Memur artıştan memnun olmadı

Yüzde 26'nın üzerinde maaşlarında artış bekleyen memurlar, umduklarını yine bulamadı. Memur maaşlarına yüzde 10,69 oranında zam yapıldı.

Yüzde 26'nın üzerinde maaşlarında artış bekleyen memurlar, umduklarını yine bulamadı. Memur maaşlarına yüzde 10,69 oranında zam yapıldı. Memur-Sen İl Başkanı Nazif Karlıer, “Gerçek anlamda ciddi kaybımız oldu. Memurlar, artıştan memnun olmadı” dedi  

Aralık ayı anflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte milyonlarca memurun maaşlarına yapılacak olan zam oranı da netleşti. Açıklanan zam oranıyla birlikte yeni memur maaş zamları belli oldu. Asgari ücrete yapılan yüzde 26 oranında zammın ardından milyonlarca çalışan memur, kendilerine yapılacak olan zam oranını beklemeye başlamıştı. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) artışı ve ek ödemelerde hesaba katıldığı zaman memur maaşlarında da ciddi bir artış yaşanması bekleniyordu. Fakat beklenen olmadı. Yüzde 4 toplu sözleşme zammının yanı sıra, yüzde 6,69'da enflasyon farkı konularak memurlara toplamda yüzde 10,69 oranında zam yapıldı. Memurlar hem enflasyon farkından kaybetti hem de refah payını alamadı. En düşük memurun maaşı 2 bin 840 liradan 3 bin 143 liraya çıktı. Öğretmen (9/1) maaşı 3 bin 174 liradan 3 bin 513 liraya çıktı.

En düşük memur emeklisinin maaşı 2 bin 75 liradan 2 bin 297 liraya çıktı. Ayrıca en düşük memur Ekim ayında yüzde 8,24 oranında enflasyon farkı alacakken, Kasım ayında enflasyon eksiye geçince enflasyon farkı yüzde 6.6'ya geriledi. Bu memurun enflasyon farkındaki azalış nedeniyle uğradığı aylık kayıp 46.5 lira, yıllık kayıp ise 559 lira oldu.

ENFLASYON ORANLARI DOĞRU VERİLMELİYDİ!

Memur-Sen Konya İl Başkanı Nazif Karlıer, Aralık ayı enflasyonu ile gerçek enflasyon arasında fark olduğunu dile getirdi. Marketteki enflasyonun da açıklanan Aralık ayı enflasyonundan fazla olduğunu ifade eden Karlıer, “Artış, böyle olmamalıydı” dedi. “Normal şartlara göre memurlar enflasyon farkını ve refah payını almalıydı” diyen Karlıer, şunları kaydetti: “Enflasyon farkı da kayboldu, refah payı da ortadan kalktı. Enflasyon oranı doğru verilmeliydi. Yüzde 10,69'dan fazla artış bekleniyordu çünkü. Enflasyon belirlemesini devletin bir kurumu değil de, bağımsız bir kurumun yapması daha doğru olacaktır. Gerçekten inşallah enflasyon söyledikleri kadar düşmüştür. Hatta enflasyon sıfır olsun. Ama bir de gerçekler var. İnsanların aldıkları maaşın geçim standartlarına uygun olması gerekir. Asgari ücrete yüzde 26 zam yapıldı. Yüzdelik dilim olarak bu artış güzel bir artış. Fakat yaşam şartlarına göre asgari ücret yani 2 bin 20 lira yine az. Bir ev kirası bin lira. Bu insanlar masrafların yüküne nasıl dayanacak. Kısa ve öz şekilde söylüyorum. Memurlar, yüzde 10,69'luk artıştan memnun olmadı. Reel anlamda ciddi kaybımız oldu.”

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri