Gelecek Partisi Karatay İlçe Başkanı Mehmet Emin Bozkulak'ın yazısı şu şekilde:
Alternatif yerel yönetim modeliyle tanışacağız
Akademisyenlerin desteği ve uluslararası çalışmalarla, uzun yıllar süren bir çalışma sonucunda geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden projemiz ile; yerel yönetimler için tümüyle yenilikçi olmasına rağmen, işleyişi basit ve etki gücü yüksek bir yönetişim modeli ortaya çıkıyor.
Halkın ihtiyaçları, etik değerler, bilimsel ve tarihsel gerçekler ışığında modellenen Projemiz ile belediyeciliğin sosyal hedefi; genç, yaşlı, çocuk, tüm vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek. Projenin ekonomik açılımlarında ise “şehirde, açlık sınırının altında vatandaş kalmaması” ön koşuluyla; “ortak kaynakların; eşit şartlarda, eşit paylaşımı” ve “girişimde fırsat eşitliği” ilkelerini benimsiyoruz.
Türkiye’de vizyon sahibi belediyecilerin yaptıkları uygulamalarla, halkın talep ettiği hizmet standardı, bazı bölgelerde yakalanmıştır ama bu yeterli değildir. Tüm il, ilçe ve beldelere, aynı şekilde hizmet götürmelisiniz. Bunun yolu, doğru belediye başkanlarından değil, belediye başkanının uygulayacağı doğru sistemden geçer. Yerel yönetim kalitesi; kişilere değil de sisteme dayanırsa; ülkenin her noktasındaki vatandaşa aynı anlayışla hizmet edebilirsiniz.
Bununla birlikte; bazı bölgelerde, halkın talep ettiği hizmet standardının yakalanmış olması da yeterli değildir. Halkın, belediyesinden hizmet beklentisini yükseltmesinin zamanı gelmiştir. Yol yapmak yetmez... Belediye; “Bu yolda yürüyen vatandaş; aç mı, güvende mi, huzurlu mu, özgür mü, beden ve ruh sağlığı destekleniyor mu, kendini yaşadığı kente ait hissediyor ve kentini sahipleniyor mu?” sorularının yanıtlarından da sorumludur.
Çöpten, çukurdan, çamurdan kurtarma hedefi, artık ihtiyacı karşılamamaktadır. Bizim hedefimiz; bu 3ç’ye 2i’yi yani “imar” ve “insanca yaşam”ı ekleyen; dünya vizyonunu aşan bir belediyeciliktir.
Yaptığımız proje toplantılarında herkesin başlangıçtaki yorumu; bu kadar farklı ve geniş kapsamlı bir sistemi, halka anlatmanın çok zor olacağı yönündeydi. Biz de kısa bir zamanımız olmasının dezavantajını bilerek yola çıkmıştık, ama bugüne kadar yaptığımız toplantılarda bilgilendirilen tüm vatandaşların, projeyi en az bizim kadar sahiplendiklerini gördük.
Bu bize iki şey gösteriyor... Birincisi; halk; kendi yararına olanı gördüğü zaman kolaylıkla anlıyor ve sahipleniyor. Ve ikincisi; halkın yararına, halkla birlikte hareket ettiğinizde, siyaset üstü bir yeriniz oluyor.
Gelişmiş demokrasilerin temel taşlarından olan sivil toplum; halkın iradesinin garantisi ve siyasi iktidarın en önemli denetim aracıdır. Türkiye’deki sivil toplum örgütlenmesi zayıf olduğunu ve yetki sahibi olmadığını görüyoruz.
Bizim Sivil Toplum Platformu anlayışımızda STP yönetimde ve denetimde yetkili olacak. Önemli bir iddiamız var; "İşsizliği sonlandıracağız." diyoruz. Bunu hükümet bile yapamazken; yerel yönetim üzerinden gelecek gönüllüleri bizler yapabileceğiz? Biz bu noktada; eğitim, istihdam ve belediye desteğiyle yapılacak girişimleri bir bütün olarak görüyoruz. Hepsine sırayla değinelim:
Belediyeye bağlı "Şehir Enstitüleri"nde, uluslararası projelerde çalışabilecek nitelikte bilişim uzmanları yetiştireceğiz. Üretime katılmak isteyen vatandaşlar da şehir enstitülerinde ilgili konuda pratik eğitim alacaklar.
Biraz da şehircilik eylem planımızla ilgili olarak; ihtiyaçlar üzerinden konuşalım.
Herkes; sağlıklı bir çevrede, güvenli ve özgür bir yaşamı hak eder. Bunu sağlamak için;
· Hava, su, toprak ve gürültü kirliliğinden arındırılmış, temiz ve sağlıklı bir çevre ve ekonomik hizmet sağlayacağız. Evsiz vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve toplumsal hayata kazandırılmalarına yönelik projeler hayata geçireceğiz. Altyapı ve imar sorunları; uzun vadeli planlarla kalıcı olarak çözülmelidir. Bu amaçla;
· Kiracılar, konut sahipleri ve kentin müteahhitlerinin hep birlikte kazanacakları kentsel dönüşüm sistemi "Galaksi Sistem"le; 100 yıla varan sürelerde bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyecek uzun vadeli planlarla; alt ve üst yapısıyla birlikte çağdaş yaşam alanları oluşturulaca Kentsel dönüşüm gerçekleşene kadar, ilgili bölgedeki vatandaşlarımızın, ağır ecrimisil ödemeleriyle ezilmesi önlenecek. Yol, kavşak, tretuvar, yağmur ve su kanalları yetersizliği veya düzensizliği, kanalizasyon altyapılarının rehabilitasyonu, dere yataklarının ıslahı gibi sorunlar; merkeze uzak yerlerde de hızlıca çözülecek.
Ulaştırma ve ulaştırma altyapısı sorunlarına getirilen toplu taşıma çözümlerinin yeterli olmadığı görülmektedir. Ulaşım master planı dahilinde; Toplu taşıma araçları, özel taşıt, yaya ve bisikletlilerin, birbirlerini engellemeden hareket etmesini sağlayacak, modern bir alt yapı oluşturulacak. Tek yönde kesintisiz hareket eden toplu taşıma araçları arasında aktarma sağlayan 90 derece sistemi ve tek yöne tek bilet uygulamalarıyla; toplu taşıma sistemini kaliteli hale getirerek kullanımını artırılacak.