Merhaba TRT’de Zümrüt’ü anlattı

92 kişiye mezar olan Zümrüt Apartmanı, Merhaba Gazetesi’nin penceresinden TRT1 ekranlarında yayınlanan Kurşun Harfler Belgeseli’nde anlatıldı

2 Şubat 2004 tarihinde Kurban Bayramı’nın 2. günü Konya, akşam saatlerinde gelen büyük bir facia haberi ile yıkıldı. Kerkük Caddesi’nde bulunan Zümrüt Apartmanı tamamen çökmüştü. 92 kişinin hayatını kaybettiği acı olay, Merhaba Gazetesi’nin penceresinden TRT1 ekranlarında yayınlanan Kurşun Harfler Belgeseli ile anlatıldı.

Zümrüt Apartmanı’nın çöktüğünün haberini alan Merhaba Gazetesi, hemen olay yerine akın etmiş ve olayın yaşandığı ilk andan, enkaz tamamen kaldırılıp bitirilinceye kadar geçen süreç içerisinde an be an yaşanan tüm gelişmelerin takipçisi olmuştu. Halkı yaşanan gelişmelerden hemen haberdar edebilmek için var gücüyle çalışan Merhaba Gazetesi ekibi, o dönemde 7 gün 24 saat Zümrüt faciasının yaşandığı alanda nöbet tutmuş, bir taraftan bilgi aktarma görevini büyük bir özveri ile ifa ederken; diğer taraftan da arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaya çalışmıştı.

ZÜMRÜT, MERHABA’NIN PENCERESİNDEN ANLATILDI

Zümrüt faciası ve çöken Zümrüt Apartmanı’nın altındaki yaşam mücadelesi aradan 9 yıl geçtikten sonra TRT1 ekranlarında yayınlanan Kurşun Harfler Belgeseli’ne konu oldu. Konya’ya gelen TRT ekibi, Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Konya Televizyonu Haber Müdürü Ali Sait Öge, Konya Dağcılık, İzcilik, Doğa Sporları Kulübü Başkanı Arif Solmaz, Mehir Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir, Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Serdar Işık ve Zümrüt zedeler Mehmet Özdemir, Abdülbaki Ayçiçek, Muhammet Kalem, Halil Yaprakçı, Doç. Dr. Hüsamettin Vatansev ve Bülent Kaşdoğan acı hatıralarını anlattı.

MEZAR OLACAK DEĞİL, YUVA OLACAK YAPILAR YAPALIM

TRT1 ekranlarında yayınlanan belgeselde Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Zümrüt Apartmanı’nın çöktüğü andan itibaren yapılan çalışmaları anlattı. Şimdi bu anları hatırlamaktaki maksadın geçmişten ders alarak geleceği planlamak olduğunu söyleyen Mustafa Arslan, “Mübarek bir Kurban Bayramı’nda Zümrüt Apartmanı’nda 92 kardeşimizi kaybettik. Mezar olacak değil, yuva olacak yapılar inşa etmeli ve bu konuda kimin üzerine ne görev düşüyorsa layıkıyla yerine getirmelidir. Allah bir daha böyle acıları bize yaşatmasın” dedi.

Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan da, Zümrüt Apartmanı’nın çökmesi ile birlikte hemen işe koyulduklarını ifade ederek, “Zümrüt’ün enkazının bulunduğu alana geldiğimizde hayretlerimizi gizleyemedik. Koca bina yerle bir olmuştu. Bir taraftan mesleğimizi yapmaya, bilgileri toparlamaya, fotoğraflar çekmeye çalışıyor; bir taraftan da ivedili bir şekilde enkazın altından canlı birilerini çıkarabilmenin telaşıyla koşuşturan sivil savunma ekiplerine yardımcı olmaya çalışıyorduk. Enkaz tamamen kaldırılıp bitirilinceye kadar Merhaba Gazetesi, Zümrüt’te nöbet tuttu” dedi.

Enkazdan, 5 gün sonra çıkarılan Muhammet Kalem ise, “Hangi günü yaşıyor, hangi saat diliminde bulunuyordum, bilemiyordum. Başta biraz daha dinçtim. Ama zaman ilerledikçe güçten düşüyordum. Çünkü hiçbir şey yiyip içmiyordum. 5. günde ışığı gördüm. Son gücümle, elime geçen bir elektrik borusunu salladım. Kurtarma ekipleri beni fark etti. Çok şükür kurtuldum. Öldürmeyen Allah, öldürmüyor” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri