“merkel Yemek Yemesini Bilmez, Wulff Bir Sıfır Ve Hain, Schäuble’ye Acıdım”

Eski Başbakan Helmut Kohl’ün partisinde mirasını devam ettiren Başbakan Angela Merkel’e “Bir şeyden anlamaz. Yemekte çatal- bıçak kullanmasını bilmez“ ve eski cumhurbaşkanı Christian Wulff hakkında da "O sıfırdır“ sözleri kullanması...

Eski Başbakan Helmut Kohl’ün partisinde mirasını devam ettiren Başbakan Angela Merkel’e “Bir şeyden anlamaz. Yemekte çatal- bıçak kullanmasını bilmez“ ve eski cumhurbaşkanı Christian Wulff hakkında da "O sıfırdır“ sözleri kullanması siyasi gündemde şaşkınlık meydana getirdi. Kohl, bu sözlerin yer aldığı kitabın yayınlanmaması için mahkemeye başvururken, hükümet konu hakkında yorumda bulunmadı.

Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin mimarı olarak tanınan ve 16 yıl başbakanlık yaparak tarihe geçen Helmut Kohl’ün (CDU) konuşma protokollerinde yer alan sözleri Alman siyasi gündemine oturdu. Biyografisinin yazılması için gazeteci Heribert Schwan ile 600 saatlik bir konuşma gerçekleştiren Kohl’ün birçok siyasetçi hakkında şaşırtıcı sözler sarf ettiği ortaya çıktı.

Kitap çalışması için gazeteci Schwanile 21 Mart 2001 ve 27 Ekim 2002 yılları arasında 105 defa bir araya gelen ve ses kaydı yaptıran Kohl ülkenin önde gelen siyasileri hakkında da skandal ifadeler kullanmış. Söz Merkel’e gelince yemeklerde protokol kurallarını bilmeyen bir politikacıdan bahseden Kohl’ün“Devlet yemeklerinde çatal-bıçak kullanmasını bilmezdi. Birçok defa uyarmak zorunda kaldım “sözlerini sarf etmesi dikkat çekti. Kohl’ün ayrıca ‘Koh’lün kızı’ olarak da adlandırılan Merkel’in Avrupa politikasından anlamadığını iddia eden sözler sarf ettiği belirtildi.

Spiegel’in bir kısmını yayınladığı konuşma protokollerinde Kohl, eski cumhurbaşkanı Christian Wulff için de “O bir sıfırdır ve büyük bir haindir ve sadece talihsizlikleri vardır“ şeklinde sözler sarf etmesi şaşkınlık meydana getirdi. Eski Çalışma Bakanı Norbert Blüm’ü de ‘hain’ olarak nitelendiren eski başbakan, Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye kendisinden sonra yerine geçeceğini söylediğini, bunu Schäuble’nin de bildiğini anlatıyor. Bunu ona acıdığı için söylediğini ise söylememiş. Sözlerinin medyaya yansıması üzerine harekete geçen Kohl, kitabın yayınlanmaması için mahkemeye başvuracak.

Gazeteci Schwan ile 2009 yılında yollarını ayıran ve kitap projesinden vazgeçen Helmut Kohl, kayıt altına alınan konuşma protokollerini kitaplaştıran Schwan’ın ‘Miras: Kohl’ün Protokolleri’ ismini verdiği kitabın yayınlanmaması için mahkemeye başvuracağı açıklandı. Kohl’ün hukuki olarak gerekli adımları atmaları için avukatlarına talimat verdiği kaydedildi.

HÜKÜMETTEN İLK DEĞERLENDİRME: YORUM YOK

Başbakan Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in açıklamaları nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya ‘Yorum yok’ cevabını verdi. Kohl adına ‘Helmut Kohl Vakfı’ kurulması tekliflerine yönelik ise “Böyle bir planlama yok“ açıklamasında bulunan Seibert, önemli şahsiyetler hayattayken adlarına vakıf kurulmasının gündemlerinde olmadığını söyledi.

YAYINEVİ: KİTAP YAYINLANACAK

Kohl’ün tartışma başlatan kitabını yayınlanacak olan Münih merkezli yayınevi Heyne- Verlag ise kitabın planladıkları gibi 13 Ekim 2014 tarihinde okuyuculara ulaştırılacağını açıkladı. Kendilerine mahkemeden herhangi bir yazı ulaşmadığını ve kitabın dağıtımına başladıklarını belirten yayınevi, 13 Ekim’de kitabın yazarıyla birlikte tanıtımı gerçekleştirecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri