Paris’teki terör saldırılarını kınamak ve yükselen ırkçılık ile İslam karşıtlığına karşı çıkmak amacıyla Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ve Berlin Türk Cemaati (TGD) tarafından"Birlik içinde, tavır alıyoruz" sloganıyla Brandenburg Kapısı önündeki "Pariser Platz" adlı meydanda sessiz gösteri düzenlendi.
MERKEL DE KATILDI
Gösteriye Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Fransa Berlin Büyükelçisi Phlilippe Etienne, çok sayıda bakan, siyasi parti liderleri, milletvekilleri, Müslüman derneklerden, sivil toplum örgütlerinden, Hristiyan, Musevi ve diğer dini cemaatlerden temsilciler ile çok sayıda kişi katıldı.
Gösterinin başında Cumhurbaşkanı Gauck, Başbakan Merkel, Lammert, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile Brandenburg Kapısı'nın yanında yer alan Fransa’nın Berlin Büyükelçiliği'ne giden ZMD Başkanı Aiman Mazyek, çelenk bıraktı.
ÖLENLER İÇİN SAYGI DURUŞU
Kuran-ı Kerim’den ayetler okunan ve Almancaya tercüme edilen gösteride Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
"BİZİ BÖLMEK İSTEDİLER, AKSİNE BİRLEŞTİRDİLER"
Gauck, burada yaptığı konuşmada, Fransa’daki saldırılarda gazetecilerin düşüncelerini ifade ettikleri için, marketteki insanların Musevi oldukları için ve polislerin, ülkelerindeki yasaları savundukları için öldürüldüklerini belirtti.
Saldırıların açık toplumun ne kadar savunmasız olduğunu gösterdiğini ifade eden Gauck, "Teröristler bizi bölmek istedi ancak bunun tam tersini elde etti. Bizi bir araya getirdiler. Pazar günü Fransızlar kendi cumhuriyetinin değerlerine sahip çıktı. Dün, bugün ve yarın biz Berlin’de ve Almanya’nın diğer şehirlerinde bunu yapıyoruz" dedi.
"ÖZGÜRLÜK BATILI DEĞİL EVRENSELDİR"
"Terör uluslararasıdır ama hür ve barışçı insanların ittifakı daha da böyledir" diyen Gauck, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünya küçülüyor. Özgürlük ve insan hakları Fransız, Alman veya Avrupalı değil, sadece Batılı da değil. Evrenseldir. Köken, ten rengi veya inanç önemli değil. Özgürlük, yaşama hakkı ve insan hakkı nerede doğarlarsa doğsunlar, nerede yaşıyorlarsa yaşasınlar tüm insanlar içindir."
"MÜSLÜMANLAR KENDİNİ BİZE AİT HİSSEDİYOR"
Müslümanlara terörü reddettikleri teşekkür eden Gauck, şunları söyledi:
"Siz buraya sinyal vermek için geldiniz. Siz, aynı bizim gibi, istismar edenleri teşhir etmek ve istismar edilenleri kazanmak istiyorsunuz. Siz, bizim gibi devleti ve vatandaşların özgürlüğünü korumak istiyorsunuz. Müslümanların büyük çoğunluğu kendisini bizim açık topluma ait hissediyor, olanaklarına ve değerlerine kıymet veriyor. Bunlara sahip çıkmaya da hazırlar."
"ORTADOĞU BİZİ DE ETKİLEDİ"
Almanya’nın göçten dolayı din, kültür ve zihinsel olarak çok çeşitli hale geldiğine işaret eden Gauck, açık toplumun gücünü kendi farklılıklarından aldığını vurguladı.
Ülkede endişe veren bazı gelişmelerin de olduğunu dile getiren Gauck, Ortadoğu’daki ihtilafların buradaki sokakları da etkilediğini belirtti.
Var olduğunu bildikleri yabancı düşmanlığının yanına kökten dinci akımlarının da eklendiğini anlatan Gauck, "Hatta Almanya’dan yüzlerce genç yanıltılarak sözde İslam için suçsuz insanlara karşı savaşmak için yabancı bir ülkeye gitti. Bu nasıl bir istismar? Bu nasıl bir dinden saptırma? Görev süremin başında aşırı sağcılara yüksek sesle söylediğimi bu fanatiklere ve teröristlere de söylüyorum: Biz korkumuzu size hediye etmeyeceğiz. Sizin nefretiniz bizi teşvik eder" dedi.
"BİZ HEPİMİZ ALMANYA'YIZ"
Gauck, bundan dolayı insanlık düşmanlığının her türlüsüne kararlılıkla karşı durduklarını kaydetti.
Almanya'da camilere karşı saldırılar yapıldığını ve camilerin kundaklandığını anımsatan Gauck, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buna karşı çıkmak yalnız Müslümanların davası değil, bizim hepimizin davası. Bir şeyin daha söylenmesi lazım: Sokaklarımızda yakın zamanda Yahudi düşmanı yeni sloganlar duyulmuştu. İthal edilmiş sloganlar. Ülkemizde bir daha hiçbir zaman duymak istemediğimiz sloganlar. Buna karşı çıkmak yalnız Yahudilerin davası değil, bu bizim hepimizin davası. Bugün burada durduğumuz gibi, tüm toplumun da bu şekilde durmasını diliyorum. Farklılıkların bir araya gelmesini sağlayalım. Çünkü, ortak anayasaya ve ortak değerlere sahip olduğumuz için birbirimize ait olduğumuzu biliyoruz. Bu şekilde toplumun birlikteliği için ihtiyacımız olan güven daha da artar.''
Gauck, yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteride, toplumun kendisini böldürmeyeceğini vurgulayarak "Biz hepimiz Almanya’yız" ifadesini kullandı.