Maybir Başkanı Şahin: Artık Tahammülümüz Kalmadı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bazı firmaların bal ithal izni için talepte bulunmasına, Muğla Arı Yetiştirici Birliği (MAYBİR) tepki gösterdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bazı firmaların bal ithal izni için talepte bulunmasına, Muğla Arı Yetiştirici Birliği (MAYBİR) tepki gösterdi. MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, bu tür ayak oyunlarına üreticinin tahammülü kalmadığını söyleyerek, "Bu kadar bal üreticinin elinde,ken ithal etme çalışmalarının içinde bulunmak akıl tutulmasıdır. Biz ne safız ne de aptalız, onların ne yapmak istediklerini pekala bilmekteyiz." dedi.

Birlik binasında düzenlediği basın toplantısıyla 2013 yılı bal üretimini değerlendiren Şahin, hedef kitlelerinin tüketiciler olduğunu söyledi. Tüketicilerin doğal arı ürünlerine en ekonomik şartlarda ulaşması için üreticilerin teknik eksikliklerini tamamladığını ifade etti. Tüketicilerin birliklerini arı ürünleri danışma merkezi olarak görmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, "Biz haftanın her gününü bal tanıtımı günü olarak ilan ediyor ve çok değerli tüketicilerimizle birlikte buluşmak istiyoruz." ifadelerini kulandı. MAYBİR Başkanı, bu yıl il genelinde ortalama 20 bin ton bal üretildiğini kaydederek, "Kayıt altında 1 milyon 23 bin 711 adet arı kovanımız mevcuttur. Kovan başı bal verimimiz ise 25-30 kg. arasında seyretmektedir. Her arıcımız, fazlasıyla bal üretimi yaptı. Fazlasıyla ihracat yapılacak çam balımız bulunmaktadır. Şu anda arıcılarımızın yarısının balları ellerinde bulunmaktadır, satış konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. 28 kg. bir teneke balın toptan satış fiyatı, 180 liradan piyasaya açılmıştır. Üreticinin ürettiği 1 kg. balın toptan satış fiyatı 6,40, market fiyatı 22 lira. Birliğimizin 2013 yılı üretici maliyeti kilo fiyatı 6,50. Üretici, her 1 kg. balı 10 kuruş zararla satmaya mahkûm edilmiştir. Aralık ayına gelince üreticinin elinde binlerce ton bal alıcı bekliyor. Üreticilerin banka kredilerini ödeme zamanı geldi ama bal alan yok." diye konuştu.

Bal piyasasında fiyatları aşağıya çekebilmek adına her türlü ayak oyunları oynandığını ileri süren Ziya Şahin, "Üreticiden alınan balın fiyatı ile market fiyatları arasında uçurumlar olduğunu yıllardır dillendirmemize rağmen konuyu ele alan bir mercinin olmaması, biz üreticileri son derece yaralamaktadır. Bu fiyat dengesizliği, üretici ve tüketici adına isyanımızdır. Ayrıca üreticinin elinde bu kadar bal beklemesine, fiyatlar yerde sürünmesine rağmen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, bal ithal izni için bazı firmalar girişimlerde bulunmuşlardır. Bugüne kadar sokaklarda hak aramadık, bu bizim tarzımız değil ancak bahse konu aç gözlü firmalar ve devletimizin umursamaz yapısı bizi sokaklara zorlarsa kaybedecek fazla bir şeyimiz olmadığını bilmelidirler. Üreticilerimizle bu konuda yasal zeminlerde olmak kaydıyla en sert tepkiyi göstereceğimizi tüm kamuoyuna duyurmak isteriz." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri