Meclis Başkanı Çiçek, 4. Yasama Yılını Değerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, 24. dönem 4.yasama yılı faaliyetleri değerlendirme toplantısı yaptı. TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çiçek, 5. yasama yılının herkes için sağlıklı,...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, 24. dönem 4.yasama yılı faaliyetleri değerlendirme toplantısı yaptı. TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çiçek, 5. yasama yılının herkes için sağlıklı, başarılı, mutlu bir yıl olmasını diledi. Başta Soma olmak üzere iş kazalarında hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Çiçek, terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulan rehinelere de geçmiş olsun dileklerini iletti.

    Meclis'te kullanılan yetkinin millet adına kullanıldığını dile getiren Çiçek, şeffaf, dürüst bir yönetim açısından bu toplantıların önemine dikkat çekti. Meclis'in yasama, denetim, parlamenter diplomasi görevi bulunduğunu belirten Çiçek, yoğun geçen bir yılın geride kaldığını ifade etti.

    Bir yılda 173 kanun tasarısını geldiğini anlatan Çiçek, "Bu yasama yılında 47 tasarısı kanunlaşmış, 151 tasarı genel kurul gündemine girmiştir. 10 Eylül 2014 tarihi itibariyle 101 tasarı ilgili komisyonlarda, 297 tasarı ise genel kurul gündeminde bulunmaktadır. Bu yasama yılında 647 kanun teklifi gelmiştir. Yine bu yasama yılında 175 teklif kanunlaşmış, 186 kanun ise genel kurul gündemine girmiştir. Halihazırda 2 bin 52 teklif ilgili komisyonlarda, 11 teklif ise genel kurul gündeminde bulunmaktadır. Bazı kanun tasarısı ve teklifleri birleştirilmek suretiyle 58 kanun kabul edilmiş, 24 TBMM kararı alınmıştır." diye konuştu.

    Toplam 270 kanun hükmünde kararnameden 2'sinin bu yasama döneminde 1 ve 2. yasama yıllarında görüşülerek kanunlaştığını belirten Çiçek, 10 Eylül itibariyle 268 KHK'nin ilgili komisyonlarda bulunduğunu kaydetti.

    DOKUNULMAZLIK KALDIRILMASI İÇİN 156 BAŞBAKANLIK TEZKERESİ

    Bu yasama yılında TBMM Başkanlığı'na yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında 156 Başbakanlık tezkeresi geldiğini anlatan Çiçek, "23 tezkere istem üzerine, 135 tezkere ise milletvekillerinin üyeliğinin sona ermesi nedeniyle başbakanlığa iade edilmiş olup, 10 Eylül itibariyle 964 dokunulmazlığın kaldırılması hakkında başbakanlık tezkeresi Karma Komisyonu'nda bulunmaktadır. Milletvekillerinin talepleri doğrultusunda 143 kanun teklifi taslağı hazırlanmış, 184 kanun teklifi taslağı ise TBMM Başkanlığı'na sunulmadan önce kanun yapım tekniği açısından gözden geçirilmiştir. Ayrıca TBMM Başkanlığı'na sunulan 744 kanun tasarısı ve teklifi de kanun yapım tekniğine uygunluk yönünden incelenmiştir." şeklinde konuştu.

    "BÜROKRATİK KALİTE YASAMA KALİTESİNE TESİR EDİYOR"

    Neden her sorunun kanunla çözülmek istendiğine açıklık getiren Çiçek, bunun ihtiyaçtan kaynaklandığını söyledi. AB üyeliği sebebiyle yasalarda köklü değişiklik yapmak gerektirdiğini dile getiren Çiçek, uyum paketleri altında yasaların çıkarıldığını kaydetti. Hükümet programı gereği de yasaların çıkarıldığını anlatan Çiçek, vaat edilen hususların yasalar ile yerine getirildiğini vurguladı.

    Bürokratik yapım kalitesine dikkat çeken Çiçek, kanun yapım sürelerinde yeterince değerlendirme yapılamadığı için sonra eksikliklerin ortaya çıktığını ve yeniden düzenleme yapılmak zorunda kalındığını ifade etti. "Bürokratik kalite yasama kalitesine tesir ediyor." diyen Çiçek, yasama, yürütme ve yargının barış içinde olduğu dönemin son derece sınırlı olduğunu kaydetti.

    Yürütme ile yargı arasındaki sıkıntılara dikkat çeken Cemil Çiçek, yargının hukuksal denetim yapmak yerine, yerinden denetim yapma yoluna sapmış olması sebebiyle yürütme organı da bu durumu kanun çıkararak çözmeye çalıştığını söyledi.

    "1474 SÖZLÜ, 22 BİN YAZILI SORU ÖNERGESİ VERİLDİ"

    Denetim faaliyetlerine de değinen Meclis Başkanı Çiçek, 1474 sözlü soru önergesi verildiğini ve sadece 65'inin cevaplandığını söyledi. 1280 önergenin ise genel kurul gündeminde bulunduğunu, 129 önergenin de işlemde olduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti: "22 bin 63 yazılı soru önergesi verilmiştir. 3 bin 636 yazılı soru önergesi süresi içinde, 5 bin 834 yazılı soru önergesi süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç 8 bin 720 yazılı soru önergesi gelen kağıtlar listesinde yayınlandı. 1 önerge geri alınmış olup 3 bin 872 önerge ise halen işlemdedir. 810 Meclis Araştırma Önergesi verilmiştir. 24 önerge kabul edilerek 2 araştırma komisyonu kurulmuş, 786 önerge ise gündeme alınmayı beklemektedir. 8 Meclis Soruşturma önergesi verilmiştir. Genel Kurul tarafından bu önergelerden 4'ü için Meclis Soruşturma açılması reddedildi. 1'i kabul edildi, 1 önerge ise imza sayısı yeter sayının altına düştüğü için işlemden kaldırılmış, 1 önerge geri alınmış ve 1 önerge ise konusuz kaldığından işlemden kaldırılmıştır. 10 genel görüşme önergesi verilmiştir. Önergelerden 1'i reddedilmiş, 9 önerge ise gündeme alınmayı beklemektedir. 9 gensoru önergesi verilmiştir. Bu önergelerden 2'si geri alınmış, 6 önergenin gündeme alınması genel kurul tarafından reddedilmiş, 1 önerge ise işlemden kaldırılmıştır."

    5. yasama yılının genel seçim de göz önüne alındığında Mart ayı sonuna kadar bir çalışma süresi olduğunu dile getiren Çiçek, 60 günlük bir süre bulunduğunu belirterek etkin ve verimli bir denetim yapılamamasının sebeplerini anlattı. İç tüzüğün yetersiz olduğunun altını çizen Çiçek, tüzüğün değişmesi gerektiğini vurguladı.

    "MECLİS İÇ TÜZÜK DEĞİŞMELİDİR"

    Partilerin hepsinin hem fikir olduğunu dile getiren Çiçek, iç tüzük komisyonu kurulduğunu ve 21 madde hariç diğer maddelerde anlaşıldığını ifade etti. Bu maddelerden de birçoğunda anlaşıldığını anlatan Çiçek, 4-5 maddenin karara bağlanmasıyla birlikte hiç olmazsa uzlaşarak iç tüzük metnin ortaya koyma imkanı olduğunu anlattı. Çiçek, 25. dönem parlamentosunun hiç olmazsa böylesi bir sıkıntıdan kurtulmuş olacağını kaydetti.

    Meclis'teki gerginliklerin bir çoğunun da iç tüzüğün ihtiyaçlara cevap vermemesinden kaynaklandığını anlatan Çiçek, hiç olmazsa bu dönem sorunun çözülmesini istedi. Yeni Anayasa konusuna da değinen Başkan Çiçek, bunun daha fazla ötelenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Yaşanılan sorunların Anayasa ile bağlantılı olduğunu düşündüğünü dile getiren Çiçek, "2015 Haziran'ı itibari ile Türkiye'nin gündemine gelecektir, yeni bir Anayasa. Türkiye'nin siyaset hukukun omurgasında ciddi çürükler, çatlaklar mevcuttur. Uzlaşarak veya görüş birliğiyle yeni anayasa çıkarılmalı. Kurallar yanlış olunca, sonuçlar üzerinde birbirimizi tüketiriz. Gerginliklerin temelinde Anayasa olduğunu düşünüyorum." dedi. Çiçek, siyasi partiler yasasının da değişmesi gerektiğini vurguladı.

    TORBA YASA, YASAMA KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

    TBMM Başkanı Çiçek, 24. dönem 4.yasama yılı faaliyetleri değerlendirme toplantısı yaptı. Soruları cevaplayan Başkan Çiçek, yeni anayasa konusunda kabul edilen 60. maddenin geçmesiyle ilgili hiçbir şeyin imkansız olmadığını vurguladı. Tezkerenin henüz gelmediğini belirten Çiçek, hükümetin süreleri dolmadan bayramdan önce tezkerelerin geçmesini istediğini kaydetti. Tezkerenin içeriğini bilmediğini ifade etti.

    İç tüzüğün şu veya bu partiye göre yapılmadığına dikkat çeken Çiçek, eğer çıkarılmazsa 25. döneme kalacağını belirterek en kısa kestirme yönünden yapılacak konunun iç tüzük olduğuna dikkat çekti. İç tüzüğün düzeltilmesi gerektiğini ve muhalefetin etkin denetim yapması gerektiğini anlatan Çiçek, "Soruyu bugün soracağız; cevabı belki 25. döneme kalacak. Bu denetim değil. Anında olacak. Torba Yasa, yasama kalitesini düşürüyor. Bu Torba Yasa'nın son olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri