Merak edilen soru! Koronavirüs bağışıklığı ne kadar sürer?

200’ü aşkın ülke bölgede görülen yeni tip koronavirüs, birçoğunda ekonomik ve toplumsal yaşamda çeşitli olumsuz etkiler bırakabilir.

 “Antikor testi nedir?”, “Antikor testi mevcut mu?”, “koronavirüs bağışıklığı ne kadar sürer?”, “Korona virüsle temas ettiğinizi nasıl anlarsınız?” ve "Antikor testleri sosyal mesafe uygulamasını sonlandırabilir mi?" 

İşte bu soruların yanıtları...

Dünya genelinde koronavirüs vakalarının sayısı iki milyona yaklaşırken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 120 bini geçti. Ancak, birçok ülke uyguladığı karantina ve sosyal mesafe uygulamaları nedeniyle, pandemisinin ekonomik ve toplumsal yükü altında ezilmeye başladı. Avrupa’da karantina altında olan ülkeler bazı kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanıyor. Hafta sonu ölüm oranlarındaki artışa rağmen İspanya’da milyonlarca insan işlerine geri dönmeye başladı. 

İtalya ise bugün bazı mağazaları açtı. İskandinav ülkelerinde ise okullar açılmaya başladı. Uzmanlar koronavirüs önlemlerinin aşamalı olarak kaldırılabileceği öngörüldüğünde bazı antikor testlerinin hayata dönüş için çözüm sağlayabileceğini düşünüyor.  

ANTİKOR TESTİ NEDİR?

Seroloji testleri olarak da bilinen antikor testleri, aktif yeni tip  koronavirüs (Covid-19)enfeksiyonunu tespit edemiyor. Yani bir kişide koronavirüs olup olmadığını söyleyemez. Aksine, testler kan örneği yoluyla bağışıklık sistemindeki antikorlar olarak bilinen proteinleri kontrol ediyor. 

Proteinlerin varlığı, bir kişinin virüse maruz kaldığı ve buna karşı antikorlar geliştirdiği anlamına geliyor, bu da kişinin en azından bir bağışıklığa sahip olduğu anlamına geliyor. Ancak, uzmanlar, bağışıklığın ne kadar güçlü olduğu ve ne kadar süreceği konusunda emin değil.

Antikor testlerinde genel olarak  polimeraz zincir reaksiyonu testi veya PCR testi olarak bilinen bir laboratuvar tekniği kullanılıyor..

YENİ TİP KORONA VİRÜS ANTİKOR TESTLERİ MEVCUT MU?

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, geçen cuma günü CNN’e verdiği röportajda, "Bir hafta kadar bir süre içinde, oldukça fazla sayıda antikor testimiz olacak" dedi. Ama bu testlerin hazır oldukları anlamına gelmiyor

 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), corona virüs için herhangi bir antikor testini onaylamadı, ancak Cellex Inc. tarafından yapılan bir teste acil kullanım izni verildi. Diğer bazı şirketler de geçen ay yürürlüğe giren yeni FDA politikası altında kendi versiyonlarını oluşturdu ve bu da şirketlerin antikor testleri üretmesini ve dağıtmasını kolaylaştırdı.

ANTİKOR TESTLERİ DOĞRU SONUÇ VERİYOR MU?

FDA onayı olmadan, bu testler genellikle doğruluğunu kanıtlamak için gereken titiz bir süreçten geçmiyor ve bu durum endişeleri artırıyor.

CNN’e konuşan Halk Sağlığı Laboratuvarları Derneği CEO'su Scott Becker, testlerin çoğunu "berbat" olarak nitelendirdi. Becker Derneği ABD'de 125 eyalet, ilçe ve belediye halk sağlığı laboratuvarını temsil ediyor. Bu laboratuvarlar, özel laboratuvarlarla birlikte, testleri yürütmekten sorumlu olacaklar.

Ancak Becker, laboratuvarlarının piyasadaki testleri kullanmayacağını çünkü insanların yanlışlıkla koronavirüse bağışık olduklarına inanarak işe geri dönebileceklerini veya sosyal mesafeyi durdurabileceğini  belirterek, ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar hakkında endişe duyduklarını söyledi.

Becker, antikor testlerinin kalitesi hakkındaki endişelerini ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı Sekreter Yardımcısı Dr. Brett Giroir ve FDA Komiseri Dr. Stephen Hahn ile paylaştığını söyledi. Giroir, bu testlerin doğruluğunu kontrol etmenin bir öncelik olacağını, ancak mevcut testlerin hepsinin aynı kalitede olmayacağını kabul etti.

KORONA VİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIK NE KADAR SÜRER?

Covid-19 antikorları olanlar hastalığa karşı bağışıklığa sahip olabilir. Ancak, bağışıklık tepkisinin ne kadar güçlü olabileceği veya ne kadar sürebileceği belirsizdir.

Dünya Sağlık Örgütü Teknik Lideri Dr. Maria van Kerkhove, CNN'ye verdiği demeçte, "MERS corona virüsüne bakarsak, belki 10 ay, belki bir yıl boyunca bağışıklığı devam eden insanları görürdük. Ancak, orada bile, bu korumanın sağlanıp sağlanmadığını bilmiyorduk. Covid-19 için cevabı henüz bilmiyoruz, çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri