Medikal Ve Özel Gazlar Pazarında Rekabet İhlaline Ceza

Rekabet Kurulu, endüstriyel, medikal ve özel gazlar pazarında faaliyet gösteren üç teşebbüs hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Rekabet Kurulu, endüstriyel, medikal ve özel gazlar pazarında faaliyet gösteren üç teşebbüs hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Bu çerçevede Linde Gaz AŞ'ye 594 bin 641 TL idari para cezası kesilirken, Orsez Sınai Tıbbi Gazlar ve Kimyevi Maddeler ile Yalızlar Sınai ve Tıbbi Gazlar Teknik Hırdavat Makine Sanayi'ne idari para cezası verilmesine gerek duyulmadı.

Rekabet Kurumu, endüstriyel, medikal ve özel gazlar pazarında faaliyet gösteren Linde Gaz AŞ, Orsez Sınai Tıbbi Gazlar ve Kimyevi Maddeler Ticaret ve Sanayi ile Yalızlar Sınai ve Tıbbi Gazlar Hırdavat Makine Sanayi'nin fiyat ve müşterilere ilişkin ticari koşulları belirlemeye yönelik eylemlerle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik soruşturmayı tamamladı. Soruşturma; adı geçen 3 teşebbüsün müşterileri paylaşmak, müşterilere rekabetçi fiyat vermekten kaçınmak ve fiyat teklifleri konusunda bilgi değişiminde bulunmak suretiyle rekabeti kısıtladıkları iddiasını içeren ihbarlar üzerine başlamıştı. Soruşturma safhasında 3 teşebbüs arasındaki ticari ilişkinin niteliği, tedarik ve satış koşulları ile uygulamalarını inceleyen Kurum, sonucu internet sitesinde açıkladı.

Dosyanın müzakeresi sonucunda, Linde Gaz AŞ tarafından, ürünlerinin yeniden satışı konusunda Orsez Sınai Tıbbi Gazlar ve Kimyevi Maddeler ile Yalızlar Sınai ve Tıbbi Gazlar Teknik Hırdavat Makine'ye getirilen kısıtlamalar yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi ve bu nedenle adı geçen teşebbüse idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Bu çerçevede Linde Gaz'a 594 bin 641 TL idari para cezası kesildi. Kurul; Orsez Sınai Tıbbi Gazlar ve Kimyevi Maddeler ile Yalızlar Sınai ve Tıbbi Gazlar Teknik Hırdavat Makine Sanayi'ne ise idari para cezası vermedi. Kuruma yakın kanaklardan edinilen bilgiye göre ceza konusundaki farklılığın açıklaması şöyle:

"Burada münhasır olmayan bayilik sistemi var. Linde tepede sağlayıcı, diğerleri rakiplerinin ürünlerini (yeniden satıcı) satan yerler. Konu 3 rakibin birbiri ile anlaşması olarak anlaşılmalı. Sağlayıcının yeniden satıcılara getirdiği kısıtlamalardan söz konusu. Rekabeti kısıtlayıcı eylemi, bu 3 kurumu birbirine denk olan kurum değil de, Linda’nin yeniden satışlarda getirdiği kısıtlamalar olarak değerlendirmek lazım."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri