Merkel Ve Gabriel, Çifte Vatandaşlığı Görüşecek

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) çifte vatandaşlık yerine durağan vatandaşlık modelinde ısrar ederken, opsiyon modelinin tercihte bulunma zorunluluğunu 23 yerine 30 yaşına kadar uzatma teklifi getirdi.

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) çifte vatandaşlık yerine durağan vatandaşlık modelinde ısrar ederken, opsiyon modelinin tercihte bulunma zorunluluğunu 23 yerine 30 yaşına kadar uzatma teklifi getirdi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise çifte vatandaşlığın serbest olmasını talep ediyor. SPD Başkanı Sigmar Gabriel ve Başbakan Angela Merkel haftaya konuyu görüşecek.

Almanya'da koalisyon görüşmelerinde önemli pazarlık konularından birisi olan çifte vatandaşlığın serbest bırakılmasında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Birlik Partileri CDU ve CSU’dan oluşan çalışma grubu anlaşma sağlayamadı. SPD’li ve CDU/CSU’lu temsilcilerden oluşturulan Adalet ve İçişleri Çalışma Grubu çifte vatandaşlığı ele aldı. SPD, Alman vatandaşlık yasasının modernleştirilmesini ve bu kapsamda çifte vatandaşlığın serbest olmasında ısrar ederken, Birlik Partileri ise farklı teklifler getirdi.

Konunun CDU Başkanı Angela Merkel ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel’in katılımıyla bu Pazartesi SPD Genel Merkezi’nde ele alınacağı belirtildi. Çalışma gurubun görüşmesinden sonra açıklamaya yapan SPD’li Thomas Oppermann, “Birlik Partileri çifte vatandaşlığa karşı çıkıyor.

Almanya’da doğup büyüyen özellikle Türk gençleri 23 yaşına kadar hangi ülkenin vatandaşı olacaklarını seçmek zorundalar. Bu günümüze uyan bir model değil. Vatandaşlıktan uzaklaştırmamalıyız. Aksine bütün sorumluluk ve hakların verildiği çok vatandaşlığı sağlamalıyız” dedi. Oppermann, çifte vatandaşlığın Pazartesi görüşüleceğini ve çözüm bulunacağından ümitli olduğunu söyledi.

CDU ‘DURAĞAN VATANDAŞLIKTA’ ISRARCI

Türk gençlerinin 23 yaşına kadar Türk ve Alman vatandaşlığı arasında tercihe zorlayan opsiyon modelinin uygulanması ısrarından vazgeçen Birlik Partileri CDU/CSU’nun, durağan vatandaşlık modelini uygulamak istediği belirtildi.

İspanya’nın Latin Amerika ülkeleriyle durağan vatandaşlık modeli anlaşması imzaladığını ve uyguladığını aktaran CDU’lu siyasetçiler Almanya ile Türkiye arasında benzeri anlaşma yapılabileceğini savunuyor. Buna göre vatandaşlar Türk pasaportunu geri vermek zorunda kalmayacaklar fakat Almanya’da yaşadıkları sürece Türk vatandaşlığı durağan olup bir etkisi olmayacak.

Bir süreliğine Türkiye’de yaşamaya karar verecek olursa resmi makamlara bildirmek kaydıyla Alman vatandaşlığı etkisiz olacak. Fakat tekrar Almanya’ya geldiğinde Alman vatandaşlığını etkin hale getirebilecek. Durağan vatandaşlığın uygulanabilmesi için Almanya ile Türkiye arasında iki anlaşma imzalanması gerekiyor.

Öte yandan CDU/CSU‘lu bazı politikacıların opsiyon modelinde ısrar ettikleri ve gençlerin 18-23 yaş yerine 30 yaşına kadar tercih süresini uzatmayı önerdikleri kaydedildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri