Memurlar zam istiyor

Yüksek enflasyon rakamları ile birlikte sabit ve dar gelirli vatandaşın gelirlerinde erime devam ediyor. Memurlar zam istiyor.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, kamu görevlilerinin enflasyon baskısına maruz kaldığını ifade ederek seyyanen zam çağrısında bulundu. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan ise memur ve emeklilere yapılan enflasyon endeksli maaş artışlarına dikkat çekerek, maaşlara bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

Pandemi ile birlikte başlayan ekonomik kriz enflasyon rakamlarının yüksek düzeylere çıkmasına neden olurken, yaşanan yüksek enflasyon ise dar ve sabit gelirli vatandaşların alım gücünde erimelere neden olmaya devam ediyor. Sendikalardan, memur maaşlarına ilişkin seyyanen zam yapılması için çağrılar gelmeye devam ediyor.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğüne vurgu yaparak, seyyanen zam çağrısında bulundu. Ücretler arası makasın daraldığını ve bunun da iş barışını bozduğunu, kamudaki dengenin sağlanması için ücretlerin yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Tonbul, “Geçtiğimiz toplu sözleşmede oransal olarak önemli bir artışa imza atmıştık. Ancak ne yazık ki ekonomideki gelişmeler bu kazanımı gölgeledi ve etkisinin çok kısa sürmesine neden oldu. Her zaman ifade ettiğimiz gibi sabit gelirliler olarak bizim için en iyi zam düşük enflasyondur. Bugünkü enflasyonist ortam en çok sabit gelirlileri zorluyor. Alım gücümüzün ve hayat standardımızın düşmesine neden oluyor. Bununla beraber kamudaki ücret dengesi de sarsılmış durumda. Bunu yeniden ele almak ve düzenlemek gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SEYYANEN İYİLEŞTİRME HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

Ekonomide yaşanan gelişmelerin ve ortaya çıkan tablonun kamu görevlileri için seyyanen zammı zorunlu kıldığını ifade eden Tonbul, kayıpların telafisinin gerekli olduğunu belirterek, “Bugün yaşanan gelişmeler maaşların eridiğini, kayıpların artacağını, kayıpların telafisi için iyileştirme yapılması gerektiğini göstermektedir. En düşük devlet memuru maaşı göz önünde bulundurularak kamu görevlilerimizin haklı beklentisi görülmeli, seyyanen iyileştirme hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.

“MEMUR MAAŞLARI 5 AYDA ERİMİŞ DURUMDA”

Memur maaşlarında enflasyona endeksli maaş artışların gerçekleştirildiğini hatırlatan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, yapılan yüzdelik artışların ise alım güçlerinin devamlı eridiğine dikkat çekerek, “Bu yıl Ocak ayında bir istisna ile kamu görevlilerinin maaşlarına, belirlenen yüzde 8 artış ve enflasyon farkına ek olarak refah payı verilmiş ve uzun zaman sonra ilk defa hedeflenen enflasyonun üzerinde bir artış yapılmış, memur ve emeklilerimizin bir nebze rahat nefes alması sağlanmıştı. Aradan geçen beş aylık sürede özellikle kira, gıda, yemek, yol gibi harcama kalemlerinde fahiş fiyat artışları ile karşı karşıya bulunan kamu çalışanlarının alım gücü resmi enflasyona göre Ocak ayından beri yüzde 7,2 erimiş bulunmaktadır” dedi.

“SEYYANEN ZAM YAPILMASI ELZEMDİR”

En düşük memur maaşının asgari ücret düzeyine gerilediğini ifade eden Geylan, ortalama memur maaşının ise yoksulluk sınırının üçte biri düzeyinde olduğunun altını çizerek, “Yaşanan bütün gelişmeler ve ekonomik gerçekler, memur maaşlarına seyyanen bir iyileştirme yapılmasının zaruri olduğunu ortaya koymaktadır. Kamu çalışanları ve emeklileri olarak beklentimiz, Temmuz zammından müstakil şekilde, gelir kaybımızı telafi edecek bir seyyanen artış müjdesidir. Toplu sözleşme gereği, 2023’ün ikinci altı ayı için Temmuz’da yapılacak yüzde 6 zam ve enflasyon farkıyla birlikte, Ocak ayında olduğu gibi tatmin edici bir refah payı düzenlemesi ve bunun yanı sıra seyyanen zam yapılması elzemdir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri