi konusunda anlaşmalarının ve Avro Bölgesi bankaları için ortak bir denetim mekanizmasının oluşturulması haberleri başta avro/dolar paritesi olmak üzere piyasaları olumlu etkilediği görülüyor. Avro/dolar paritesi 1,26 sınırında işlem görürken, altının onsu önceki kapanışa göre yüzde 1 oranında yükseldiği, Brent petrolünün varil fiyatının ise yaklaşık 1,5 oranında yükselerek 93,30 dolardan işlem görüyor.
AA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri