Meclis Başkanı Çiçek: Doğru Ve Kalıcı Çözüm Anayasa Değişikliğidir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yapılacak değişikliğin doğru ve kalıcı çözümünün anayasa değişikliği olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yapılacak değişikliğin doğru ve kalıcı çözümünün anayasa değişikliği olduğunu söyledi.

Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Çiçek, Anayasa Komisyonu'nun toplanmasıyla ilgili konuştu. Anayasa Komisyonu'nu başkanın toplayacağını dile getiren Çiçek, sürecin devam ettiğini, esas konunun genel kurulda görüşüleceğini ifade etti. Onun için bu toplantının yapılması gerektiğini vurguladı. Resmi olarak da bir yazıyla konuyu bildirdiğini kaydetti.

17 Aralık ve sonrasında gelişen olaylardan dolayı başlayan tartışmalardan herkesin rahatsız olduğunu söyledi. Ancak en fazla rahatsız olan kesimin başında yargı mensupları olduğunu düşündüğünü dile getiren Çiçek, 13 bin 500'e yakın hakim ve savcının canını dişine takarak, büyük fedakarlıklarla 100 binlerce dosyayı karara bağlamaya çalıştığını belirtti.

    Bazı uygulamalardaki sıkıntılı durumlar sebebiyle yargının tümünün rahatsız edilmesini doğru bulmadığını vurgulayan Çiçek, "Bu insanlar takdir ve teşekkür edilecek hizmetleri yapıyorlar. Onun için bu tartışmalardan en fazla rahatsız olan kesimin başında yargı mensupları olduğunu burada belirtmek istiyorum." dedi.

    "TÜRKİYE'NİN DIŞ İTİBARI VE İMAJI BAKIMINDAN SIKINTILAR VAR"

    Bu tartışmaların geldiği boyut itibariyle en fazla zararı da ekonomi ve Türkiye'nin gördüğüne dikkat çeken Çiçek, sokağa inildiğinde bu rahatsızlığın da görüleceğini belirtti. Maalesef istikrarın getirdiği bir kısım nimetlerin bu tartışmalarla heba edildiğini dile getiren Çiçek, "Türkiye'nin dış itibarı açısından, dışarıdaki imajı bakımından da sıkıntılar var. Bunu hep yaptığım seyahatlerde görüyorum hem de ziyarete gelenlerden bunu biliyoruz. Bir ülke kendi geleceğini, kendi işini bir kısım kanunsuz uygulamalar nedeniyle bu kadar sıkıntıya sokmaması lazım." diye konuştu.

    Doğru ve kalıcı çözümün anayasa değişikliği olduğunun altını çizen Çiçek, bunda hiçbir tereddüt olmadığını ancak hala bu konuda teorik tartışmalar yapılmasından da üzüntü duyduğunu ifade etti. Çözümün köklü bir değişiklikte olduğunu dile getiren Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun konuya ilişkin çalışmalarını hatırlatarak kimsenin bu tekliflerden bahsetmediğini kaydetti. Çiçek "Bu işleri demeç konusu yapmak, mesaj konusu yapmak yerine bu somut teklif üzerinden eğer siyasi irade ortaya çıkıyorsa bu teklif üzerinden bir değerlendirme yapılabilir ve bu konuda kökten çözülmüş olur." şeklinde konuştu.

    "FEZLEKELER GELDİĞİNDE GEREĞİNİ YAPARIZ"

    Anayasa değişikliğinin yapılacağı yerin Meclis olduğunun altını çizen Çiçek, böyle bir karar ve iradenin ortaya çıkması halinde kendisine düşen bir görev olursa yapmaya hazır olduğunu söyledi. Gelinen noktanın şuan konuşulduğunu dile getiren Çiçek, köklü değişiklik köklü çözümün Anayasa değişikliği olduğunu ifade ederek diğer çözümlerin ise geçici olacağını vurguladı.

    HSYK'nın bugün geldiği noktanın da çoğulculuğu değil çoğunlukculuğu esas aldığını belirten Çiçek, bu durumun Anayasa Mahkemesi'nin bir maddeyi iptal etmesinden kaynaklandığını kaydetti. Uzun bir zamandan beri Türkiye'nin yargının önlerine koyduğu sorunları siyaseten çözmeye çalıştıklarını söyledi. Anayasa değişikliği konusunda bir uzlaşma varsa konunun yüzde 98 çözüldüğü kanaatinde olduğunu anlatan Çiçek, yüzde 98'i bırakıp sıfırdan yeni tartışmalara girmenin bir anlamı olmadığını ifade etti.

    Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski bakanlar hakkında hazırlanan fezleke konusundaki bir soruya ise Çiçek, dosyanın ekinde ne olup olmadığını bilmediğini söyledi. Eğer ekinde bir kısım dosyalar varsa onların incelenerek karar verileceğini belirten Çiçek, "Bize fezleke gelmedi, geldiği anda gereğini yaparız. Bunda kimsenin tereddütü olmasın." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri