‘Mehmet Emiroğlu irfan sahibi bir kişiydi’

Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde emekli eğitimci Seyit Emiroğlu, Konya’nın Dede Korkut’u namıyla bilinen babası merhum Mehmet Emiroğlu’nun hayatı ve hatıralarını anlattı.

Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde emekli eğitimci Seyit Emiroğlu, Konya’nın Dede Korkut’u namıyla bilinen babası merhum Mehmet Emiroğlu’nun hayatı ve hatıralarını anlattı. İl Halk Kütüphanesi Salondaki programa çok sayıda davetli katıldı.

Konya Aydınlar ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Konya’nın eğitim ve kültür hayatın önemli katkılar veren Seyit Emiroğlu’na teşekkür ederek, “Bize, son nefesimize kadar emeklilik yok. Bu hizmetleri vatana ve millete borcumuz olarak görüyoruz” dedi.

Konya’nın Botsa köyünde dünyaya gelen babasının okuma zevkini annesinden kazandığını anlatan Emiroğlu, “Babam, kandil ışığında Kur’an okuyan annesinden sonra köyümüze görevli olarak gelen Ağazade Osman Efendi’den ders almış. askerdeki komutanı da okuyanları seven bir insan olunca, okuma alışkanlığını geliştirmiş” dedi.

KONYA KÜTÜPHANELER DERNEĞİ’Nİ KURDU

Babası Mehmet Emiroğlu’nun mili ve manevi değerlere son derece bağlı bir insan olduğuna vurgu yapan Seyit Emiroğlu, “Aklım erdiğinde babam, 1950’li yıllarda feshedilen Milliyetçiler Derneğinden bahseder ve derneğin kaybolan kütüphanesine üzülürdü. Belki bundan mütevellit; kütüphanelerde hangi kitapların bulunduğunu tek tek kaydeder ve özelle saklardı. Konya Kütüphaneler Derneğini kurdular ve burada başkanlık da yaptı. Bundan başka, Konya Turizm Derneğinde de fahri olarak epey zaman faaliyet gösterdi” dedi.

Babasının gençliğin eğitimine de önem verdiğini anlatan Emiroğlu, “Gençliğe milli duygular verebilmek için gayret eder, kahramanlık şiirlerinin, destanlarının okunduğu şiir geceleri yapardı. Çaybaşı’ndaki bu toplantılara katılan talebeler arasından çok değerli insanlar yetişti. Eski kültürümüze çok düşkündü ilkokul çocuklarını bir lokantaya davet ederek, Amin Alayı ikramlarında bulunurdu” diyerek sözlerini sürdürdü.

Babasının tasavvufi yönünden de bahseden Emiroğlu, “Maddi imkânları geniş değildi ama (Allah beni paradan korudu) diye söylerdi. Kendisiyle murakabeyi unutmamak için de dilinin altında bir çakıl taşı bulundururdu. Yardımseverdi. İrfan sahibiydi.” dedi.

Program sonunda Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve 19.dönem Konya Milletvekili Musa Erarıcı günün hatırası olarak Seyit Emiroğlu’na kitap takdim etti.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri