Konyalılar'ın Afyon ve Denizli'ye gitmesine hayıflanan Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, "Konya'dan Afyon'a termal fizik tedavi merkezine hasta gönderiyoruz. Konya, acilen master planı içine alınmalı ve herkes elini taşın altına sokmalıdır. Çünkü bu şehir meselesidir" dedi
Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Bayır Diamond Otel'de her hafta düzenlenen “Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası Toplantısı”na konuk oldu. Başkan Tutal'a Seydişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Bilal Mernekli, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Aziz Karakuş, Basın-Yayın Sorumlusu Kadriye Kasap Coşkun, ... eşlik etti. Yazı İşleri Masası Toplantısı’nda Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Yazı İşleri Müdürü Muhammet Gümüş, Haber Müdürü Hâlid Şen ve Muhabir Emre Özgül de hazır bulundu. Merhaba Gazetesi ekibi, belediye çalışmaları hakkında Başkan Tutal'dan bilgiler aldı.
TEK GAYEMİZ SEYDİŞEHİR'İN GÜZELLEŞMESİ
Seydişehir'in son yıllarda çok yönlü bir gelişme yaşadığını söyleyen Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, ilçenin sürekli göç aldığını da belirtti. "Seydişehir, kabuğunu kırıyor. Nasıl bir açılım yapabiliriz konusunda 3-4 yıldır kafa yoruyoruz. İlçede hareketlilik var" diyen Tutal, "Önemli projelere imza attık. Devam eden yatırımlarımız var. Seydişehir, kültürel ve sosyolojik yapısı ile kendi ölçeğindeki ilçelere göre en iyisi. Mükemmeliyeti yakalama noktasında yapacağımız işlerimiz var daha. İlçe ölçeğinin üzerinde projeler başlattık. Projelerimizi hayal olarak görenler, bugün ne gibi başarılara imza attığımızın farkında. Tek gayemiz Seydişehir. Öncelikle Akdeniz ve Ege bölgesinden otobüslerle ziyaretçiler gelir ilçemize. İlçemizin çünkü ayrı bir manevi atmosferi bulunuyor. Gelen misafirlerimizin daha rahat etmesi ve ilçemizin istediğimiz seviyeye ulaşabilmesi adına kamulaştırma çalışmalarımızın yüzde 80'ini bitirdik" açıklamalarında bulundu.
KAPASİTEMİZDEN BÜYÜK YATIRIMLARIMIZ VAR
Kuğulu Park projesinin aslında Konya'nın bir projesi olduğunun altını çizen Tutal, alanda 600 bin metrekarelik bir göletin varlığını da dikkat çekti. Göletin yüzde 50'lik kısmının tamamlandığını hatırlatan Tutal, "Sadece göletin maliyeti 36 buçuk milyon TL. Projenin yaklaşık maliyeti 75 milyon lira. DSİ'nin şantiyelerini kurduk. İhalesiz kendi imkânları ile DSİ yapıyor projeyi, biz sadece organizatörlük yapıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ve KOP ile de çalıştık. Kalkınma Bakanlığı'ndan onaylı bir proje. Proje, sadece Seydişehir'e hizmet etmeyecek. Bu gerçeği anlatmak için bir buçuk yılımız geçti. Ama olumlu bir sonuç aldık. Bölgenin kalkınması adına önemli buluyoruz. Parkın içinde at çiftliği, sportif alanlar, oteller, macera parkları, eko pazarlar gibi çok yönlü alanlar yer alacak. Ekonomik olarak ilçemize de ciddi katkısı olacak. Yapım işleri ile uğraşıyoruz. Eski Garaj projemiz de çok önemliydi. Şehrin en önemli noktasında eski garaj yer alıyordu. 27 yıldır burası atıl bir halde çözüm bekliyordu. İlçede görev yapmış tüm belediye başkanımızın yapma hayalinin olduğu bir projeydi. Hayata geçirmek bize nasip oldu. İnşaat devam ediyor. Konutlar, işyerleri, küçük AVM'ler ve otoparklar projenin içinde yer alıyor. 6. katlara kadar inşaatı yükselttik. 30 milyon civarında maliyeti var. Teslimi ya yıl sonuna kadar ya da 2019 yılının ilkbaharında yapılacak" şeklinde konuştu.
SEYDİŞEHİR DURURKEN NEDEN AFYON'A GİDİLSİN?
Başkan Tutal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kavak köyünde 1999 yılında 3-4 tane termal kuyu açılmıştı. Bir şirket kuruldu kuyu suyu alındı. Termal çalışmayı yapmak için Seydişehir'in Beyşehir çıkışına doğru olan kısmında kuyular açtık. Saniyede yüz litre çıkaran 2 kuyu var elimizde. Bu su hem içmek için hem de kaplıca için oldukça elverişli. Yaptırdığımız tahliller sonucunda suyumuzun mineral zenginliği yönü ile en önemli kaynaklar arasında yer aldığını öğrendik. Termal tesis kuruyoruz. Bölgede sağlık turizmi gelişecek. Dahili ve harici hastalıklar için Seydişehir'in suyunun faydaları saymakla bitmez. Alana karbonmonoksit küvetleri koyduk. Bu işlem, sadece Rusya'da yapılıyormuş. Türkiye'de bu konuda da bir ilke imza attık. Arsa tahsisini de yaptık. Merayı dönüştürdük. İmarını yaptık. İnşaatını kendimiz başlattık. 2 otel yeri sattık. Otellerden birinin projesi hazır. Yer satışımız devam ediyor. Tesisin sosyal kısımlarını özel işletmeye bıraktık. Bazı üniversite ve bazı özel hastane ile görüşmeler yaptık. Termal fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurmak için çabaladık. 10 milyonluk proje olunca rakam yüksek görüldü ve destek çıkılmadı. Biz, Konya'dan Afyon'a termal fizik tedavi merkezine hasta gönderiyoruz. Bunu sadece Seydişehir'e bir yatırım olarak görmemek lazım. Konyamız için de önemli olacak. Konyalılar, tedavi için neden Afyon'a gitsin? Yerimiz de suyumuz da müsait. Bedava arsa tahsisi de yaparız. Yeter ki talebimize destek çıkılsın."
KONYA MASTER PLANI İÇİNE İVEDİLİKLE ALINMALIDIR
Konya'nın etrafındaki şehirlerin büyük kısmında ve diğer illerde "termal sağlık master planı" uygulaması varken, Konya'nın bu plan uygulamasının içinde yer almamasının şehir için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Başkan Tutal, "İlgili konuyu milletvekillerimiz ve bürokratlarımız ile görüştük. Bu mesele, şehir meselesidir" dedi. Master planı içine ivedilikle Konya'nın da alınması gerektiğini aktaran Tutal, "Bunun için teşvikler ve destekler de var. Bir yatırımcı, Seydişehir'e büyük bir yatırımı kazandırmak istedi. Master planı olmadığı için yatırım ilçemize yapılamadı. Yatırım noktasında kaybımızın olmasını istemiyoruz. İstihdam açısından da ilçenin kalkınması noktasında da müthiş avantajları olacak. Dediğim gibi biz sağlık turizmi için neden Afyon'a veya Denizli'ye gidelim? Termal konusunda iddialıyız. Bu yılın sonuna doğru tesisi için kullanmaya başlayacağız" diye konuştu.
İLÇEDE ESKİ DİYE BİR ŞEY KALMADI
Seydişehir'in pis suyunun bazı noktalarda araziye aktığını ve arıtma tesisi çalışmalarına ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Tutal, şunları kaydetti: "Atık su Arıtma tesisleri yoktu. Projenin bitmesi gerekiyordu bitmedi, inşallah birkaç aya bitecek. Sonra kullanmaya başlayacağız. Hububat Borsası'nı 4 ay içinde tamamladık. Ölçümlerin hepsi, ilçemizde yapılıyor. Seydişehir'de eski diye bir şey bırakmadık. Eski Cezaevi şehrin içindeydi. Burayı belediye hizmet alanına çevirdik. Tahsisini istedik. Cezaevini taşıdık. Bir kısmını yeşil alan olarak kullanıyoruz, bir kısmını da ücretsiz otopark olarak vatandaşımızın hizmetine sunduk. Eski Sağlık Meslek Lisesi, Sağlık Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Liseyi takas yolu ile kendi bünyemize geçirdik. İhalesini yaptık. Yeşil alan ve kafeterya olarak ilçe halkımızın hizmetine sunulacak. İnşaatı hızlı şekilde devam ediyor. Eski İlçe Tarım binasını da yeşil alana çevirdik. Yeni ilçe tarım binası bitmek üzere, arsasını biz verdik. Halk Eğitimin olduğu yeri de yeşil alana çevirdik. Bunların hepsi şehrin merkezinde olan yerler. İlçemiz çok güzel sadece zamanında fazlası ile bina yüklemesi yapıldı. Şuan düşünülenlerin hiçbiri o zaman maalesef düşünülememiş. Yeşil şehir projemiz vardı. Bu bölgeleri yeşil alanlara çevirmek istiyorduk, çoğu istediğimizi de yaptık. Modern parklar oluşturduk. 44 park yaptık. 39 mahallemiz var, hepsinde birer park bulunuyor. Bu oranlar, küçümsenecek gibi değil."
DUA ALMAKTAN DAHA ÖNEMLİ BİR YATIRIM OLAMAZ
İlçede tüm bu yatırımların yanı sıra gençliğe büyük önem verildiğini, yaşlıların ve engellilerin de ihmal edilmediğini konuşmalarına ekleyen Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Seydişehir'de sosyal ve kültürel etkinliklerin de eksik olmadığını yineledi. Sportif faaliyetler de ilçenin yeniliklere her zaman açık kalabildiğini söyleyen Tutal, şu cümleler ile sözlerini tamamladı: "Yaşlılarımıza evde bakım hizmeti veriyoruz. İhtiyaçları olduğu takdirde araç gönderiyoruz, yaşlılarımızı evlerinden alıyoruz, gideceği yere bırakıyoruz ve ardından tekrar getirip evine bırakıyoruz. Cenaze merasimlerinde vatandaşlarımızın zorluk yaşamaması için gereken ne varsa a'dan z'ye kadar üzerimize düşeni yapıyoruz. Hayır duası alırken, sosyal belediyeciliğin de güzel örneklerini verdiğimizi düşünüyorum. Askere giden, evlenen kardeşlerimize programlar düzenliyoruz. Onlara destek olmayı kendimize borç biliyoruz. Kitap fuarları, sokak kütüphaneleri ile gençlerimizin milli ve manevi doyuma ulaşabilmesi için çaba gösteriyoruz. İlçeye farklılıklar getirdik. Ramazanda şişme çadırları kuruyoruz. Her akşam bir yerde vatandaşlarımız ile bir arada oluyoruz. Bu geleneği devam ettireceğiz. Şehit yakınlarına park tahsisi yaparak, lokal kazandırdık. Şehitlerimizin hepsinin isminin yazılı olduğu bir alan oluşturduk. Bu yıl 480 pehlivan ile yağlı güreş festivali yaptık. Daha görkemli ve geniş kapsamlı bir organizasyondu. Konya'da yağlı güreş denilince Seydişehir akla gelecek. Lisanslı sporcular yetiştiriyoruz. Hizmetlerimiz aksamadan devam edecek. Seydişehir, bir yönü ile değil, her yönü ile farklı olacak."
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com