"Memura Yüzde 3+3 Zam Verilirken Bankalara Bonkörlüğün Nedeni Ne"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, BDDK’nın, internet sitesinde bankacılık sözleşmeleri kapsamında alınacak ücret ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağını ilgili kuruluşların görüşüne açtığını belirterek,"'Taslakta...

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, BDDK’nın, internet sitesinde bankacılık sözleşmeleri kapsamında alınacak ücret ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağını ilgili kuruluşların görüşüne açtığını belirterek,"'Taslakta kredi veren kuruluşlar yıllık yüzde 20’ye kadar uyguladıkları ücretlerde artış yapabilecekler.' deniyor. Memur ve ücretlilere yıllık yüzde 3+3 zam reva görülürken bankalara bu bonkörlük hangi hukuka dayandırılmaktadır." dedi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı yeni tüketici kanununda, “Tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar bakanlığın görüşü alınarak bu kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenir” denildiğini hatırlattı.

“YENİ BİR KAZANIM YOK”

BDDK’nın, internet sitesinde bankacılık sözleşmeleri kapsamında alınacak ücret ve masraflara ilişkin bir yönetmelik taslağını ilgili kuruluşların görüşüne açtığını belirten Yılmaz, şunları dile getirdi: “Henüz bakanlığın bu konuda nasıl bir görüş bildirdiğini bilmiyoruz. Bu konudaki bakanlığın görüşünün takipçisi olacağız. Bu taslakta bazı küçük iyileştirmeler yer almakla birlikte, tüketici mevcut kanununun ruhuna uygun olarak korunduğu söylenemez. Taslaktaki düzenlemeler tüketicinin bu konudaki beklentilerine yanıt vermekten uzaktır. Alınmayacak denilen 26 kalem ücret ve masraf, aslında tüketicinin hukuk mücadelesi ile elde ettiği kazanımlarıdır. BDDK’nın bu kalemlere eklediği yeni bir kazanım bulunmamaktadır.”

“DOSYA MASRAFI, KREDİ TAHSİS ÜCRETİ OLDU”

Kredi sözleşmelerinden dosya masrafının kaldırılarak yerine kredi tahsis ücreti konulduğunu örneğini veren Yılmaz, şöyle devam etti: “Burada ücret almayı haklı kılacak bir hizmet bulunmamaktadır. Bu taslak, mevduat hesaplarından alınan hesap işletim ücretini yasal hale getirecektir. Bankalar tacir sıfatlarıyla bu masrafı alabilir denmektedir. Bu ülkede sadece kredi veren kuruluşlar mı tacirdir. Tüketici ile sözleşme yapan diğer mal ve hizmet satan şirketler de kayıt tutmaktadır. Onlar niye alamıyor da, bankalar bu ücreti alıyor. Bankaların kendi kayıtlarını tutma sorumlulukları yok mu? Bunu tüketiciye fatura etmeleri hangi hukukla bağdaşmaktadır. Bunu bilmek istiyoruz. Yine bu taslakta kredi veren kuruluşlar yıllık yüzde 20’ye kadar uyguladıkları ücretlerde artış yapabilecekler. Memur ve ücretlilere yıllık yüzde 3+3 zam reva görülürken bankalara bu bonkerlik hangi hukuka dayandırılmaktadır.”

“TASLAK YAYINLANIRSA, İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ”

Kredi kartlarından alınan yıllık ücretlerin yasal yolunun açıldığına dikkat çeken Yılmaz, şunları ifade etti: “Ek karta da yüzde 50’ye varan ücret öngörülmektedir. Kredi kartlarından ücret alınması uygun görülse dahi, BDDK limiti 5 bin TL’ye kadar olan kartları bunun dışında tutulabilirdi. Ya da kullanım süresi üç yıl ise üç yılda bir alınabilirdi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa 10 kişilik bir aile kredi kartı ve ek karta yıllık 500 TL’nin üzerinde ücret ödemek durumunda kalacaktır. Taslakta bazı ücretler bir defalığına ücret dışı tutulmuştur. Devamı yine ücrete tabidir. Ücretler bankaların keyfine bırakılmıştır. Bankalar taşınır ve taşınmaz rehni tesisi ile gayrimenkul ekspertizi işlemlerinde ücreti bankaların gerekirken üçüncü şahıslara ödenen ücretleri sadece tüketicilere yüklemektedirler. Oysa bu tür ücretler bankaların menfaatinedir. Bankaların ödemesi gerekir. Bunları çoğaltmak mümkündür. Bu nedenlerle tüketici bu taslakla tüketici yasanın ruhuna uygun korunamaz. İtirazımız var. Bu itirazlarımızı BDDK’en kısa zamanda bildireceğiz. Bu şekilde yayınlanırsa iptali için dava açacağız.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri