Meclis'te Davutoğlu kavgası!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verilen gensoru tartışılırken Meclis'te tansiyon yükseldi.

Meclis Genel Kurulu'nda, Dışişleri Bakanı hakkında verilen gensoru görüşmelerinde Enerji Bakanı'nın, "Türkiye halklarının ve Türk halklarının" sözü tansiyonu yükseltti. MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, "AKP-BDP ve PKK koalisyonun burada tescilidir" dedi ve Enerji Bakanı'nın yanına giderek konuşma tutanaklarını sıra kapağına vurarak bıraktı. AK Partili vekiller ve Uzunırmak arasında yaşanan tartışma tansiyonu yükseltti.

DAVUTOĞLU GENSORUSU REDDEDİLDİ

Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, CHP'nin, enerji alanında bazı şirketlere imtiyazla çıkar sağlamak amacıyla devlet olanaklarını kullandığı, milli güvenliği tehdit edecek, Irak'ın ve Türkiye'nin bölünmesine neden olacak açık ve gizli antlaşmalar imzaladığı iddiasıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Dışişleri Bakanı'nın Genel Kurul'da olmamasına tepki gösterdi.

"ÖRGÜTÜN ELE BAŞI OLARAK SİZİN İÇİNDE GENSORU VERECEĞİZ SAYIN BAŞBAKAN"

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Davutoğulu'nun stratejik şarlatanlık politikaları evrensel değerlere ve hakiki barışa tamamen aykırıdır" derken şöyle devam etti:
"Sayın Başbakan diyor ki... Muhtemelen bütün bu yapılanlar Sayın Başbakan'ın aldım verdim pazarlığıyla ilgili. Baldıran zehri içer mi içmez bilmiyorum ama Sayın Başbakan'ın zehirli ilişkiler içine girdiği kesin.

Başbakan son konuşmasında 'Türkiye günlerdir CHP'nin açıklama yapmasını, İsrail gibi özür dilemesini bekliyor, ama onlar pişkinliğin dibine vurarak Dışişleri Bakanı hakkında gensoru verdiler, ama onu da yanlış verdiler, enerjiyle ilgili bir konuda Dışişleri Bakanı hakkında gensoru verdiler' dedi. Aman Sayın Başbakan merak etmeyin, yanlışlıkla vermedik, sadece sıraya koyduk. Sıra Enerji Bakanı'na da gelecek. Ardından örgütün ele başı olarak sizin içinde gensoru vereceğiz Sayın Başbakan. Savaşların kazananları da vardır, değerli vekiller, onlar kaybedenlere barışı dikte ederler. Bugün şartları PKK dikte ediyorsa size, savaşın kazananı Öcalan, kaybeden Erdoğan'dır."

PERVİN BULDAN'DAN CHP'YE TEPKİ

Bu arada BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Kaybeden siz olacaksınız, siz! Kaybeden CHP olacak, hiç merak etmeyin" diyerek yerinden bağırdı.

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, son sözüm Sayın Başbakan'a. Obama'nın sesini özlemiş. Haberin var mı taş duvar, zincirli köle, kör pencere... On binlerce şehit anası evladının sesini, binlerce gazi kaybettiği uzuvlarını özlüyor. Sen efendilerinin sesine hasret kal, biz de şehitlerimizin sesine" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI KATILMADI HÜKÜMET ADINA ENERJİ BAKANI KONUŞTU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gensoru görüşmelerine katılmazken hükümet adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuştu. Enerji Bakanı şöyle dedi:

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri antlaşma veya anlaşma çerçevesi içerisinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile herhangi bir uluslar arası anlaşma hükümetler arası anlaşma yapmamıştır ve bunun altına imza atmamıştır. Burada ne TBMM'ye sevk edilmiş ne Başbakanlığa sevk edilmiş ne de herhangi bir metin herhangi bir belge düzenleme veya kararname bulunmamaktadır ama çerçeve sözleşmesi adı altında özel hukuk hükümlerine tabi ticari şirketlerin ister kamu ister özel sektör, özel hukuk hükümlerine tabi herhangi bir sözleşmesinin yapılmasına herhangi bir mani bulunmamaktadır.

Siz merkezi Irak Hükümeti'nin gerekçeleri sağlamlaştırılmamış bir şekilde savunmanızı yapacağınıza İran'ın savunmasını yapacağınıza gelin Türkiye halklarının ve Türk halklarının savunmasını yapın burada."

Enerji Bakanı'nın konuşmasından sonra söz isteyen CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Şu gördüğünüz haber Iraklı yetkilinin Türkiye ile ilgili resmi bir anlaşma yaptığına dair ve Neçirvan Barzani'nin bu nedenle Türkiye'ye geldiğine dair 26 Mart tarihli haberdir" diye konuştu.

Enerji Bakanı da, "Gazete haberiyle iş yaparsak evin yolunu bulamayız" dedi.

"AKP-BDP VE PKK KOALİSYONUN BURADA TESCİLİDİR"

Söz isteyen MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak da, "Sayın Bakan Yıldız'ın tutanaklarından sözlerini aynen okuyorum. 'Siz merkezi Irak Hükümeti'nin gerekçelerini sağlamlaştırmamış bir şekilde savunmanızı yapacağınıza İran'ın savunmasını yapacağınıza gelin Türkiye halklarının ve Türk halklarının savunmasını yapın burada'. Size hayırlı uğurlu olsun, AKP-BDP artı PKK koalisyonudur bu. Ne demek Sayın Bakan Türkiye halkları? Ve oradan da alkışlanıyor. Bu AKP-BDP ve PKK koalisyonun burada tescilidir. Türkiye Türk milletinindir. Türkiye halkları diye terimler AKP sıralarında yer bulması AKP'ye oy veren kendisini orada milliyetçi tanımlayan millet bütünlüğünden bahseden oy veren halkımıza duyurulur" dedi.

"DIŞİŞLERİ BAKANI BURADAN KAÇIRILMIŞTIR"

Çıray da, "Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanı'nı buradan boşuna kaçırmadı. Sayın Başbakan burada Sayın Abdullah Gül'e yakın olan Sayın Enerji Bakanı'nı boşuna göndermedi. Sayın Dışişleri Bakanı buradan kaçırılmıştır" diye konuştu.

YILDIZ:  BENİM KASTIMIN NE OLDUĞUNU BENİ TANIYANLAR İYİ BİLİRLER

Söz isteyen ve yerinden konuşan Enerji Bakanı, Uzunırmak'ın konuşmasına işaret ederek, "MHP milletvekilimiz bir cümle söyledi ve cümlelerini kapatırken dedi ki 'ben halkıma' dedi, 'bunları bildiriyorum' dedi. Ben o halkımadan kastı neyse onun dışında bir kastımın olmadığını aynı şekilde cümlelerimin de, siz halkıma dediğiniz de niye siz iyi bir şey bahsetmiş oluyorsunuz da ben halkıma dediğim de kötü bir şey bahsetmiş oluyorum, böyle bir şey olur mu?" diye sordu.

UZUNIRMAK YILDIZ'A TUTANAKLARI FIRLATTI

Bu arada Uzunırmak, Enerji Bakanı'nın konuşmasına tepki gösterdi. Ayağa kalkan Uzunırmak, komisyon sırasında oturan Enerji Bakanı'nın yanına giderek elindeki Bakan Yıldız'ın konuşma tutanaklarını sıra kapağına vurarak bıraktı. Uzunırmak, "Türkiye halkları diyorsun" diyerek bağırdı ve yerine oturdu.

KARŞILIKLI BAĞIRIŞMALAR

AK Partili milletvekilleri tepki gösterdi ve "otur" diye bağırdı. Salonda tansiyon yükselirken Mumcu, Uzunırmak'ı yerine oturması için uyardı.

Uzunırmak ile AK Partili vekiller arasında bir süre karşılıklı sözlü tartışma yaşandı. Salonda "yürü", "gel" sesleri yükseldi. Bu arada Enerji Bakanı, "Benim kastımın ne olduğunu beni tanıyanlar iyi bilirler" diyerek konuşmasını bitirdi.

Dışişleri Bakanı hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınması tartışmalar arasında reddedilirken Mumcu oturuma ara verdi. Arada da Uzunırmak ve AK Partili vekiller arasında tartışma sürdü. Genel Kurul'a ara verildiğinde "yürü", "at arabası" sesi duyuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri