Mavi Marmara davası düşürüldü

2010 yılında Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail’in saldırarak 9 kişiyi şehit etmesinin ardından görülen dava, ‘İsrail’le yapılan anlaşma’ gerekçe gösterilerek düşürüldü. Politik hesaplar adaletin önüne geçti

Adalet devre dışı

Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın düşürülmesine, sanıklar hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmedildi. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mahkeme heyeti verilen aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, "Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki tazminata ilişkin usul anlaşmasının 4. maddesinin 2. cümlesi ile 'Her halükarda bu anlaşma, İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek ve tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan muaf tutulmalarını sağlayacaktır' hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından" davanın düşürülmesine karar verdi. Sanıklar hakkında verilen yakalama kararlarının kaldırılmasına hükmeden heyet, Cumhuriyet Başsavcılığından bila infaz iadesinin istenmesini, çıkartılan kırmızı bültenlerin geri alınmasını kararlaştırdı. Mavi Marmara davası politik hesaplara kurban edildi.

TEKBİRLERLE SALONU TERK ETTİLER

Mahkeme savcısı, “Bir önceki celsede talep edilen mahkeme heyetinin reddine ilişkin talebin reddine, daha önceki celsede de ifade ettiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti devleti Mavi Marmara konvoy hadisesinin yargılama yetkisinden feragat ettiğini beyan etmiştir. Davadan feragat etmesinden sonra yargılama yapılamaz. Bundan sonra ne avukat ne müşteki dinleme talepleri kabul edilemez.” açıklaması salonda gerginliğe neden oldu.

Mavi Marmara davasında bir müştekinin söz almadan konuşması üzerine Mahkeme Başkanı salondan çıkarılmasına karar verdi. Güvenliğin dışarı çıkmasını istemesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. Şikâyetçi avukatları “Böyle yargılama olmaz” diyerek cübbelerini çıkararak salonu terk etti. Bu arada mahkeme heyetinin güvenliği için salona çevik kuvvet polisi çağırıldı. Salonda slogan atan müştekiler, tekbir getirip salonu terk etti.

“SANIRIM BİZİ YARGILAYACAKLAR!”

Mavi Marmara Gemisi’nde bulunan Konyalı isimlerden Mücahit Şahin Uludağ Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün 9 Aralık; 96 sene önce bugün, Kudüs düştü. Aynı gün, Kudüs şehit ve gazilerinin Mavi Marmara davasını da düşürüyorlar. Allah Kerim. Reel politiğin canı cehenneme. Mavi Marmara onurumuzdur. Mavi Marmara gemisinde bulunduğumdan, hatta yaralı olduğumdan hatta İsrail askeri ile çatıştığım için sanırım yargılanacağım ülkemde” şeklinde konuştu.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, da İslam hukukuna göre kan döken kişinin cezasının affı için söz sahibinin kan dökülen kişi olduğunu belirterek, “Lakin İslam hukuku Türkiye dahil hiçbir yerde uygulanmıyor. İslam’a göre bu davanın düşürülmesi uygun değil. Bu karar verilmeden önce biz kardeşlik hukuku gereği uyardık. Fakat davanın düşürülmesi kararı verildi. Bundan sonra gürültü patırtı çıkarmayı, bağcıyı dövme niyetli hareketleri uygun bulmuyoruz. Hükümet de bu kararın yanlış olduğunu biliyor. Suçluların ceza alması gerekiyordu” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri