Mehmet Şimşek ekonominin gündemini değerlendirdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıklayarak ekonomi gündemini değerlendirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düşük maaşla erken emeklilik formülü için "Bu konu ne Türkiye'nin hayrınadır ne de Türkiye bu yükü kaldırabilir." ifadelerini kullandı.

BÜTÇE GELİRLERİNDE ARTIŞ GÖZLENDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı 1. çeyrek itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 21,6 artışla 94,1 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,3 artışla 95 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

KAMU BORÇ STOKUNDA GERİLEME

Mehmet Şimşek, geçen yıl son 44 yılın en düşük enflasyon oranının görüldüğünü de hatırlatarak, kamu borç stokunun milli gelire oranında da gerilemenin devam ettiğini, bu oranın yüzde 36'ya indiğini kaydetti.

ERKEN EMEKLİLİK

"Yani sadece prim gün sayısı olsaydı, o zaman biz 90'lı yılların başına dönerdik. Milletin 36 yaşında emekli olmasına izin verirdik. Nitekim 1999 yılındaki hükümet, bu sorunu görmüş ve rasyonel bir adım atılarak aşamalı bir düzeltmeye gitmiştir. Dolayısıyla açık ve net olarak söylüyorum, ne bizim bütçemiz ne de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mevcut yapısı böyle bir adımı kaldıramaz. Bu ne Türkiye'nin hayrınadır ne de Türkiye bu yükü kaldırabilir."

2013'DEN BEKLENTİLER YÜKSEK

"2013 yılı OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme hedefini yıl sonunda rahatlıkla yakalayabiliriz diye düşünüyoruz. Tabi eğer bunu yakalayabilirsek, istihdam artışı devam edecek, işsizlik düşmeye devam edecek, kamu borç dinamikleri iyileşmeye devam edecek. Enflasyonla ilgili olarak Merkez Bankamızın ortaya koyduğu bir hedef var, onu da tutturmayı hedefliyoruz. Cari açıkta iç talepteki toparlanmayla birlikte bir miktar bir artış söz konusu olabilir."

İŞSİZLİK ORANLARI GERİLEMEYE BAŞLADI

"Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı tekrar gerilemeye başladı. 2013 yılında para politikası enflasyondaki düşüşle birlikte nispi bir esneklik kazandı ve para politikası büyümeyi daha destekleyici bir noktada. Ayrıca reel sektör güven endeksinde de önemli artışlar gözlemliyoruz. Gerek bütçe dengelerimiz gerekse borç dinamiklerimiz oldukça olumlu. Bankalarımız da sağlam bir yapıya sahip."

Bakan Mehmet Şimşek gündemlerinde vergi indirimi veya artışının olmadığını söyledi.

BU ÜLKE FIRLAR GİDER

"Türkiye, çözüm sürecinde başarılı olursa Türkiye de hızlı bir şekilde Almanya ile arayı kapatmaya devam edecek. Daha önce terörle mücadeleye harcanan kaynaklar, bu ülkenin eğitimine, alt yapısına, Ar-Ge'sine, ihracatçıya, yatırıma, desteğe giderse bu ülke fırlar gider."

VERGİ SİSTEMİNDE DÜZELTMEYE GİDİLECEK

Vergi sisteminde düzeltmeye gidileceğini söyleyen Mehmet Şimşek "Bu sistemde bir düzeltme yapmamız lazım. Ancak bu sistemde düzeltme yaparken biz yeni bir vergi öngörmüyoruz." dedi.

YENİ MTV SİSTEMİ

Motorlu araçların çevreye duyarlı bir şekilde vergilendirilmesi konusunda da çalışmalarının son aşamada olduğunu bildiren Mehmet Şimşek, bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) bir sunum yapacaklarını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri