Memiş Kütükcü: Suriyeliler iş gücüne ciddi destek veriyor

KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Suriyelilerle ilgili “Yabancı misafirlerimiz, iş gücüne ciddi bir destek veriyor” dedi

Konya Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Kanal 42 Televizyonu’nda yayınlanan Reaksiyon Programı’nda gazeteciler Rumeysa Zügül ve Muhammed Okur’un sorularını cevapladı.

Konya Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 5. Genişleme alanında yapılan çalışmaların detaylarını aktardı. 7 milyon metrekare alana kurulan beşinci bölge ile birlikte toplamda 23 milyon metrekare alana sahip olan Konya’nın Türkiye’nin üçüncü büyük organize sanayi bölgesi olduğunu belirtti. Kütükcü ayrıca, beşinci bölgede 143 parselin tahsisinin yapıldığını söyledi. Kütükcü, sanayilerde nitelikli eleman sorununun Konya Sanayi Odası Başkanı olduğu günden bu yana değişmeyen gündemleri olduğunu söyledi. Sanayilerde ara eleman ihtiyacı olduğu halde, işsizlik rakamlarının yüksek olması karmaşasına da değine Memiş Kütükcü, 28 Şubat ile birlikte kat sayı uygulaması neticesinde sanat okullarının yani mesleki ve teknik liselerin zayıflatıldığını söyledi.

“İŞ BEĞENMEMEZLİK TABİRİ İTİCİ BİR TABİR”

Kütükcü, iş beğenmemezlik tabirinin itici bir tabir olduğunu ifade ederek şunları söyledi:  Sahadaki sanayicinin ihtiyacı olan çalışan profili ile işsizlerimizin nitelik profilinin örtüşmediğini görüyoruz. Bu nitelik örtüşmezliğini aşmamız gerekiyor. İş beğenmemezlik tabiri biraz itici bir tabir. Ben buna örtüşmemezlik demeyi tercih ediyorum. İş arayanlar, sanayicilerin onlara teklif ettiği işleri tercih etmiyor. Türkiye’de işsizlik bir sır değil. İşsiz dediğimiz arkadaşlarımızın meslek gruplarına ya da niteliklerine bakalım onları bir harita oluşturup belirleyelim, bir de sahadaki ihtiyaca bakalım bunları belirleyelim. Bu ikisini örtüştürdüğümüz zaman, işsiz olması mümkün değil.”

HERKES BELEDİYELERDE İŞ İSTİYOR

KSO Başkanı Memiş Kütükcü, işsiz olan kişilerin iş beğenmemezlik konusunda bu düşüncelerinin verilen maaşlarla orantılı olabilir mi, vatandaş verilen maaşları düşük buluyor olabilir mi sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Bence bu durumun maaşlarla ilgisi olabilir ama yüzde yüz maaşlar belirleyici değildir. Ben 10 yıl belediye meclis üyeliği yaptım, Tahir Akyürek bey ile çalıştım. Biliyorsunuz belediyede meclisinde görev yapan üyelerin, belediye başkanlarının en çok karşılaştığı talep belediyede iş talebidir. Ben de meclis üyeliği dönemimde bu taleple çokça karşılaştım. Biz belediyede iş kapasitesinin sınırlı olduğunu ama sanayide tanıdığımız arkadaşlarımız var oralardan araştıralım yönlendirelim dediğimiz zaman bizden belediyede iş olsun ısrarı ile illaki belediyede iş talep ediliyordu. Dolayısıyla toplumun böyle böyle bir eğilimi var. Ama bu doğru bir yol değil, bu yolla biz işsizliği çözemeyiz.”

“SURİYELİLER İŞ GÜCÜNE CİDDİ DESTEK VERİYOR”

Kütükcü, Suriyeliler konusu üzerine ise şunları söyledi: Yabancı misafirlerimiz, iş gücüne ciddi bir destek veriyor.  Bu yanlış da değil bir taraftan baktığınız zaman. Gerek tarım hayvancılık alanında gerekse sanayi üretimi alanında. Her sektörde aynı ölçüde değil ama belli sektörlerde de ciddi katkı veriyorlar. Ancak bunu genele şamil etmek doğru olmaz.  “Örnek olması için söylüyorum benim işletmemde bir tane yabancı yok. Biz çünkü özel bir iş yapıyoruz, nitelikli bir iş yapıyoruz. Nitelikli iş yapan firmalarımızda yabancı işçilerin olduğu söylenemez ama daha az nitelikli iş yapan bazı iş kollarında bu realiteyi de inkar edemeyiz.”

EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (26)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri