Meral: Bölgeyi Barış Adası Haline Gelebiliriz

TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral, Doğu Anadolu Bölgesi'nin rekabetten uzak; paylaşmayla, dostlukla ve kardeşlikle bir refah adası haline getirilebileceğini söyledi.

TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral, Doğu Anadolu Bölgesi'nin rekabetten uzak; paylaşmayla, dostlukla ve kardeşlikle bir refah adası haline getirilebileceğini söyledi.

Kalkınma İş Köpsü (DAKİK) toplantılarının üçüncüsü Erzurum'da gerçekleştirildi. Rusya, Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Nahçıvan'dan çok sayıda iş adamı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nden 200 iş adamı ile bir araya gelip, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

DAKİK 3 Erzurum Palandöken Dağı'ndaki bir otelde başladı. 5 ülkeden 60 yatırımcı iş adamı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nden 200'den fazla iş adamı bir araya geldi. DAKİK'te ağırlıklı olarak, gıda, tarım, hayvancılık, mobilya ve inşaat sektör temsilcileri yer aldı. Açılış programına Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rıza Nur Meral, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Yuriy Torlak, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Osman Dolar ile bölge illerin iş ve meslek örgüt temsilcileri ile çok sayıda iş adamı katıldı.

MERAL: BÖLGE BARIŞ ADASI HALİNE GELEBİLİR

Toplantıda söz alan TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral, Doğu Anadolu Bölgesi'nin stratejik ülkelerle komşu olduğunu ifade etti. Meral, bölge ülkeleriyle ikili ticari ilişkilerin yanı sıra dostluk ve refahın yaygınlaştırılmasının gerektiğini kaydetti. Bölge ülkelerinin ve Türkiye'nin doğusunun ekonomik cazibe merkezi haline getirilmesinin önemine dikkat çeken Meral, "Doğu Anadolu Bölgemiz stratejik öneme sahip ülkelerle komşu. Bölge ülkelerinin ve ülkemizin doğusundaki illerle karşılıklı ticaret ve yatırım yaparak ortam değerlendirilebilir. Bölge ülkelerinin ve bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Rekabetle değil, paylaşmayla, dostlukla, kardeşlikle bölgemizi refah adası haline getireceğimize inanıyorum." dedi. Ayrıca Meral, geçen yıla göre bu yılın ilk 10 ayında bölge illerinden ihracatın yüzde 27 artış göstermesinin de sevindirici bir gelişme olduğunu, ancak yaşanan göç probleminin de önüne geçilmesinin gerekliğine dikkat çekti.

DOLAR: 2023 İHRACAT HEDEFİNE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dolar, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri DAKİK programının öncekilerden farkının bölge ülkelerden yatırımcı iş adamlarının katılması olduğunu aktardı. Dolar, doğulu iş adamları olarak hedeflerinin ülkenin 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamak olduğunu belirtti. DASİDEF'in 21 dernek ve 3 bin üye ile oluştuğunu da sözlerine ekleyen Dolar, "Ülkemizin ve bölgemizin sosyoekonomik kalkınmasına katkı ve sağlamak istiyoruz. Ülkemizin 2023 ihracat hedefine ulaşması için de katkı sunmak istiyoruz." diye konuştu.

VALİ ALTIPARMAK: SİZLER UÇ BEYİSİNİZ

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Erzurum'un bölgenin merkezi olduğunu ve komşu ülkeler ile karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi. Altıparmak, ülkelerin ikili ve dostluk ilişkilerinin gelişmesinde ticari ilişkilerin kalıcı ve önemli olduğuna vurgu yaparak, "Siz iş adamları ikili ilişkilerin ve dostlukların kurulmasında uçbeylerisiniz. Sizler kaynaşarak huzur ve refahı artıracaksınız.Bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyorum." sözlerini kaydetti.

Ukrayna Ticari Ataşesi Yuriy Torlak ise ülkelerinde 600 Türk iş adamının yatırım yaptığına işaret etti. Torlak, Türk müteşebbisleri yüksek teknoloji yatırımları yapmaları için Ukrayna'ya beklediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ve plaket töreninin ardından DAKİK-3'ün açılışı gerçekleştirildi. 47 standın yer aldığı DAKİK programında 200'den fazla ikili iş görüşmesine imza atıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri