Mavi Kartlılar Da Borçlanarak Emekli Olabilecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Torba Yasa’yla, yurt dışında yaşayan vatandaşlara mavi kartla emeklilik imkânı sağlandı. Mavi kartlılar, Türk vatandaşı oldukları sırada çalıştıkları süreleri dava açmadan borçlanabilecek....

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Torba Yasa’yla, yurt dışında yaşayan vatandaşlara mavi kartla emeklilik imkânı sağlandı. Mavi kartlılar, Türk vatandaşı oldukları sırada çalıştıkları süreleri dava açmadan borçlanabilecek. Aynı zamanda yurtdışında sigortalı işe başlayanlar Türkiye’de başlamış gibi sayılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerdeki Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı" olarak torbaya eklenen yasa ile Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybeden insanlara, Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreyi saydırarak emekli olma imkânı tanınıyor. Bu yasayla mavi kart sahipleri dava açmaya gerek kalmadan emeklilik için borçlanabilecekler.

MAHKEME SÜRECİNE GEREK KALMAYACAK

Yeni yasayla örneğin 1990 ile 2000 yılları arasında Türk vatandaşı olarak yurt dışında çalışıp, 2000 yılında vatandaşlıktan çıkarak mavi kart alıp Alman vatandaşlığı geçen bir kişi, söz konusu 10 yıllık süreyi Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borçlanabilecek. Şimdiye kadar mavi kart sahiplerinin yurt dışı emeklilik borçlanmaları reddediliyordu. Borçlanma için bir yılı bulan mahkeme süreci gerekiyordu.

Torba Yasa’daki diğer önemli değişiklik ise SGK’nın sigortanın başlangıcını dikkate alacak olması. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sözleşmesi gereğince, sözleşmeye dâhil ülkedeki sigortanın başlangıcı, Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak kabul edilecek.

Bu yeni değişiklik ile kişilerin emeklilik için borçlanmak zorunda kalacakları süre kısalmış, yani gün sayısı azalmış olacak. Ayrıca kişiler ödemek zorunda kalacakları borç azalacak, emeklilik yaşı erkene çekilip sigortalı olma şartını daha erken yerine getirme imkânına sahip olacaklar.

Yeni yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri