Meram'dan tarihe yatırım

Mahmuriye Mahallesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Tantavi Ambarı Meram Belediyesi tarafından 3.5 milyon TL'ye satın alındı. Tantavi Ambarı yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından çok amaçlı kültür ve sanat merkezi olarak kullanılması planlanıy

Osmanlı Devleti zamanında buğday anbarı kullanılan Mahmuriye Mahallesi'nde bulunan tarihi Tantavi Ambarı Meram Belediyesi tarafından 3.5 milyon TL bedel ödenerek, satın alındı. Tarihi ambar restore edilerek, Konya'nın hizmetine sunulacak. Agustus Otel'de Konya basınıyla bir araya gelen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Tantavi Ambarı'nın devri, tarihi ve yapılacak çalışmalarla hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantıya AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdulkadir Özöğür ve belediye başkan yardımcıları da katıldı. Toplantıda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram Belediyesi olarak tarihi ve kültürel binaları Konya'ya kazandırmaya devam ettiklerini söyledi. Tarihi yapıların kamulaştırma alım çalışmaları, plan ve projelendirme çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Toru, "En son tamamladığımız ve şu anda açılışını yapacağımız Şükran Mahallesi'nde Gazezler Kültür Konağı tefşiri yapıldı ve hizmete açıldı. Yine Çaybaşı Mahallesi'nde Kosova Camii olarak faaliyet gösteren ve son yıllarda oldukça bakımsız olan camimizin restorasyon çalışmaları da sona erdi. İnşallah bunların da açılışını birlikte yapacağız" dedi.

ŞEHRİMİZİN KANAYAN YARASIYDI

İstasyon civarında Konya için önem arzeden tarihi binaların olduğunu ve bunlardan birisinin ise tarihi Tantavi Ambarı olduğunu dile getiren Başkan Toru, "Tantavi Ambarı  olarak bilinen bin metrekarelik yapı yıllardır şehrimizin kanayan yarası.  Maddi bağımlısı gençlerin mekanı haline gelmişti. Yıllardır bu bina ile ilgili belediyemize talepler geliyordu. Eski bir belediyeci olarak bizzat Emlak Müdürlüğü yaptığım yıllarda bu bina ile ilgili dört başkanımızın talebi olmuştu. Onlar da bu binayı belediyeye almak için girişimlerde bulundular. Bu binayı şehrimize kazandırmak bize nasip oldu. Bu bina merkezi bir yerde ve konumsal açıdan önemli bir yerdeydi. 3.5 milyon TL karşılığında Uğurlu Ticaret'ten bu binayı satın aldık" diye konuştu.

İSMİ MISIR'IN TANTA ŞEHRİNDEN GELİYOR

Tantavi Ambarı'nın tarihi ile de bilgi veren Başkan Toru, şunları söyledi: "Tantavi Ambarı özellikle İstanbul-Bağdat Demiryolu faaliyete geçerken, ciddi bir şekilde kullanılıyordu.  İstasyon civarında gelen emtianın ithalat ve ihracat açısından gelen mallar burada depolanıyordu. Bu bina yıllarca depo olarak hizmet verdi. Bu binanın ismi Mısır'ın Tanta şehrinden geliyor. Burayı inşaa eden kişinin ismi Hafız Ragıb Efendi'dir. Kendisi Mısır'a ilim talep etmek için gidiyor. Burada Kur'an-ı Kerim tahsili ile uğraşıyor ve hafızlığını tamamlıyor. Konya'ya geldikten sonra bu deponun yapımı ile uğraşıyor. O şehirden esinlerek Tantavi ismi veriliyor. Hafız Ragıb Efendi Kapu Camii'nde yıllarca hafızlık ve müderrislik yapmış bir şahıs. Kayınpederi Abdulaziz Mecdi beyle birlikte buranın işletmeciliğini yapıyorlar. Bu yapı daha sonra Çukurova Tahıl ambarı ofisi olarak kullanılıyor. Son yıllarda ise atıl ve metruk bir şekilde kaldı.Bu binanın şehrimize kazandırılması için çalışmalara başlayacağız."

KÜLTÜR VE SANAT AMAÇLI KULLANILACAK

Binanın kültür ve sanat amaçlı kullanılması yönünde çalışma yapmayı planladıklarını dile getiren Toru, "Anıtlar Kurulu bu binanın ticari amaçla kullanılmasına izin vermiyor. Biz de bu binayı kültür sanat amaçlı kullanmak istiyoruz. Bu konuda toplumun farklı kesimlerine basın mensuplarına ve kültür adamlarına danışmak istiyoruz. Buranın restorasyonu ile birlikte bu binanın birçok amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Toplantının ardından Başkan Fatma Toru ve basın mensupları birlikte Tantavi Ambarı'nı gezerek, tarihi mekanı yerinde inceledi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri