Merkel, Koalisyon Ortağını Belirliyor

Almanya'da koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Dün Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ve bugün de Yeşiller ile görüşen Hıristiyan Birlik Partileri hangi parti ile koalisyon görüşmelerine başlayacağına yarın karar verecek.

Almanya'da koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Dün Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ve bugün de Yeşiller ile görüşen Hıristiyan Birlik Partileri hangi parti ile koalisyon görüşmelerine başlayacağına yarın karar verecek. SPD’nin olmazsa olmazı asgari ücrette somut netice alınamazken, çocuk bakım parası da görüşmelerde iki taraf arasında sürtüşmeye sebep oldu.

Almany'da 22 Eylül'de yapılan genel seçim sonrasında ortaya çıkan tabloya göre başlayan koalisyon arayışında sona yaklaşıldı. Bir tarafta CDU ve CSU partilerinden oluşan Birlik partileri, diğer tarafta ise muhtemel koalisyon ortağı olarak Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile görüşmeler devam ediyor. Ancak görüşmelerde uzatmaların başladığı bir döneme girildi.

Dün CDU/CSU ve SPD arasında gerçekleşen ikinci yoklama görüşmesinde iki taraf da birbirlerine ne kadar yakın olduklarını ve hangi konularda yakınlaşma sağlanabileceğini görüştü. Ancak toplam sekiz saat süren görüşmede ilerleme sağlanamadığı kaydedildi.

Görüşmelerden önce SPD için asgari ücret konusunun muhtemel bir koalisyon ortaklığı için olmazsa olmaz şartlardan biri olduğunu söyleyen SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, CDU/CSU ile görüşmelerinde bu konuda yakınlaşma sağlanamadığını söyledi.
Ancak görüşmenin yine de bazı konularda aydınlatıcı olduğunu kaydeden politikacı, bundan sonra CDU/CSU ve Yeşiller arasındaki görüşmelerin neticesini bekleyeceklerini, SPD olarak başka görüşme ihtiyacı halinde bundan kaçınmayacaklarının altını çizdi.

İki taraf arasındaki görüşmede sert tartışmaların da olduğu ve özellikle SPD'li Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft ile CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt arasında çocuk bakım parası konusunda sert tartışmaların yaşandığı kaydedildi. SPD koalisyon görüşmeleri bittiğinde hükümete katılıp katılmama konusunu 470 bin üyesine soracak.

BÜYÜK KOALİSYON İHTİMALİ DAHA BÜYÜK

CDU/CSU ile Yeşiller ise dün görüştü. Görüşmenin sonucuna göre Yeşiller yönetimi haftasonu düzenlenecek parti toplantısında delegelere hükümete girip girmeme konusunda tavsiyede bulunacak. Ancak Yeşiller’in büyük koalisyon ihtimalini daha yüksek gördüğü belirtiliyor.

Yeşiller'den Jürgen Trittin CDU/CSU partilerinin Yeşiller ile hükümet kurması durumunda tıpkı SPD'de olduğu gibi asgari ücret konusunda tavır değişikliğine gitmesi gerekeceğini ve asgari ücret şartını kabul etmek durumunda kalacağını söyledi. CDU/CSU partisinin hangi taraf ile koalisyon görüşmelerine başlayacağının kararı ise yarın verilecek.

Bu arada Yeşiller'den Renate Künast'in Federal Meclis Başkan Yardımcılığı için adaylıktan çekilmesi üzerine Claudia Roth'un bu makam için adaylığının önü açıldı. Renate Kunast Claudia Roth'a karşı aday olmak istemediğini açıklamıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri