Meclis Komisyonu'ndan Dinleme İddialarına Cevap: Hukuksuzluk Yok

İngiltere Meclis İstihbarat ve Güvenlik Komitesi, Milli İletişim ve İstihbarat Birimi GCHQ’nun İngiliz kanunlarına uygunsuz herhangi bir uygulamasına rastlamadıklarını belirtti.

İngiltere Meclis İstihbarat ve Güvenlik Komitesi, Milli İletişim ve İstihbarat Birimi GCHQ’nun İngiliz kanunlarına uygunsuz herhangi bir uygulamasına rastlamadıklarını belirtti.

Komisyondan yapılan açıklamada, “Elektronik istihbarat birimi GCHQ, gizli bir ABD casusluk programı olan PRISM yoluyla bilgi sağlayarak, kanuna aykırı bir davranışta bulunmamıştır.” denildi.

Meclis komisyonundan yapılan açıklamanın devamında, “GCHQ’nun, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) PRISM programını kullanarak mahrem bilgileri elde ettiği iddia ediliyor. Soruşturma sonucunda elde ettiğimiz kanıtlara göre şunu diyebilir ki, bu iddialar asılsızdır.” ifadelerine yer verildi.

Eski istihbarat çalışanı Edward Snowden, NSA'nın Prizma (PRISM) adlı program yoluyla, telekomünikasyon operatörleri ve dünyanın en büyük 9 internet şirketinin veri tabanına girerek konuşmaları, e-mailleri, paylaşılan dosyaları hatta bilgisayardaki tüm bilgileri gizlice topladığını basına sızdırmıştı. Snowden, NSA’nın İngiliz GCHQ ile ortaklaşa hareket ettiğini ve iki kurumun elde edilen tüm bilgileri birbiriyle paylaştığını öne sürmüştü.

Yine Snowden’ın ifşa ettiği belgelerde, GCHQ’nun dünyadaki bütün telefon konuşmaları ve internet bilgi akışına ‘Tempora’ isimli bir program sayesinde özel bir erişime sahip bulunduğunu ve buradan elde ettiği bilgileri süzerek analiz ettikten sonra Amerikan ortağı NSA ile paylaştığı iddia edilmişti.

2009 yılında G20 Zirvesi için Londra'da bulunan Bakan Mehmet Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyetin GCHQ tarafından dinlendiği de ortaya çıkmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri