Meclis’te yine By-Pass

AKP’li vekillerin getirdiği önergelerin dışındaki bütün önergeleri reddeden AKP, Meclis’i çalışamaz hale getiriyor.

Daha önce, MHP’nin Bonzai araştırılsın, HDP’nin “Paralel yapı incelensin” gibi araştırma önergelerini reddeden AKP, CHP ve MHP’nin iki önemli konuda verdiği araştırma önergesini reddetti. CHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet çevreleri tarafından sıkça gündeme getirilen ‘Faiz ve Döviz Lobisi’nin araştırılmasına yönelik Meclis Genel Kurulu’na araştırma önergesi sundu. Genel Kurul’da oylamaya sunulan önerge AKP’nin çoğunluk oylarıyla red dedildi. Önergeyle ilgili söz alan CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker, AKP’nin başarısız olduğu her alanda bir ‘lobi’ ürettiğini savundu. AKP’nin “patates lobisinden kuru fasulye lobisine, vaiz lobisinden robot lobisine kadar yirminin üzerinde lobi” ürettiğini sözlerine ekleyen Şeker, “bu lobilerden en ilgi çekici olanı da faiz lobisi” dedi.

Bu döviz lobisi kim?

CHP’li Şeker’in ardından da HDP Milletvekili Hasip Kaplan söz aldı. Kaplan, faiz lobisi konusunu Meclis’te herkesin konuşması gereken bir konu olduğunu belirterek, “Ya, bir faiz lobisi var, kimdir bu ya! Arkadaşlar, merak etmiyor musunuz? Gezi’de faiz lobisi, 17–25 Aralıkta faiz lobisi, dünyada finansal kriz oluyor, faiz lobisi. Bu yetmiyordu, faiz lobisi, bir de döviz lobisi çıktı. Bu döviz lobisi kim? Cumhurbaşkanı konuşuyor, Merkez Bankasına bir parmak sallıyor, döviz fırlıyor arkadaşlar. Ya, böyle bir sistem dünyada var mı, düşünebiliyor musunuz?” dedi. Konuşmaların ardından Genel Kurul’a ara verildi. Verilen aradan sonra yapılan oylamada ise söz konusu önerge AKP’nin çoğunluk oylarıyla reddedildi.

Muhtevasına bakmadan reddediyorlar

AKP’li vekillerin getirdiği teklif-önergelerin dışında muhalefetin getirdiği, araştırma, soruşturma, kanun tekliflerinin gündeme alınmasını reddeden AKP’li vekiller, Meclisin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelliyor. AKP’li vekillerin reddettiği önergelerden bazıları şu şekilde: HDP grubunun verdiği “Paralel yapı incelensin” önergesi AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. MHP tarafından verilen bonzai ile mücadelenin araştırılması önergesi, AKP’i vekillerin hayır oyları ile reddedildi. CHP’nin, tarım alanlarındaki kuraklık ve bazı yerlerdeki don afeti zararlarının tesbiti için verilen araştırma önergesinin görüşülmesi teklifi reddedildi. CHP’nin, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin verdiği önerge reddedildi. HDP’nin paralel yapı, yargı, güvenlik, TSK, istihbarat, gizli dinlemelerin araştırılması amacıyla verdiği araştırma önergesi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. TBMM’de muhalefetin Soma için verdiği araştırma önergesi, 24 Nisan’da iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti. 

ASELSAN önergesi de reddedildi

AKP’nin oylarıyla reddedilen ikinci önerge ise “MHP’nin ASELSAN’daki şüpheli ölümlerin araştırılmasına yönelik önergesi” oldu. 6 ASELSAN mühendisinin ardı ardına şüpheli şekilde ölmesi, TBMM’de tartışma konusu oldu. MHP, mühendislerin ölüm sebeplerinin araştırılması için komisyon kurulmasını önerdi, ama AKP karşı çıktı. MHP’li milletvekili Alim Işık konuyla ilgili yaptığı konuşmada “F16 uçaklarının düşmanı tanıma amaçlı elektronik sistemlerini geliştirip tasarlayan mühendisler arkası arkasına neden intihar ediyor, neden ölüyor veya öldürüyor, bunun arkasında kim var? Hepsinin ortak noktalarından birisi uçak tanıma sistemlerini millîleştirdikten sonra benzer bir başarıyı ABD ve İsrail güdümlü elektronik sistemlerin kontrol dışı bırakılması konusunda göstermelerine az bir zaman kalmışken ölümle hayatlarına son verilmesi” dedi. MHP’nin araştırma komisyonu önerisine CHP de destek verdi. HDP’nin destek vermediği önergeye AKP de karşı çıktı. AKP’li vekiller, ASELSEN mühendislerinin öldürülüp öldürülmediğinin araştırılması için mecliste komisyon kurulmasını reddetti.

AKP'nin teklifi gündeme alındı

SiyasÎ partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’na sevk edildi. AKP Grup başkanvekilleri ve 224 milletvekilinin imzasını taşıyan Anayasa değişikliği teklifi için süreç başlıyor. TBMM Başkanlığı tarafından Komisyon’a sevk edilen teklif, gündeme alındı. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, “Teklifi 13 Mart Cuma günü saat 14.00’te görüşeceğiz” dedi.

YENİ ASYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri