Mehmet Akif Ersoy’un kendi el yazısı İstiklal Marşı nerede?

20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulunan araştırmacı/yazar Kasım Kocabaş, Mehmet Akif tarafından yazılan el yazısı İstiklal Marşı metninin hâlâ kayıp olduğunu dile getirdi.

20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulunan araştırmacı/yazar Kasım Kocabaş, Mehmet Akif tarafından yazılan el yazısı İstiklal Marşı metninin hâlâ kayıp olduğunu dile getirdi.

Tâcettin Dergâhı’nda yazılmasından sonra ilk kez baş yazarlığını yaptığı Sebilürreşad Dergisi’nin 17 Şubat 1921 tarihli sayısında ve daha sonra Hakimiyeti Milliye ile Açıksöz Gazetelerinde yayınlanan metin, 12 Mart 1921 tarihinde meclis tarafından resmen İstiklal Marşı olarak seçilmişti.

Ancak bugüne kadar Mehmet Akif’in kendi el yazısı metninin nerede ve kimde olduğu konusu fazla gündeme getirilmediği gibi bu konuda da henüz net bir bilgi de bulunmuyor. Aynı durum marşın bestesi için de geçerli. Bugün kullanılan ve Osman Zeki Üngör tarafından yapılan besteye ait kendi el yazısı nota hakkında da bilgi bulunmuyor. Bu konuda Marmara Üniversitesi Taha Toros Arşivinde bulunan 7 Mart 1958 tarihli bir gazete haberine yansıyan metne göre, her iki belge Mustafa Kemal Derneği tarafından Atatürk Müzesine teslim edileceğine dair bilgi verilmiş. Ancak eserlerin daha sonra teslim edilip edilmediği konusunda bir bilgi bulunmuyor. Ayrıca İstanbul’daki Atatürk Müzesi ile görüşen Kocabaş, hâlihazırda müze envanterinde böyle bir kayıt olmadığı cevabını almış. Bu belgenin şu an nerede olduğu konusunda bazı bilgilere de sahip olduğunu belirten Kocabaş, bu konuda resmi bilgilendirmeyi kurumların yapabileceğini söyledi.

ORJİNAL METNİN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK

Bağımsızlığımız, milli birlik ve beraberliğimizin bayrağımızdan sonra en önemli simgesi olan İstiklal Marşımıza ait el yazısı orijinal nüsha hakkında bilgi bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Kocabaş, her Türk vatandaşının bu orijinal belgeyi görüp ziyaret edebileceği bir müzede sergilenmesi gerektiğini, ayrıca bu belgenin sergilenmesinin Akif’in manevi hatırasına saygının bir gereği olduğunu vurguladı. Kendisine ait özel koleksiyonda bulunan en eski el yazısı İstiklal Marşı metninin 18 Mart 1921 tarihli olduğunu söyleyen Kocabaş, hiçbir belgenin Akif’in kendi el yazısı orijinal metninin yerini dolduramayacağını belirtti. Amerika bağımsızlık bildirgesinin The National Archives Müzesi’nde sergilendiği belirten Kocabaş, sözlerini “Neden bizim de bağımsızlık bildirgemiz olan İstiklal Marşımızın orijinali halka açık bir müzede sergilenmez” sözleriyle bitirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri