Masum Burak: Kuraklığa Bağlı Ciddi Bir Fiyat Artışı Beklemiyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, kuraklığa bağlı ciddi bir fiyat artışı beklemediklerini söyledi.    Trakya Üniversitesi Balkan Kongresi’nde düzenlenen...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, kuraklığa bağlı ciddi bir fiyat artışı beklemediklerini söyledi.

    Trakya Üniversitesi Balkan Kongresi’nde düzenlenen 'Balkan Tarım Kongresi'ne katılan Doç. Dr. Burak, bu yıl Türkiye'nin bazı bölgelerinde kuraklığın yaşandığını söyledi. Bu nedenle Orta Anadolu’da buğday üretiminde yüzde 10 ile 15 aralığında bir verim düşüşünün olduğunu belirten Burak, Türkiye genelinde 22 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 19, 19,5 milyon tona düştüğünü kaydetti. Burak, "Yeteri kadar buğdayımız var. Geçen yıldan daha az ama ülke üretimi için herhangi bir sıkıntı yok." dedi.

    Tarımın iklim şartlarına açık olduğunu vurgulayan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, bu nedenle bakanlığın tarım sigortası uygulaması başlattığını hatırlattı.

Bu uygulamanın çiftçilere ciddi bir destek olduğunun altını çizen Burak şunları söyledi: "Onun için doğal afetlere karşı sigortalı olunması şarttır. Bakanlığımız da sigorta projesini yüzde 50’sini hibe olarak veriyor ki, çiftçi kendisini garantiye alsın. Bakanlığımızın tedbirleri var. Kuraklığı karşı üniversitelerimizle çeşitli projeler geliştirdik. O bakımdan afetler var ama buna karşı tedbirlerimiz var. Çok ciddi sıkıntı oluşturacağını sanmıyorum."

    Kuraklığın çok ciddi fiyat artışına neden olacağı beklemediklerini açıklayan Burak, “Ayçiçeğinde geçen yıldan daha fazla üretimiz var. Buğday 2 milyon ton eksik ama yeterli. Kayısı gibi bazı lokal ürünlerde fiyat artışı olması doğaldır. O da çok fazla enflasyonu etkilemiyor zaten. Üretici fiyatlarında ciddi bir artış yok. Marketlerde maalesef yüksek fiyatlar var. Bununla ilgili çalışmalar var şu an." açıklamasında bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri