Memur gecikmiş zamlarını alacak

Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım, toplu sözleşme mevzuatının bu hafta içinde Meclisten geçmesini beklediklerini belirterek, Nisan ayında toplu sözleşme masasına oturduklarında memurların

Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım, toplu sözleşme mevzuatının bu hafta içinde Meclis’ten geçmesini beklediklerini belirterek, Nisan ayında toplu sözleşme masasına oturduklarında memurların geriye dönük olarak zamlarını alacaklarını söyledi

Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım, 2011 yılındaki Anayasa referandumunun ardından Toplu Sözleşme konusunda gelinen süreci belirtmek için Merhaba Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyarete Memur-Sen Konya İl temsilcisi Latif Selvi ve Kültür Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Özcan Durak da katıldı. Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan ile görüşen Galip Yıldırım, memurların 20 yıldır beklediği toplu sözleşmenin 2011 yılındaki referandumda anayasal güvenceye alındığını ve bu hafta içinde Meclis’ten geçmesini bekledikleri toplu sözleşme mevzuatının ardından Nisan ayı içinde hükümetle masaya oturacaklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Konya’da toplu sözleşmeyle ilgili divan toplantısını da gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, divanın sonunun da oluşan toplu sözleşmeyle ilgili raporu da hükümete sunacaklarını söyledi. Devletin mallarını çarçur etme gibi bir düşüncelerinin olmadığını ancak çalışanların da haklarının iyileştirilmesi için tüm girişimlerde bulunmaya hazır olduklarını belirten Yıldırım, “Artık devlet çalışanına şaşı bakmaktan vazgeçmelidir. Devlet bu noktada anayasa toplu sözleşmeyi alarak önemli bir adım attı. 20 yıldır çalışanlar Türkiye’de toplu sözleşmenin mücadelesini verdi. Referandum sürecini ise sendika olarak bu noktada fırsat bildik. Çalıştaylara katılarak toplu sözleşmenin anayasada olması gerektiğinin mücadelesini verdik. Bu süreçte diğer sendikalar toplu sözleşmeyle ilgili görüşmelere katılmadı. Fakat biz 7 kolda yetkili sendika olduğumuzun bilinci ile toplantılara katıldık. Toplantılarda rasyonel gerçekleri aktardık. Toplantılarımıza bizimle birlikte Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı da eşlik etti. Toplantının sonucunda sonuç bildirisini de kendisi okudu. Diğer taraftan gerek hükümet gerekse sendika olarak toplu sözleşme mutabakatından yüzde 100 memnuniyet duymadık. Ancak 20 yıllık mücadele sonunda toplu sözleşmenin anayasaya girmesi önemli bir adımdır” dedi.

Toplu sözleşmenin anayasa girmesinin ardından ikinci adamı toplu sözleşmenin uygulamaya geçmesini sağlayan mevzuat olduğunu dile getiren Yıldırım, 19 aydır bu mevzuatın beklendiğini söyledi. Mevzuat çıkmadığı için Türkiye cumhuriyeti tarihinde ilk defa memurların Ocak ayında zam almadığını hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti: “Mevzuat şuanda Plan ve Bütçe Komisyonun da görüşülüyor. Mevzuatın bu hafta içinde Meclis’ten geçmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın da 15 günlük bekletme süresini kullanmadan yasayı biran önce onaylaması temennilerimiz arasında. Cumhurbaşkanımızın onayının ardından mevzuatın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla Nisan ayı içinde hükümetle masaya oturmayı planlıyoruz. Çünkü 3 aydır zam alamayan memurlar biran önce toplu sözleşme masasına oturulmasını bekliyor. Masada yüzde oranları üzerinden değil ilkeler doğrultusunda hareket edeceğiz. Çalışanlar hükümetten ne istiyorsa onu dile getireceğiz. Toplu sözleşme toplantısının ardından çalışanlarımız 1 Ocak 2012’den geçerli olmak üzere zamlı maaşlarını alacaklardır. Zam alamadıkları aylarının farkları maaşlarına yansıyacaktır. Bu süreç içerisinde memurlara 5,5 aylık zorunlu tasarruf yaptırmış olduk. Fakat memurlarımız 5,5 aylık gecikmiş zamlarını alacaklardır.”

Toplu sözleşme ve toplu görüşme arasındaki farkı da anlatan Yıldırım, “Toplu görüşme hükümetin 3 ay önceden vereceği zamlar ve ilgili düzenlemeler hakkında sendikalara yaptığı bilgilendirme toplantısıdır. Burada hükümet sadece bilgilendirme yapar. Toplu sözleşme ise sendikalarla hükümetin eşit şartlarda masaya oturmasıdır. Burada sendikalar ve hükümet karşılıklı görüşlerini açıklar. Çalışanlar için en iyisi neyse o gerçekleştirilmeye çalışırlar. Bu açıdan toplu sözleşme çalışanlar için önemli bir konuşu oluşturmaktadır” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri