Medvedev: Tiflis’e Girilmesi Ve Saakaşvili’nin İdam Edilmesi Emrini Vermedim

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ağustos 2008’de gerçekleşen "barış operasyonunda" hedeflerinin Tiflis’i işgal etmek, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’yi devirip idam etmek olmadığını söyledi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ağustos 2008’de gerçekleşen "barış operasyonunda" hedeflerinin Tiflis’i işgal etmek, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’yi devirip idam etmek olmadığını söyledi.

Savaşın beşinci yılında RT’ye özel açıklamada bulunan Medvedev, “O dönemde 90 günlük bir devlet başkanı ve ordunun komutanı olarak asla Tiflis’e girilmesi emrini vermedim. Siyasi rejimin değiştirilmesi, Saakaşvili’nin devrilip idam edilmesini istemedim… Biz Gürcistan’la savaşmadık. Rusya Federasyonu’nun çıkarlarını korumamız gerekiyordu… Saakaşvili’nin kişisel kaderi beni ilgilendirmiyor. Gürcistan’ın kendi geleceğini belirleme hakkı olduğu noktasından hareket ettik. Bana göre, pratik olarak onlar bunu belirledi.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile Gürcistan arasında devletler arası ya da halklar arası bir savaş yaşanmadığını savunan Medvedev, “Bu bölgesel hedefleri olan bir barış operasyonu idi… Biz Güney Osetya ve Abhazya’da sivil halka ve Rusya vatandaşlarına saldıran düşmanın silahlı varlıklarını etkisiz hale getirdik… Saakaşvili bana göre eli sıkılacak birisi değil, ben onun bir savaş suçlusu olduğunu düşünüyorum…” suçlamasında bulundu.

Orta Doğu’da yaşanan birçok gelişmeye rağmen Kafkaslarda 5 gün süren savaşı unutmasının mümkün olmadığını kaydeden Medvedev, “Askeri operasyonun başlatılması ve Gürcistan ordusuna ateş açılması emrini vermek zorunda kaldım. Sanırım Saakaşvili, Rusya’da yönetim değişince hedeflerine sessizce ulaşabileceği yanılsamasına düştü. ABD ve diğer batılı ülkeler Saakaşvili’ye manevi desteğin yanı sıra maddi destek verdi. 2002-2008 arasında Gürcü ordusu askeri harcamalarını 50 kat artırarak 1 milyar dolara ulaştı. Bir de NATO üyeliği için başvurunun reddedilmemesi, Saakaşvili’yi koruma kapsamında olduğu yanılsamasına itti.” ifadelerini kullandı.

Savaşın yıl dönümü vesilesi ile bir değerlendirme de Rusya ile ilişkileri normalleştirmeden sorumlu Gürcistan Başbakanlık özel temsilci Zurab Abaşidze’den geldi. 2008’de saldırının kurbanı olduklarını kaydeden Abaşidze, Tiflis’in de yanlış adımlar attığını kabul etti. Abaşidze’ye göre Rusya kolay kolay Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlık kararlarını tanımaktan vazgeçmeyecek. Bunun için küçük küçük adımlar atarak ilerlenebilir. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri