Merayı Hipodrom Yapma Girişimine Köylülerden Tepki

Bursa'nın Nilüfer ilçesi Ürünlü Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mera alanının ortadan kaldırılmasına yöre halkı ve çevreciler tepki gösterdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, geçtiğimiz günlerde dozer ve kamyonlarıyla...

Bursa'nın Nilüfer ilçesi Ürünlü Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mera alanının ortadan kaldırılmasına yöre halkı ve çevreciler tepki gösterdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, geçtiğimiz günlerde dozer ve kamyonlarıyla düzleyip, yol açtığı alan için ‘Mera vasfının kaldırılması isteği’ ile Mera Komisyonu'na başvurduğu belirtildi. Bu alanın mera olarak kullanımının sonlandırılıp buraya bir hipodrom yapılacağını öğrenen köylüler, çevrecilerin de destekleri ile tepki gösterdi.

Konuyla ilgili Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu'nun da destekleri ile alanda düzenlenen basın açıklaması ile karar kınandı. Ürünlü halkının da katılımı ile yapılan basın açıklamasında, alanın ,hayvancılığın devam etmesi için mera olarak kalması istendi. Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Grubu’nun yanı sıra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Ürünlü Mahallesi Muhtarlığı ve Ürünlü kadın derneği üyelerinin destek verdiği basın açıklamasında alınan karar kınandı. Öğrencilerin desteği ile 'Mera bizimdir bizim kalacak', 'Meralar kalsın havanlar özgür olsun', 'Meramızdan elini çek' şeklinde slogan atan köylüler, alanın hipodrom yapılması ile köyde hayvancılığın tamamen öleceğini belirtti.

MERADA 2 BİN HAYVAN OTLUYOR

Köy muhtarı Nihat Algan, köyün mera kalmasını istediklerini belirterek, “Bugün yarış yapılsın diye köyümüzü, meradan alıp hipodrom yapmak istiyoru Büyükşehir. Biz de burada toplanarak sesimizi duyurmaya çalıştık. Büyükşehir, 'Gelip burayı hipodrom yapacağım' dedi. Biz imza topladık verdik, istemiyoruz. Burada sadece bin tane koyun otluyor. En az bin tane de büyükbaş burada otluyor.” dedi.

Köylülerden Seydi Sağdıç da hipodroma karşı olmadıklarını, ancak gaspedip meralarının her tarafına tel örgü çekilmesine karşı olduklarını söyledi. Köylülerden Ayşe Göktaş ise geçimlerinin hayvancılık olduğunu belirterek, bu meranın da hipodrom yapılması ile hayvancılığın tamamen biteceğini söyledi.

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik ise Türkiye’nin toprak tarım vizyonunun olmadığını ifade ederken, “Topraklarını nasıl kullanacağına dair bir planı yok. Dolayısıyla böyle akla geldiğince böyle mera arazilerinin değişmeyeceği belli iken hipodrom yapmalar, konuta açmalar Türkiye’deki bitkisel ve hayvansal üretimi bitirmek demektir.” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy da konunun büyükşehir yasasına dayandığını belirterek, “Bursa, Ürünlü köyüne ait 150 dekarlık bir mera alanında yapılan düzenlemenin sorgulanması üzerine çıkıyor. Herhangi bir proje, bir plan değişikliği kararı veya mera değişikliği tahsis kararı da yok. Mera Komisyonu'na başvuru yapılmış ancak daha sonuçlanmadan burada birtakım düzenleme yapılmaya başlanmış. Duyumlara göre, burada hipodrom yapılacak. Köylülerin hayvanların otladığı mera alanı köylünün haberi, izni olmadan önce bölge parkına, sonra da hipodroma dönüştürme çalışmaları başlatılıyor.” diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri