Meram'dan Bosna'ya sağlık merkezi ve park

Konyanın merkez Meram İlçe Belediyesi ile Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersekte yaptırılan sağlık tesisi ve park törenle açıldı.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Haciçi İlçe Belediyesi ile ‘kardeş şehir’ protokolü imzalayan Meram Belediyesi’nin burada yaptırdığı sağlık tesisi için açılış töreni düzenlendi. Törene AK Parti Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Cem Zorlu, İlhan Yerlilkaya, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Haciçi Belediye Başkanı Hamdo Eyuboviç, TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ve Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal başta olmak üzere Konya’dan özel uçakla Saraybosna’ya giden belediye meclis üyeleri ile basın mensuplarının da bulunduğu yaklaşık 150 kişi katıldı. Açılışta konuşan Haciçi Belediye Başkanı Hamdo Eyuboviç, hem kendileri hem de Boşnaklar için önemli bir gün yaşadıklarını söyledi. Sağlık tesisinin yapıldığı bölgede savaştan önce 300 hane varken, savaş sonrası diğer bölgelerden gelenlerle bu rakamın bin 300’e çıktığını belirten Başkan Eyuboviç, “İnşallah halkımız hep sağlıklı olur ve burayı kullanmaya ihtiyaç duymaz. Milletimize, devletimize hayırlı olsun. Öncelikle Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı’ya, Türk hükümetine, TİKA Başkanlığı’na teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün ilk defa Bosna Hersek’ten bir belediye ile Türkiye’den bir belediye böyle bir projeye imza atıyor. Şuana kadar gerçekleşmedi, ilk defa biz yapıyoruz. Bundan sonrada bu projeler devam eder” dedi. Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ise yaptığı konuşmada, görev verilmesi halinde Konya’dan gönüllü olarak gelecek doktorların sağlık tesisinde Boşnak halkına hizmet edebileceğini kaydetti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Sözlerine Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun selamını ileterek başlayan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, sağlık tesisinin hayırlı olmasını diledi. Kalaycı, “Fatih Sultan Mehmet’in 1463 yılında Bosna’yı fethetmesinin ardından 10 binlerce tarihi eserin yapılmasına vesile olan atalarımızı saygıyla, hürmetle anıyoruz. Onların yaptığı 10 binlerce eserin yanında bizim yerel idareciler olarak yapmış olduğumuz bu eseri kabul etmenizi istiyorum. Sağlık tesisi bu yılın ilk aylarında görüşmeler sonucu projelendirilmeye başlandı ve işlerin daha hızlı yürümesi açısından buradaki çok büyük hizmetlerini taktirle karşıladığımız TİKA ile yaptığımız görüşmelerimiz sonucu Haziran ayında ihalesi yapıldı. Bugün de açılışını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“BURADAKİ ESERLER ORTAK TARİHİMİZ”
TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer de konuşmasında, buradaki eserlerin ortak tarihi yansıttığını ifade ederek, “Bugün kardeşlerimizle birlikte olmaktan mutluyuz. Türklerin kendilerini evinde gibi hissedeceği bir diyardayız. Saraybosna’da İstanbul’un, Konya’nın ruhu var. Bosna’yı Anadolu’ya bağlayan derin bağlar vardır. Ayrı dili konuşsa da yeryüzünden bu kadar kolay anlaşabilen başka toplum var mıdır. Burada kendi vatan toprağını eker gibi, kendi şehirlerini imar eder gibi, kendi insanına hizmet eder gibi çalışan arkadaşlarımız var. Uzak yakın fark etmez, nerede bir ihtiyaç nerede bir boynu bükük varsa orada olmak boynumuzun borcudur. Buradaki birçok eser bizim ortak tarihimizdir. Buradaki eserleri tamir etmek, gelecek nesillere ulaştırmak öncelikli görevimizdir” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZI KORUYACAĞIZ”
Milletvekilleri adına konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise, Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkeleri Suriye’de yaşanan dram karşısında Bosna savaşında olduğu gibi sessiz kalmakla eleştirdi. Geleceğe iyi bakmak için çok çalışmak gerektiğini vurgulayan Türkmenoğlu, “Ekonomilerimizin sağlam olması gerekiyor ki, dışa bağımlılığımız olmasın. Türkiye Cumhuriyeti halkının Bosnalı kardeşlerimizin acılarından ders alarak geleceğe umutla baktığını biliyorum. Nerede bir ihtiyaç varsa imkanlarımızı oraya seferber etmeye gayret ettik, bundan sonra da bu devam edecek. Özellikle bizim ata yadigarı dediğimiz ortak kültür ve tarih miraslarımızı dünyanın neresinde olursa olsun korumak anlamında gerek TİKA’nın, gerek Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın çabalarını biliyoruz ve destekliyoruz. Bundan sonra da kültürel miraslarımızı koruyacağız ama bir taraftan günün ihtiyaçları olan bu tarz sağlık tesisleri, okullar, parkları da inşa etmek için tüm imkanları seferber edeceğiz” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın çaldığı marşlar eşliğinde kurdele kesilerek sağlık tesisi açıldı.

Buradaki açılışın ardından Mehter Takımı ve Meram heyeti ilçe merkezinin girişinden stadyuma kadar trafiğe kapatılan ana caddeden marşlar eşliğinde yürüdü. Bu sırada duygulandıkları gözlenen Boşnaklar “tekbir” getirerek marşlara eşlik etti. Boşnakların ilgi gösterdiği Türklerle konuşmaya çalıştıkları ve yakından ilgilenmeleri dikkatlerden kaçmadı. İlçe stadyumunda her iki ülke milli marşlarının ardından yapılan konuşmalarda birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekildi, Türk halkının her zaman Boşnakların yanında olacağı vurgulandı.

PARK 45 GÜNDE TAMAMLANDI
Konya’ya geçtiğimiz aylarda ziyarete gelen Haciçi Belediye Başkanı Hamdo Eyuboviç’in Eğitim Fakültesi Parkı’nı çok beğendiğini söylemesi üzerine Meram Belediyesi tarafından parkın bir örneği de Haciçi’ye yapıldı. Meram Belediyesi işçileri tarafından malzemeleri Konya’dan götürülerek 45 günde tamamlanan Haciçi Belediye binası önüne yapılan parkın açılışında her iki belediye başkanının ardından konuşan AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Başbakan Erdoğan’ın Boşnak halkı için 5 çocuk tavsiyesini hatırlattı. İlhan Yerlikaya çocukların bu parkta gönüllerince oynayabileceğini söyledi. Yerlikaya’nın 5 çocuk tavsiyesi alanı dolduran Boşnak halkı arasında gülüşmelere neden oldu. Konuşmalar ve karşılıklı verilen hediyeler sonrası kurdele kesilerek park açıldı. Parkı gezmek amacıyla diğer kentlerden açılışa katılanlar olduğu öğrenildi. Açılış töreni için Bosna Hersek’e giden heyet buradaki tarihi eserleri de görme fırsatı buldu. Mostar Köprüsü başta olmak üzere Osmanlı eserleri incelendi, Başçarşı gezildi. Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzsetbegoviç’in kabrinde de dualar okundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri