Merdiven altı ürünlere dikkat!

Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrenciler kırtasiye alışverişini tamamlamaya başladı. Uzmanlar, kokulu silgi, defter, yapıştırıcı ve boyalar alınırken daha seçici davranılması gerektiği uyarısında bulundu

Ucuz ve kalitesiz kırtasiye malzemeleri öğrencilerin sağlığını olumsuz etkilediği gibi madde bağımlılığı gibi olumsuz durumlara da neden olabiliyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrenciler veliler kırtasiye malzemesi alışverişini de hızlandırdı. Uzmanlar, kokulu silgi, defter, yapıştırıcı ve boyalar alınırken daha seçici davranılması ve merdiven altı kırtasiye malzemelerinden uzak durulması gerektiğini söyledi. Özellikle kokulu kırtasiye ürünlerinin büyük tehlike saçtığını dile getiren uzmanlar, bu maddelerin beyne hızlı bir şekilde ulaştığı için olumsuz etkileri olduğunu ve bağımlılık potansiyelini artırdığı uyarısında bulundu.

BAĞIMLILIK POTANSİYELİ YÜKSEK ÜRÜNLER

Bu tür ürünlerin ebeveyn ya da öğretmen kontrolü dışında kullanılmasının uyuşturucu bağımlılığına kadar ilerleyebileceği uyarısında bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Bazı kırtasiye malzemelerinde bağımlılık yapıcı inhalan grubu maddeler var. Bu maddeler kırtasiye ürünlerinde temizlik alanlarında kullanıyor. Oje, aseton, yapıştırıcılar, sprey boyalarda ve kırtasiye ürünlerinde bulunuyor. Kırtasiye ürünlerinin muhatabı çocuklar, ergenler ve yeni gelişmekte olan beyinler. Bu maddeler beyne hızlı bir şekilde ulaştığı için olumsuz etkileri oluyor. Bu tür ürünlerin bağımlılık potansiyeli yüksek olabiliyor. Ayrıca içeriğinde kanserojen maddeler bulunuyor. Velilerimiz alışveriş yaparken daha seçici ve dikkatli olmalıdır" dedi.

OLUMSUZ ETKİLERİ ŞU ŞEKİLDE OLABİLİYOR

Kimyasal maddeleri koklayan çocuklarda bağımlılık merkezinin tetiklendiğini ve uyuşturucu bağımlılığı riskinin arttığını belirten uzmanlar, şu uyarılarda bulundu: “Solventlerle temas edene beyinlerde bağımlılık merkezi dediğimiz merkez tetiklendiği için bağımlılık riski artıyor. Okula gitme, kişisel, temizlik, iletişim alışkanlıklarında değişiklikler ya da çabuk öfkelenme, saldırganlık, arkadaş çevresinin değişmesi uyarıcı faktörler olabilir. Bu durumda ailelerin dikkat edip, önlem almaları gerekebilir.”

Kırtasiyeciler ise ürünlerin üzerinde gerekli uyarıların bulunduğunu ailelerin alışveriş yaparken bu uyarılara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kırtasiyeciler, "Sağlık Bakanlığı tarafından yönetmeliğe giren kanun kapsamında uçucu madde ihtiva edebilen ürünler arasında ‘su bazlı olmayan yapıştırıcılar, solventler, sprey boyalar, yazı düzeltici sıvılar, kokulu silgiler, işaretleyici kalemler, resim boyaları, oyun hamurları ve uçan balonlar’ yer alıyor. Vatandaşlarımız merdiven altı ürün kırtasiye malzemelerinden uzak dursunlar. Tanınmış

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri