Medvedev: Rusya-abd İlişkilerinin “sıfırlanması” Mümkün Değil

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, yaptırımların uygulamada olduğu bir dönemde Rusya-ABD ilişkilerinin sıfırlanması ve yeni bir sayfa açmanın mümkün olmadığını söyledi.CNBS televizyonuna konuşan Medvedev, yaptırımlar devam ederken ilişkilerde...

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, yaptırımların uygulamada olduğu bir dönemde Rusya-ABD ilişkilerinin sıfırlanması ve yeni bir sayfa açmanın mümkün olmadığını söyledi.

CNBS televizyonuna konuşan Medvedev, yaptırımlar devam ederken ilişkilerde yeni bir sayfa açılıp açılmayacağı ile ilgili soruya, “Hayır, elbette olmaz. Bu kesinlikle mümkün değil…” dedi.

Yaptırımların kısa bir süre sonra kalkacağından şüphesi olmadığını kaydeden Medvedev, “Daha fazla yaptırım da olmayacak. Ancak yaptırımların ilişkilerimize zarar verdiğini de inkar edemeyiz.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada insanlığın karşı karşıya olduğu tehditleri sayarken, Ebolo virüsü, Rusya Federasyonu ve IŞİD’i ifade etmesini sert bir dille eleştiren Medvedev, “Bu bir çeşit zihin sapkınlığı…” karşılığını verdi.

Böyle bir ortamda ilişkilerde nasıl yeni bir sayfa açılacağını sorgulayan Medvedev, her şeye rağmen Rusya’nın ABD ve Avrupa ülkeleri ile yapıcı bir diyaloga açık olduğunu ifade etti.

“Biz kapıları kapatmıyoruz.” hatırlatmasında bulunan Medvedev, “Biz tüm medeni ülkelerle, buna Avrupalı ortaklarımız ve ABD dahil, yapıcı ve dostça diyalog kurmak isteriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’da yaşanan krize değinen Medvedev, Ukrayna’nın üniter devlet yapısının geleceği olmadığını, halkın federal ya da diğer biçimler konusunda karar vermesi gerektiğini söyledi. Medvedev, “Onlar üniter bir devlet istiyorsa devam edebilirler. Ancak bu biraz çıkmaza girdi. Çünkü onların bir parçası bu şekilde yaşamak istemediklerini açıkladı. Bir federasyon üzerinde anlaşırlarsa bu Ukrayna’nın gelişimini kolaylaştırabilir. Bu kararın Ukrayna’nın içinde, Ukrayna’nın doğusunda farklı görüşlere sahip insanların da düşünceleri ile alınması gerekiyor.” dedi.

Ukrayna’nın temel problemini toplumun derin bir şekilde parçalanması ve farklı değerlere sahip olması olarak tespit eden Medvedev, geçmiş Ukrayna yönetimlerinin verimsiz ekonomik politikalar izlediklerini ve ülkeyi iflasa götürdüklerini savundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri