Mayısta perakende düştü

Konya Ticaret Odası, Mayıs ayı Konya İli Ekonomik Göstergelerini yayınladı.

KOPE MAYIS’TA 2,6 DEĞERİNİ ALDI

Türkiye’nin yerel düzeyde perakende sektöründeki eğilimlerini ölçen ilk gösterge olan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE)’ye göre, Konya perakende sektöründe mart ve nisan aylarında görülen güven artışı mayıs ayında düşüş gösterdi. Bu dönemde Konya Perakende Güven Endeksi 2,6 değerini alırken TEPAV Perakende Güven Endeksi sıfırın altında 1,8 değerini aldı. Böylelikle KOPE, dördüncü ayında da TEPE’den daha yüksek bir değer aldı. KOPE geçen aya göre 5,3 puan düşerken, TEPE geçen aya göre 1 puan düştü. Konya perakendesi mart ve nisan ayında yükseldikten sonra mayıs ayında düştü.

Konya’da perakende sektöründe mayıs ayında da en iyi performansı tekstil, hazır giyim ve ayakkabı alt sektörü sergiledi. En olumsuz performansı ise motorlu taşıtlar alt sektörü sergiledi. Geçen aya göre en fazla artış elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar alt sektöründe olurken, en fazla düşüş motorlu taşıtlar alt sektöründe oldu.

Konya’daki perakendecilerin yüzde 50,3’ü önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını, yüzde 37,3’ü ise önümüzdeki üç ayda tedarikçilerden siparişlerinin artacağını beklerken yüzde 48’i geçen 3 aya göre bugün işlerin kötüleştiğini,  yüzde 50,3’ü ise geçen yılın aynı dönemine göre bugün işlerin kötüleştiğini ifade etti.    

KONYA’DA SON 1 YILDA İSTİHDAM YÜZDE 12 ARTTI

KTO İstihdam İzleme Bülteni’ne göre Ocak 2012’de sigortalı ücretli çalışanların sayısı Türkiye genelinde 10 milyon 845 bin olurken Konya’da ise 218 bin oldu. Şubat 2011’den Şubat 2012’ye sigortalı ücretli sayısı Türkiye’de 875 bin (yüzde 8,8) artarken Konya’da 23 bin (yüzde 12) arttı. Şubat 2009’dan Şubat 2012’ye Türkiye’deki sigortalı ücretli çalışan sayısı yüzde 29,7 artarken Konya’da artış oranı ise yüzde 35,4 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış serilerde ise son 1 ayda sigortalı ücretli çalışan sayısındaki artış Konya’da yüzde 1,1 olurken Türkiye genelindeki artış yüzde 0,5’te kaldu.

Konya, sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla olan iller arasında 8. sırada yer aldı. Konya, 3 büyük şehrin yanı sıra Bursa, Antalya, Kocaeli ve Adana’nın arkasında kaldı. Konya’yı Gaziantep, Tekirdağ ve Mersin takip etti. Son 1 yıldaki sigortalı ücretli artışına en fazla katkı sağlayan iller arasında ise Konya 9. sırada yer buldu.

İHRACAT GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 19,3 ORANINDA ARTTI

Konya, 2012 yılının ilk dört ayında toplam 422,328 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın ilk dört ayına göre artış oranı ise yüzde 19,3 oldu.Aynı dönemde ithalatımız ise yüzde 9,6 oranında azalarak 358.617 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Konya 2012 yılının ilk dört ayında 63 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yılın ilk dört ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 117,7 olurken, bu rakam 2011 yılının aynı döneminde yüzde 89,6’da kaldı.

2012 yılının ilk dört ayında ülkemizin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 oranında artarak 46.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Konya’nın ihracat artış oranı ise yüzde 19,3 olmuştur. Konya’nın ihracat hızı Türkiye’nin ihracat hızının ortalama 2,5 katı düzeyinde oldu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri