Meriç Nehri'nin Kumu Vagonlarla İstanbul’a Taşınacak

Edirne’de bulunan Meriç Nehri’nde oluşan kumlar vagonlarla İstanbul’a nakledilecek. Yağışların yüksek olduğu dönemlerde su seviyesi yükselen nehir, milyonlarca metreküplük kumu önünde sürüklüyor. Suyun azalmasıyla birlikte kumlar...

Edirne’de bulunan Meriç Nehri’nde oluşan kumlar vagonlarla İstanbul’a nakledilecek. Yağışların yüksek olduğu dönemlerde su seviyesi yükselen nehir, milyonlarca metreküplük kumu önünde sürüklüyor. Suyun azalmasıyla birlikte kumlar nehir yatağında birikiyor. Kum adacıklarının oluştuğu nehirde, yağışların arttığı zamanlarda taşkın tehlikesi yaşanıyor.

    Taşkın tehlikesinin azaltılması, su akışının düzenli sağlanması için nehir yatağındaki kumun temizlenmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar Meriç Nehri kumuna ciddi bir alıcı bulunamadı. Meriç kumunun taşınması için Edirne Valiliği harekete geçti. Kumun taşınması için önce bir şirket kurulacak. Ardından kum vagonlarla İstanbul'a nakledilecek. Büyükçekmece’de kiralanan 10 dönümlük bir araziye nakledilecek kum, buradan satışa sunulacak.

Meriç Nehri kumuyla ilgili gelişmeyi aktaran Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kumun taşınması konusunda Devlet Demiryolları ile anlaşma halinde olduklarını söyledi.

    Şahin, "Günde 20 vagon, her vagon 36 ton alıyor. Buradan İstanbul’a kum nakli olacak. Orada 10 dönümlük kiralık yer bulduk İstanbul Büyükçekmece’de ve oradan Meriç kumu artık pazara inmiş olacak. Bununla ilgili yeni bir şirket kurulacak. Bu işten DSİ çok büyük kazancı olacak. Çünkü Meriç’in temizlenmesi büyük meblağlar tutuyor. Meriç temizlenmediğinde derinliği ne kadar azaldıkça çevreye yayılması, oradaki sınır ihtilaflarının artmasına, bunun yanında sel felaketinin sebep oluyor." dedi.

    Nehirdeki kumun DSİ gözetiminde yapılacağını anlatan Vali, "Bu kumu almak suretiyle Meriç Nehri kendi mecrasında akmış olacak. Ve inşallah çevreye zarar vermemiş olacak. Şimdi şirket kurma çalışmaları devam ediyor. Dün Devlet Demiryolları Genel Müdürü ile görüştüm. Ton başına biraz fiyat yüksek geldi. Seninle biz anlaşırız dedi. Buradan giden yolcu trenlerinin arkasına 20 vagon bağlanacak hepsi bu kadar. Böyle vagonlar da varmış. Her gün 20 vagon böylece İstanbul’a sevkiyatı yapmış olacağız. Bu da güzel bir gelişme oldu. Hep DSİ kârlı, hem Özel İdare ona göre oradan harç alacak. Açıkçası Edirneliler bu işten karlı çıkacak." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri