Merkel, De Maizière’in Kabinede Kalmasını İstiyor

Savunma Bakanı Thomas de Maizière’ye (CDU) yönelik Euro Hawk skandalı ile ilgili büyük baskılar devam ederken, Başbakan Angela Merkel’in bir rapora göre bakanının değişmesinin sözkonusu dahi olmayacağını söylediği ortaya çıktı.

Savunma Bakanı Thomas de Maizière’ye (CDU) yönelik Euro Hawk skandalı ile ilgili büyük baskılar devam ederken, Başbakan Angela Merkel’in bir rapora göre bakanının değişmesinin sözkonusu dahi olmayacağını söylediği ortaya çıktı. Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) üst düzey yöneticilerinin açıklamalarına göre, Başbakan Merkel’in hiçbir şekilde Savunma Bakanı’nın gitmesine müsaade etmeyeceğini söylediği öğrenildi.

Merkel’e göre de Maizière kabinenin vazgeçilmez bir üyesi. Amerikalı şirketin teknik detayları vermemesi ve insansız hava araçlarının (İHA) Avrupa hava sahasında uçuş izninin bulunmadığının ortaya çıkması üzerine proje iptal edilmişti.

Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Savunma Bakanı Thomas de Maizière’in üzerindeki istifa baskısı artarken, muhalefet partileri bakanı istifaya davet etti. De Maizière’in, yarın federal mecliste gerçekleşecek son araştırma komisyonu oturumunda konuyla ilgili ayrıntılı ifade vermesi bekleniyor. Komisyonda hükümetin attığı adımların hukuk, bütçe, askeri ve siyasi bakımdan taraflar arasında yapılan anlaşmalarla ilgili olarak araştırılması öngörülüyor.

Ayrıca federal hükümet, olayı araştırma ve bilgi paylaşımı uygulamasının gözden geçirilmesinde de görevli olacak. Hükümetteki partiler kurulacak komisyonun Euro Hawk projesinin başlatıldığı 2001 yılından bu yana araştırma yapmasını istiyor. Altı oturumda iki eski ve şimdiki savunma bakanları dâhil 19 tanığı dinlemeyi hedefleyen komisyonun ilk şahidi Alman Ordusu'nda 2002-2009 yılları arasında genel müfettiş olarak görev yapan General Wolfgang Schneiderhahn oldu. Euro-Hawk'la ilgili sorunların tasarım aşamasında da bilindiğini kabul eden Schneiderhahn ancak projenin katılımcıları tarafından çözülebilir olarak görüldüğünü aktarmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri