MEB'e yakışmadı!

Gazze'deki katliamın yaraları sarılmadan, Mavi Marmara katliamının hesabı sorulmadan İsrail ile ilişkiler normalleşmeye başladı. Bir yandan İsrail'e ambargo çağrıları yapılırken diğer taraftan İsrail ile kültürel ve ekonomik işbirliği anlaşmaları yapılıyo

'One minute' çıkışı, Mavi Marmara katliamı ve Gazze'de yapılan katliamların ardından yapılan açıklamalara rağmen Türkiye-İsrail ilişkileri güllük gülistanlık. Hükümet bir yandan terör devleti İsrail'i Gazze'de ve Mavi Marmara gemisinde katliam yapmakla suçlarken, diğer taraftan İsrail ile el altından işbirliğine devam ediyor. İsrail ile işbirliği sadece ekonomik alanda değil eğitim alanında devam ediyor. İsrail hükümeti ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında ikili anlaşmalar yapıldı. Anlaşmalara göre İsrail hükümeti Türk öğrencilere doktora ve yüksek lisans bursu vaad ediyor. İsrail burslarından yararlanmak isteyen adaylar ise Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurmak zorunda.

İSRAİL'İN EĞİTİM LOBİSİ İŞBAŞINDA

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesinde burs desteği duyuru sayfasında “İsrail ile yapılan kültürel anlaşmaların bir parçası olarak İsrail Hükümeti, yabancı öğrencilere burs vermekten mutluluk duyar” ifadelerine yer verildi. İkili antlaşmalar çerçevesinde verilen burs programına katılmak için adayların İngilizce veya İbranice dillerinden birisini yeterli seviyede bilmesi isteniyor. Adaylardan referans mektupları da isteniliyor. Siyasi konuşmalarda İsrail ve Türkiye arasında büyük bir gerilim olduğu dile getirilirken Milli Eğitim gibi stratejik alanlarda işbirliği yapılması kafalarda soru işaretleri uyandırdı. 'One minute' çıkışı sonrası Türkiye Cumhuriyeti, veto yetkisi bulunmasına rağmen İsrail'i Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeliğine kabul etmişti. İsrail sadece Türk öğrencilere burs vaad etmiyor. Avusturya, Belarus, Bulgaristan, Çin, Kolombiya, Hırvatistan, Kore, İtalya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Meksika, Moldova, Makedonya, Polonya, Romanya, Portekiz, Sırbistan, Slovenya ve İspanya'dan da öğrencilere yüksek lisans ve doktora bursu sağlıyor. İsrail, bu ülkelerden gelecek öğrencilere dil bursu da vaad ediyor.

KÜLTÜREL VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ SÜRÜYOR

Türkiye ile İsrail arasında görünürde bir kriz algısı bulunsa da, ticaret ilişkileri her geçen yıl artıyor. Perde gerisinden ticari ilişkiler her geçen yıl artmaya devam ediyor. Türkiye, İsrail’in en fazla ithalat yaptığı 9’uncu ülke konumunda bulunuyor. 2008 yılında Gazze'ye yapılan saldırıların ardından İsrail ile ilişkileri bozulan Türkiye, 2009 yılındaki “one minute” krizi ve 2010 yılındaki Mavi Marmara katliamının ardından askeri ve diplomatik ilişkileri sonlandırmıştı. Türkiye, Konya'da gerçekleşen Anadolu Kartalı Tatbikatı'na ise İsrail'i davet etmemişti. İsrail ile son 5 yıldır ilişkiler gergin olmasına rağmen hem ekonomik hem de eğitim alanında işbirliğinin devam etmesi kamuoyunun büyük tepkisini çekiyor. Daha Mavi Marmara katliamı ve Gazze katliamının hesabı sorulmadan İsrail ile kültürel alanda bir işbirliği yapılması tepkiyle karşılandı. İsrail-Türkiye arasında bir gerginlik var gibi görünse de ekonomik ve kültürel işbirliği anlaşmaları bunun doğru olmadığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Karşılıklı yapılan anlaşmalardan İsrail kazançlı çıkıyor. İsrail’e yapılan ihracat 3 kat artarken, İsrail’den yapılan ithalat 4,5 kat arttı. Türkiye 2002 yılında İsrail'e 861 milyon dolarlık mal satarken bu rakam 2013'te 2.6 milyar dolara ulaştı. 2002'de İsrail'den sadece 544 milyon dolarlık mal ithal eden Türkiye, 2013'te 2.4 milyar dolarlık mal ithal etti. Türkiye'nin İsrail'e ihracat rakamı 2014’ün ilk 3 aylık döneminde 1,3 milyar dolarlık rakama ulaştı.

HALİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri