Menderes'i 13 Yaşında Tıraş Eden Berbere, Merhum Başbakan Ortaklık Teklif Etmiş

Merhum Başbakan Adnan Menderes'i 13 yaşındayken tıraş eden 65 yıllık berber ustası Ünsal Çorba, Menderes’ten birlikte berber dükkanı açma teklifi aldığını söyledi. İlerlemiş yaşına ve gelişen teknolojiye inat mesleğini sürdüren...

Merhum Başbakan Adnan Menderes'i 13 yaşındayken tıraş eden 65 yıllık berber ustası Ünsal Çorba, Menderes’ten birlikte berber dükkanı açma teklifi aldığını söyledi.

İlerlemiş yaşına ve gelişen teknolojiye inat mesleğini sürdüren 75 yaşındaki Ünsal Çorba, Menderes'i tıraş ettiğinde yaşadıklarını anlattı. İlk mesleğinin, dedesinin yanında kunduracılık olduğunu, ancak malzemelere zarar vereceği düşüncesiyle dedesinden dayak yedikten sonra ayrılıp sırasıyla yemenici çırağı, terzilik yapan Ünsal Çorba, nihayet yaşadığı bir olayla berberlik mesleği ile tanışmış. Çarşıda dolaştığı bir gün berberlik için gerekli olan ustura, makine ve makasın ucuz olduğunu fark edince bu mesleğe ilk adımını atmaya karar veren Çorba, "Bir süre sonra berber çıraklığına başladım. Bu mesleği öğrenir, 4-5 tane köy tutarım, her hafta bir tane köye giderek hayatımı devam ettiririm’ diyerek berberliğe başladım." diye hikayesini anlatmaya başladı.

“BENİ DE TIRAŞ EDEBİLİR MİSİN?”

13 yaşındayken dönemin Başbakanı Adnan Menderes’i da tıraş ettiğini, Menderes'i tanımadan tıraş ettiğini ifade eden emektar usta, yine kendisinden berberlik için birlikte dükkan açma teklifi aldığını kaydetti. Ünal Çorba, Menderes ile anısını anlatmayı şöyle sürdürdü:

”Sarıyer Barajı yapılırken, Adnan Menderes barajı teftişe giderken saat sabah 05.00 sıralarındaydı, bir muavin abimin tıraş suyunu kahvehaneden almaya gitmiştim. 8-10 tane siyah makam aracı kahvehanenin önünde durdu. Benim kolumdan biri tuttu, meğer Adnan Menderes’miş. ‘Evladım sen ne iş yapıyorsun?’ dedi. Ben de ‘Ben berberim’, ‘Bu saatte ne yapacaksın?’ dedi, ben de ’Erken dükkânını açan kısmetini bulur, erken yola koyulan yolunu alır’ dediğimde bana; ’Aferin oğlum zekisin, sen beni de tıraş edebilir misin? dedi. Ben de ‘tabi amca seni tıraş edebilirim’ dedim. ‘Tamam simidimi, çayımı içeyim geliyorum’ dedi ve bir süre sonra kalktı geldi. Tıraş sonrası bana; ’Elin de uzunmuş tebrik ederim. Sana para versem dükkân açsak’ dediğinde, ‘Amca bugün parayı verirsin ama yarın benden istediğinde ahlakım bozulur, veremem paranı’ dedim. O da ’O zaman büyükşehirde berberlik yapmak ister misin?’ dedi. Cevaben ‘Allah nasip ederse isterim’ dedim. ‘Allah duanı kabul etsin’ dedi ve o günler geldi, Ankara’da 50 senedir berberliğimi devam ettiriyorum. 65 yıldır da berberlik hizmetini devam ettirmekteyim.“

“BAŞBAKANIN BAŞINI TIRAŞ EDEN ÇIRAĞINLA İFTİHAR ET”

Adnan Menderes’in kendisine tıraş parası olarak 2 buçuk, bahşiş olarak da 10 kaime verdiğini söyleyen Çorba, “Ustam bana kızdı, ‘10 kaime bahşiş olmaz’ dedi. Bu parayı benim elimden aldı ve beni dövdü. 5-6 tokat attı. Kalfam beni elinden aldı,’ Ben bunu yetiştirdimse, sen gurur duy. Bir devletin başını, Başbakan’ın başını tıraş eden çırağınla iftihar et’ dedi ve o şekilde beni ustanın elinden dayaktan kurtardı.” ifadelerini kullandı.

Berberlik mesleğinin güzel ve helal bir meslek olduğunu söyleyen Çorba, eskiden Hac’a gidenlerin, berberlerden ve hamamcılardan, helal kazanç elde ettikleri için para değiştirdiğini söyledi. Çorba,” Evde eşinden alamadığı hizmeti veriyoruz. İcabında başını yıkıyorsun, yüzünü yıkıyorsun, burnunun, kulağının kılını temizliyorsun. Yani bu bir hizmet bedelidir aslında. Ama bugün meslek ayağa düştü. Süs ve gösterişten başka hiçbir işe yaramıyor. Klasik berberlerin önemi, tarihi bitti. Şu anda çırak bulmak çok zorlaştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bazı talimatlar verdiğinden, oranın koyduğu şartlar ağır geldiğinden, sigorta yapacaksın, yemek vereceksin, haftalık vereceksin. Bununla da bütçen çıraklığı kaldıramadığı için sana yük getirdiğinden, vergiye yük getirdiğinden çırak da yetiştiremiyoruz. Onun bedelini karşılayamadığımız için çırak da bulunmuyor.” şeklinde konuştu.

"MÜŞTERİLERİM BU YÖNDEN ÇOK SEVİP, TAKDİR EDİYOR"

Önceki dükkânın cadde üzerinde olmasından dolayı birçok siyasiyi tıraş ettiğini söyleyen Çorba, eski milletvekilleri, eski bakanlardan Sırrı Atalay ve eski Başbakan Nihat Erim de tıraş ettiği kişiler arasında. Çorba, ”Biz sanatımızı bununla öğrendik, bununla icra ediyoruz. Şimdiki gençler şu makineyi eline verdiğimizde, bilek kasları, sinirleri cevap vermediğinden çalıştıramıyor, beceremiyor. Biz buna alışkın olduğumuzdan bize daha kolay geliyor. Elektriklide saçı kaptığı vakit tamamen yolar ama bunda bir saçı kaptığında onu hemen durdurabiliyorsun. Gevşetip saçı yoldurmadan kurtara biliyorsun. Beni burada tutan müşterilerim ve beni klasik çalışmamdan dolayı burada tutuyorlar. Müşterim beni bu yönden çok sevip takdir ediyor.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri