Melek otu, şifa kaynağı 


Orta ve Kuzey Avrupa'da yetişen, Türkiye'de ise türü sadece Konya'nın Beyşehir ilçesi, İstanbul, Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yetişen melek otunun birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu bildirildi.

Maydanozgil ailesinden olan dere kenarlarında, çayırlarda ve ormanlardaki ağaçsız alanlarda yetişen, boyu 3 metre kadar olan hoş kokulu ve otsu bir bitki türü olan melek otunun 'Angelica Officinalls' denilen türü dünyada Orta ve Kuzey Avrupa'da yetişiyor. Yüksek bir bitki olan melek otu Türkiye'de ise sadece Beyşehir, İstanbul, Marmara ve Kuzey Karadeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiçekleri yeşilimsi bir renge sahip bu türün köklerinin midevi iştah açıcı ve idrar söktürücü olduğu belirtiliyor. Çiçekleri beyaz olan melek otunun kökü ve rizomlarında uçucu bir yağ bulunduğu, yaz ve sonbahar aylarında ise toplanıp kurutulduğu belirtilirken, faydaları hakkında şu bilgilere yer veriliyor: 
"Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirirken, spazmları ve astım nöbetlerini giderir. Kuvvet ve iştah verir. Nekahat devresinin kısa sürmesini sağlar. Yapraklarından çıkarılan suya, bir parça pamuk bastırılıp, diş çürüğüne konulursa ağrıyı keser. Kan dolaşımını düzenler."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri