Bir önceki yazımızda hayvancılığın en büyük sıkıntısının geçmişte olduğu gibi günümüzde de kaba yem ihtiyacının giderilmemesi, et sıkıntısın ot sıkıntısından kaynaklandığını vurgulamaya çalıştık,meraların kullanılmaması,bu sıkıntıları daha da artıracaktır.
Ülkemizde hayvan işletmeleri, (belli bir kesim) hayvancılığı, işin ehli olmayan işten anlamayan ve maddi güçleri yerinde olan doktor, avukat vb iş sahipleri yaparken çoğu zaman köy köy saman, silaj ve yonca aradıklarına şahit olmuşumdur. Bir atasözü, bu ve buna benzer işleri ne güzelde özetlemiştir ”çıraklığını yapmadığın işin ustalığına soyunma” sözü, her işi ehil insanların yapması gerektiği vurgusunu dile getirmektedir.
Ziraat Mühendisleri ve Veteriner hekimlerin hayvancılık yapacak olanlarına, Ziraat Mühendisleri ve Veteriner hekim istihdam eden hayvancılık işletmelerine veya hayvancılık kooperatiflerine, belirli sayıda küçük ve büyük baş hayvan bulunduran işletmeler,kullanılmayan hazine arazilerinin etrafı çevrilerek veya kiracıya yap, işlet devret modeliyle TCK 4342 sayılı mera kanunu 12. Maddesi 2. Fıkrası ve mera yönetmeliğinin 29,11,2013 tarih ve 28863 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 7. Maddesinin b bendine göre ,mera Kanunu Hükümlerine uygun olarak kiralayarak bu meraların ot verimini ve kalitesini yeniden artırtmış oluruz. Bazı illerde uygulanmakta olan kiralama işlemi ilimizde henüz yeni yeni yapılmaya başlansa da gözle görülen bir gelişme olmaması da üzücüdür..
Kiralama işlemi bir an önce hızlanmalı ve yüzde 50-80'lere varan kaba yem maliyetini düşürecek olan meralar vasıtasıyla, En ucuz yem temini için mutlaka meralar ıslah amaçlı kiralanması gerekmektedir. Beslenme giderlerini azaltmanın en önemli yolu, ihtiyaç duyulan yemi,hali hazır mevcut meralardan kısa süre içerisinde temin edemeyeceğimiz için işletmeler zaman geçirmeksizin uygun olan mera yerlerini tesbit edip,bilhassa sulama imkanı daha uygun olan,arazisine veya ahır-çardağına yakın olan alanları tesbit ederek kiralamaya hız kazandırması zaman ve kazanç yönünden önem arzetmektedir.
Bugünkü yazımızda meraların kiralanmasının önemini ve nasıl bir yol takip edilmesi gerekir,ne gibi belgeler gerekiyor onları kaleme alıyoruz
Öncelikle en az altı ay ikametgahı o bölgede olması,hayvancılık yapan veya hayvancılık yapacak olan gerçek ve tüzel işletme sahipleri,ada parsel numarasını tesbit ederek lisanslı haritacıdan 1/5000 ve 1/25000 lik kordinatları hesaplanmış mera alanlarıyla birlikte,nüfus cüzdanı fotokopisi,ikametgah ilmuhaberi,hayvan varlık sayısı,işletme tescil belgesi,çks,savcılık iyihal kağıdı,imza sirküsü ile birlikte müracaat dilekçesini içeren bir dosya ile ,Gıda Tarım Hayvancılık il müdürlüğüne müracat edilir. Müracatın kabulü ile süreç başlar,kısa bir süre içerisinde Ziraat fakültesinden ilgili alanla ilgili bir öğretim görevlisi başkanlığında, dört kişilik bir heyet gelerek ilgili mera arazisini inceleyip rapor hazırlarlar.Bu rapor bakanlığa gönderilerek ihale işlemleri başlatılır,ihale aşamasına gelen bu alan için mutlaka ve mutlaka proje hazırlanması gerekmektedir. Projesi olmayan müracatlar ihaleye alınmayacaktır. Bu yazımızda vurgulamaya çalıştığımız,yukarıda saydığımız evrakları tamamlayan gerçek ve tüzel işletmeler,mera alanlarını şartlar hasıl olduktan sonra kiralayabilecektir.