Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası Toplantısı’nın bu haftaki konukları MEPAŞ Genel Müdürü İlker Arslanargun ve MEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Erduran idi. Bayır Diamond Otel’de her hafta düzenlenen toplantıya bu hafta konuk olan Arslanargun ve Erduran, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası’nın sorularını yanıtladı. Toplantıda Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak, Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Yazı İşleri Müdürü Muhammet Gümüş, Haber Müdürü Hâlid Şen ve Muhabir Emre Özgül hazır bulundu. Toplantıda ilk olarak söz alan MEPAŞ Genel Müdürü İlker Arslanargun, şirketlerinin görev sorumluluk alanında; Konya, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Nevşehir ve Karaman olmak üzere 6 il ve 65 ilçe, 331 kasaba (belde), 1379 köy ve 512 (köy bağlısı) yayla bulunduğuna işaret ederek, “Bu sorumluluk alanında yaklaşık 1.9 milyon müşteriye perakende elektrik satış hizmeti vermekteyiz. MEPAŞ müşterilerine 4 'ü Konya Merkezde olmak üzere, Ereğli, Akşehir, Karaman, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Aksaray 'da 21 Müşteri Hizmetleri Merkezinde kusursuz ve hızlı hizmet sunmaktadır. Aynı zamanda yetkilendirilmiş 164 Faturamatik bayisi ile de hizmet noktalarını genişletmiştir” dedi.
ONLİNE İŞLEM MERKEZİ ÇOK İŞLEVSEL
MEPAŞ’ın fiziksel hizmet noktalarının yanında, 'Online işlem Merkezi' ile de bilgisayar başından tüm işlemlere hızlıca ulaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Arslanargun, şöyle konuştu: “Online işlem Merkezi aynı zamanda mobil platformda da kullanılabilen, dünyanın neresinde olursanız olun 7 gün 24 saat ulaşabileceğiniz bir işlem merkezidir. Müşterilerimiz www.mepasenerji.com adresinden ulaşabilecekleri Online işlem Merkezi aracılığıyla, gerek üye olarak gerekse üye olmadan birçok işlemi herhangi bir MEPAŞ Müşteri Hizmetleri Merkezine gitmeden internet üzerinden yapabilmektedirler. Bu işlemler arasında abonelik işlemleri, abonelik iptali, borç sorgulama, fatura ödeme, fatura itirazı ve bilgi güncelleme bulunmaktadır. Online işlem merkezini henüz vatandaşlara çok iyi tanıtamadık. Online işlem Merkezi, müşterilerimize elektrik faturalarını tahsilat anlaşmamız olan banka kanlarıyla 2-9 taksit arasında taksitli olarak ödeme imkanı da sağlamaktadır. Müşterilerimiz, Online işlem Merkezine üye olmaları durumunda faturaları ile ilgili tüketim detaylarına, fatura bilgilerine ait analizler ile kendi tesisatları ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm bilgilere her an ulaşılabilmektedir.”
SERBEST TÜKETİCİYE İNDİRİMLİ ELEKTRİK
MEPAŞ’ın aynı zamanda elektrik enerjisi kullanımında da indirimli elektrik sağlayarak, müşterilerinin elektrik enerjisi faturalarında tasarruf sağlamasına katkıda bulunduğunu söyleyen Arslanargun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Serbest tüketici limitini (2018 yılı için 2.000 kWh i) bir önceki yıl geçen ya da içinde bulunulan yılda limiti geçerek serbest tüketici olmaya hak kazanan müşterilerimiz, daha ekonomik Elektrik Enerjisi kullanmaları için Çağrı Merkezimiz üzerinden 0850 211 45 45 numaradan aranarak bilgilendirme yapılmaktadır. Elektrik enerjisini indirimli kullanmayı tercih eden müşterilerimize sözleşmeleri kargo firmaları ile müşterilerimizin diledikleri adrese teslim edilmekte, imzaladıkları sözleşme ile elektriği indirimli olarak kullanmaya başlamaktadırlar. Bu tür hizmet veren 200’e yakın firma var. MEPAŞ; Müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için, modern teknoloji ve çağdaş yönetim ilkelerini kullanarak elektrik perakende satış faaliyetlerini hizmet verdiği bölgelerde kurumsal ve operasyonel mükemmellik anlayışıyla faaliyetlerini sürdürüyor. MEPAŞ çağrı merkezi, 150 kişilik personeli ile hizmet vermektedir. Sunulan çağrı merkezi hizmetleri arasında müşteri hizmetleri, müşteri bilgilendirme, şikayet yönetimi, memnuniyet ölçümü ve anket aramaları da bulunuyor..
ZAMLA BİZİM ELİMİZDE DEĞİL
Elektriğe gelen zamlarla ilgili soruya da cevap veren Arslanargun, “Bu zamlar EPDK tarafından belirleniyor. Türkiye’nin her yerinde elektrik fiyatı sabittir. Zam geldiği zaman tüm Türkiye’de gelir. Benzindeki zammın devlet eli ile yapıldığı biliniyor ama elektrik zammı gelince bizden biliniyor. Bizim indirim yapma yetkimiz de yok. Serbest tüketici limitini aşmamış müşterilemizde fiyatlar sabittir ve bunun altına inemeyiz fakat serbest tüketici limitini aşmış ve serbest tüketici olmaya hak kazanan müşterilerimiz ister bizden ister başka anlaştığı firmadan indirimli elektrik alabiliyor. Fiyat artışlarında doların da etkisi var. 2016 yılında 142 TL olan MW maliyeti, 2017’de 180 TL’leri buldu. Bir de YEKTEM diye bir uygulama var. Yenilenebilir enerjiyi devletin alım garantisi var teşvikli fiyatlardan alıyor. Güneşte MW’ı 133 dolar. 550 TL civarında bir rakam. Şu anda meskende 240 TL’ye veriyoruz biz. Bu ikisi arasındaki farkı YEKTEM adı altında ödüyoruz” dedi. Yeşil enerjinin önemli olduğuna işaret eden Arslanargun, “Yeşil enerjiyi yaygınlaştırmamız lazım” şeklinde konuştu. Bölgelerinde kayıp kaçak oranının yüzde 6 olduğunu ifade eden Arslanargun, Türkiye ortalamasının yüzde 14,56 olması nedeniyle Konya ve diğer şehirlerin de yüzde 14,56 oranında kayıp kaçak tutarı ödediğini ifade etti. Konya bölgesindeki 6 ilde abonelerin yüzde 95’inin kendilerinde olduğunu ifade eden Arslanargun, bu oranın tüketim esas alındığında yüzde 75 olduğuna işaret etti.
TAHSİLAT ORANI YÜZDE 70’LERDE İDİ
MEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Erduran da MEDAŞ yatırım faaliyetlerinden bahsetti. MEDAŞ’ın 2017 yılında sorumluluğu altında bulunan illerden Konya'da 142 milyon TL, Karaman'da 25 milyon TL, Nevşehir'de 20 milyon TL, Niğde'de 17 milyon TL, Aksaray'da 16 milyon TL, Kırşehir'de 9 milyon TL yatırım gerçekleştirdiğini ifade eden Erduran, “Bunların yanında 69 milyon TL SCADA, CBS, Yazılım, Donanım vs. yatırımlarından oluşan diğer yatırım harcamaları olmak üzere toplamda 298 milyon TL yatırım gerçekleştirmiştir. MEDAŞ 2018 yılında da tüm yatırım faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir. Bu yıl yapılması planlanan toplam yatırım tutarı 309 milyon TL'dir” dedi. Enerji Bakanlığı’nın memnuniyet araştırmasına göre Türkiye’de MEDAŞ olarak birinci olduklarını ifade eden Erduran, şöyle konuştu. 2010-2011 yıllarında özelleştirme sonrası çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Erduran, şöyle konuştu: “Tarımsal Sulama Kooperatifleri aylık faturaya itiraz etti. Biz satın aldığımız enerjiyi peşin ödüyoruz. Esnek davranma imkanımız yok. Tahsilat oranımız yüzde 70’lerde idi şimdi yüzde 100 oldu. Şu an MEDAŞ olara müşteri memnuniyetine önem veriyoruz. Şu an kadrolu 717 elemanımız var. Bin 744 tane de taşeron işçimiz var. 6 ilde 2 milyon 33 bin abonemize hizmet veriyoruz. Kesinti olmuyor değil ama hızlı müdahalede bulunuyoruz” Çiftçilerin özellikle Nisan döneminde elektrik faturası ödeyemediği için kredi çektiği ve bu yönde çiftçilere bir kolaylık sağlanıp sağlanamayacağı ile ilgi bir soruya da cevap veren Erduran, şöyle konuştu: “Biz aldığımız elektriği peşin ödüyoruz. Tüketiciden farkımız yok. Çiftçinin durumu eskiye nazaran çok iyi. Nisan’da Pancar Kooperatifi avans veriyor. İhtiyaç durumunda biz de çiftçiye yardımcı oluyoruz. Taksit yapıyoruz. “
Toplantı Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak’ın İlker Arslanargun ve Eyüp Erduran’a hediye takdimi ile son buldu.
HÂLİD ŞEN merhabahaber.com