Merkel Uyardı, İçişleri Bakanı Yeni Savunma Sistemi Sinyali Verdi

Alman dış istihbarat teşkilatı BND’de görev yapan bir Alman ajanının ABD istihbaratına bilgi sızdırdığının ortaya çıkması, NSA telekulak skandalıyla kırılgan düzlemde devam ettirilen iki ülke ilişkilerini bir kez daha olumsuz etkiledi.Alman...

Alman dış istihbarat teşkilatı BND’de görev yapan bir Alman ajanının ABD istihbaratına bilgi sızdırdığının ortaya çıkması, NSA telekulak skandalıyla kırılgan düzlemde devam ettirilen iki ülke ilişkilerini bir kez daha olumsuz etkiledi.

Alman devleti, ABD’ye tepki olarak hafta sonu Berlin’de düzenlenen Amerikan’ın kuruluş yıldönümü etkinliğine temsilci göndermedi. Ciddi güven bunalımına yol açan istihbarat olayı Federal Hükümet tarafından şok etkisiyle karşılanırken, art arda yapılan sert açıklamalar iki ülke için hayati anlam taşıyan ve Almanya’nın önceliğinde müzakereleri sürdürülen AB-ABD Ticaret ve Yatırım Anlaşması görüşmelerine de gölge düşürdü. BND ajanıyla ilişkide olduğu belirtilen ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’ni uyaran Federal Dışişleri Bakanlığı, ABD büyükelçisini dışişlerine çağırırken, iki ülke arasındaki istihbarat ilişkilerinin asgari düzeye çekilmesi dikkat çekti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Çok ciddi bir hadise ile karşı karşıyayız.” tepkisinde bulundu. Merkel, “Olay, güvenle şekillenen işbirliğimizle açıkça çelişmektedir.” dedi. Skandalı Çin’e yaptığı resmi ziyaret sırasında öğrendiği belirtilen Merkel’in hükümet çevrelerinden edinilen bilgilere göre ajanlık olayına çok sert tepki verdiği ifade edilirken, Merkel’in olayın hızlı biçimde soruşturulması için talimat verdiği de kaydedildi. Gelişmeyi şaşkınlıkla karşıladığı ifade edilen Merkel’in daha önce de ABD istihbaratı tarafından cep telefonunun yıllarca dinlendiği ortaya çıkmıştı.

“AJANLIĞA KARŞI SAVUNMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU GÖRÜLDÜ”

ABD’ye yönelik tepkisini “ABD hükümetinden hızlı ve açık bir reaksiyon bekliyorum.” sözleriyle dile getiren Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “olayın acilen aydınlatılması gerektiğinin” altını çizdi. Alman devlet kanalında bir programa katılan De Maiziere, iddiaların ağır nitelikte olduğu uyarısında bulundu. Bakan ayrıca şunları kaydetti: “ABD, özellikle güvenlik alanında uluslararası terörizmle mücadelede önemli bir müttefikimiz. ABD ile Almanya önemli ortaklar. Fakat bu eleştirisiz bir dostluk anlamı taşımıyor.” Olayın boyutlarının ortaya çıkarılması ile neticeleri konusunda da konuşulması gerektiği çıkışında bulunan de Maiziere’nin “İstihbarat ajanlığına karşı savunmanın ne kadar önemli olduğu görüldü.” cümlesi gözlerden kaçmadı.

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise yaptığı açıklamada, “iddiaların tasdik edilmesi durumunda hiç bir şey yokmuş gibi günlük gündemlere geçilemeyeceği” çıkışında bulunarak, olayın vahametine dikkat çekti. ABD hükümetine çağrıda bulunan Steinmeier, ABD büyükelçisinin sınırdışı edilmesi yönündeki sorular karşısında soruşturmaların tamamlanmasına dikkat çekti.

Alman Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’tan da sert tepki geldi. Maas, “NSA’nın denetim hezeyanı artık bitmelidir.” dedi. Olayının aydınlatılmasının ABD’nin çıkarına olacağını kaydeden Maas, “Sadece bu şekilde kaybedilen güveni tekrardan kazanabilecekler.” dedi.

BİLD: ALMAN İSTİHBARATI ABD’Yİ İZLEYECEK

Bu arada Bild gazetesinde yer alan bir habere göre Alman istihbaratı BND, ABD’ye yönelik istihbarat faaliyetlerinde bulunacak. Federal İçişleri Bakanlığı belgesine dayanarak kaleme alınan haberde, ABD’nin casusluk faaliyetlerine karşı “360 derece değişim” stratejisi harekete geçirilecek. Haberde ayrıca, ABD’nin yakın müttefiki İngiltere’nin yanı sıra Almanya’nın yakın partneri Fransa istihbaratlarının da ilgili çalışmalara dâhil edilecekleri belirtildi.

Diğer taraftan, Federal Savcılığın 31 yaşındaki Alman ajanını tutuklattığı belirtildi. Ajanın sorgusunda ABD’nin Berlin Büyükelçiliği ile irtibatlı olduğunu kabul ettiği iddia edildi. Ajanın iki yıl içinde toplam 218 belgeyi ABD istihbaratına 25 bin Euro karşılığında sattığı kaydedildi. Ajanın sorgulaması sürüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri